Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απεργούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές

Απεργούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές

0

Προτάσσουν ως επιτακτικά αιτήματα την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και την άρση των μέτρων claw back και rebate

Η Πρόεδρος του ΠΤ Θράκης Φ. Καμαργιάννη στο ‘’Ε’’: «Φτάσαμε στο σημείο να μην πληρωνόμαστε στην αξία της φυσικοθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ-Επιστρέφουμε και χρήματα…»

 

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει από χθες, Παρασκευή 24/02 οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικά υποστηρίζουν πως το κράτος τους «υφάρπαξε περισσότερα από 230 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία» με την εφαρμογή των ληστρικών, όπως τα χαρακτηρίζουν,  μέτρων rebate και clawback. Επίσης, στην γραμμή αυτή αποφάσισαν κάθε Πέμπτη τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας να μένουν κλειστά τονίζοντας πως τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί δραματικά. «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής», υπογραμμίζουν.

 

Φ.Καμαργιάννη:«’’Ληστρικά’’ τα μέτρα rebate και clawback»

Ως προς το πλαίσιο της κινητοποίησης η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης, κα Φιλιώ Καμαργιάννη, επισημαίνει στο ‘’Ε’’: «Το πρώτο που ζητάμε είναι αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικότερα για την φυσικοθεραπεία, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη των ασθενών για φυσικοθεραπείες. Έχουν εγκριθεί 74 εκ. ετησίως, ενώ οι πραγματικές ανάγκες φτάνουν στα 93 εκ. ευρώ. Την διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά ποσά την επιστρέφουμε εμείς ποσοστιαία ανά μήνα πίσω στον ΕΟΠΥΥ. Το δεύτερο αίτημά μας είναι η άρση των μέτρων που έχουν παρθεί από το 2013, rebate(υποχρεωτική έκπτωση ανάλογα με τον όγκο των ασθενών που δέχεται κάποιος) και clawback( η επιστροφή χρημάτων του παρόχου όταν τα μηνιαία έξοδα για φυσικοθεραπείες υπερβούν το ποσό που καθορίζει ο προϋπολογισμός). Συνεπώς, αυτά τα δύο μέτρα χαρακτηρίζονται ‘’ληστρικά’’. Δεν πληρωνόμαστε στην αξία της φυσικοθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ. Αντιθέτως, αναγκαζόμαστε να επιστρέφουμε χρήματα και η αμοιβή τελικά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που αρχικά είχε εκτιμήσει ο ΕΟΠΥΥ».

«Αναγκαζόμαστε να επιστρέφουμε χρήματα-Η αμοιβή είναι πολύ μικρότερη από αυτή που είχε εκτιμήσει αρχικά ο ΕΟΠΥΥ!»
Φιλιώ Καμαργιάννη
Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Θράκης

80% η συμμετοχή στην Θράκη

«Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις αυτές θα γίνονται κάθε Πέμπτη. Επιπλέον, η συμμετοχή στην Θράκη φτάνει τα 80% μιλώντας πάντα για τα συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια», σημειώνει ενημερωτικά η κα Καμαργιάννη.

 

Μέτρα που προτείνει ο Πανελλήνιο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Τα μέτρα που πρότεινε ο Π.Σ.Φ. και τα οποία, όπως αναφέρει, δεν εφαρμόστηκαν, έχουν ως ακολούθως:

  • Ανέκπτωτη αποζημίωση των περιστατικών post covid, όπως συμβαίνει σε άλλες παροχές του ΕΟΠΥΥ, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ.
  • Συμψηφισμό του claw back με δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, καθώς υπάρχει σχετική Νομοθεσία και εφαρμόζεται για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
  • Ενίσχυση του προϋπολογισμού, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες από τις περισσότερες Δημόσιες Δομές Υγείας, λόγω αναστολής της λειτουργίας τους και εφαρμόστηκε πρόσφατα για τα διαγνωστικά ενισχύοντας τα, με 30.000.000 ευρώ για το 2022.

Παράλληλα, προτείνει:

  1. Εφαρμογή ταυτοποίησης της παρουσίας του ασφαλισμένου με καθολική εφαρμογή OTP (One Time Password), με παράλληλη εφαρμογή αυστηρών ποινών σε πάροχο και ασφαλισμένο.
  2. Εφαρμογή δυναμικότητας, βάσει των εργαζομένων φυσικοθεραπευτών στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας.
  3. Εφαρμογή ανέκπτωτου ποσού στο claw back (μαξιλαράκι).
  4. Εφαρμογή στοχευμένων ελέγχων βάσει του ύψους της μηνιαίας δαπάνης και των εργαζόμενων φυσικοθεραπευτών.

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν:

  • Χρηματοδότηση της Υγείας και αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
  • Την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν στο όνομα των μνημονίων.
  • Να σταματήσει το Κράτος «να κλέβει τον ιδρώτα των φυσικοθεραπευτών»

 

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…