Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

0

Ποδόσφαιρο εν Ελλάδι
Κατά καιρούς η στήλη σχολιάζει και θέματα του ποδοσφαίρου. Του ελληνικού ποδοσφαίρου το οποίο αν θέλει ν’ ασχοληθεί κάποιος θα βρίσκει θέματα κάθε μέρα. Κι αυτό διότι η διαδρομή του στη χώρα μας είναι γεμάτη από απίθανα γεγονότα.
Πρόσφατο και σίγουρα όχι τελευταίο, αυτό που έγινε την Κυριακή στον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟ.
Δύο φορές λοιπόν ο διαιτητής σταμάτησε τον αγώνα επί δέκα λεπτά γιατί «φίλαθλοι», άναψαν βεγγαλικά, πέταξαν καπνογόνα, έριξαν κροτίδες!
Κι αντί να διακοπεί ο αγώνας και να συνεχιστεί με την αποχώρηση των οπαδών, συνεχίστηκε και τις δύο φορές.
-Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν λοιπόν μόνον στην ωραία χώρα μας δυστυχώς…
Γ.Δ.


Πάντα πρώτοι, πάντα μπροστά
Δεν μπορώ να το κρύψω και νιώθω παράλληλα ικανοποίηση για την ανοδική πορεία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης. Αυτό που στήθηκε με ιδιαίτερη αγάπη το 1975 από εργαζόμενους – κυρίως- του εργοστασίου Ζαχάρεως.
Ένας άνθρωπος, ο Λευτέρης Μαυρίδης, φίλος αγαπητός εδώ και χρόνια, ήταν ο μπροστάρης, ο εμπνευστής, ο ιδεολόγος οραματιστής να ιδρυθεί ο Σύλλογος.
Με αγώνα μεγάλο, με κόπο, με αγάπη για το συνάνθρωπο και προσφορά προς αυτόν, ο Σύλλογος χρόνο το χρόνο μεγάλωνε, εδραιωνόταν και κέρδιζε την εμπιστοσύνη των Ξανθιωτών υλοποιώντας μια διαδρομή 48 χρόνων.
Γ.Δ.


Άξιοι συνεχιστές
Σήμερα λοιπόν, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης με τη συνεχή φροντίδα των διοικητικών συμβουλίων, έχει κερδίσει την πανελλήνια αναγνώριση.
Μια αναγνώριση που στο πρακτικό μέρος σημαίνει 4.500 φιάλες αίματος το 2022 από τους εθελοντές αιμοδότες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.
Έτσι, καλύπτονται όλες οι ανάγκες που παρουσιάζονται στο νομό και παράλληλα καλύπτονται δύο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, το Αγία Σοφία στην Αθήνα και Γεώργιος Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Κλείνοντας, λίγα λόγια για τον στυλοβάτη αυτής της προσπάθειας τα τελευταία χρόνια πρόεδρο του Δ.Σ. Γιάννη Παπαχρόνη ο οποίος  ανέδειξε και έφτασε το σύλλογο σε ένα υψηλό επίπεδο.
Οι λίγοι ηρωικοί νέοι θεμελίωσαν και άνοιξαν τον δρόμο του συλλόγου που άξιοι συνεχιστές τον κατέστησαν πρώτο στην χώρα. Άξιοι όλοι τους.
Γ.Δ.


Τον ματιάξαμε τον καιρό
Λοιπόν, παραδεχτείτε πως όλοι βάλαμε το «ματάκι» μας για ν’ αλλάξει ο καιρός.
Τον ματιάξαμε όπως λέει ο λαός κι αυτός αφού του ζητήσαμε ν’ αλλάξει, το έκανε!
Ήρθε λοιπόν με αλλαγή γερή, έντονη και με διάρκεια και δεν θέλω πλέον διαμαρτυρίες.
Βροχή θέλατε, βροχή ήρθε. Και τι βροχή!  Πλημμύρισε ο κάμπος και τα χωράφια.
Τέλος πάντων, ήταν αναμενόμενη η καιρική αλλαγή, η οποία είναι και πανελλαδική. Κι αφού χιόνι μάλλον δεν θα δούμε φέτος, ας δούμε βροχές αλλά χωρίς ζημιές βέβαια για να μπορούμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μαζί με τους αγρότες μας.
Γ.Δ.


ΕΣΥ: 1983- 2023
Αξίζει να το θυμηθούμε ως μία σημαντικότερη επέτειο της νεότερης πολιτικής ιστορίας μας αυτής μετά τη μεταπολίτευση.
Αναφέρομαι για την νομοθετική κατοχύρωση και υλοποίηση στη συνέχεια του γνωστού Εθνικού Συστήματος Υγείας που ξεκίνησε το 1983 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Φέτος λοιπόν, συμπληρώνονται σαράντα χρόνια που έγινε η μεγάλη, σημαντική αλλαγή στο θέμα της Υγείας στη χώρα. Η αλλαγή αυτή μάλιστα υπήρξε καταλυτική και έγινε δεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βίωσε αυτό που περίμενε πολλά χρόνια να ζήσει, δηλαδή να έχει ισότιμη πρόσβαση στην ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη δωρεάν.
Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία έχουν γνωρίσει το πριν και μετά του 1983.
Γ.Δ.


Η επιστροφή των μαρμάρων
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θετικό ρεύμα στον Βρετανικό Τύπο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα με διάφορα δημοσιεύματα που δημιουργούν ένα καλό κλίμα στην κοινή γνώμη. Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και της προσπάθειας να βρεθούν συγκλίσεις και να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την βρετανική πλευρά. Το θέμα είναι εθνικό και αν ευοδωθεί θα είναι ένα επίτευγμα για την χώρα μας γιατί αφορά την πολιτισμική μας κληρονομιά και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για προεκλογική εκμετάλλευση. Κι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλα τα κόμματα.
Μ.Ξ.


Μια συζήτηση
Συμπολίτης πέρασε από το γραφείο για καφέ και ευχές και βρήκαμε την ευκαιρία για σύντομη συζήτηση. Μου είπε λοιπόν πως θεωρεί ανερμήνευτη την σημερινή στάση του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου να λειτουργεί ως εν δυνάμει υποψήφιος δήμαρχος.
Μάλιστα επισκέφθηκε πρόσφατα τον Χρήστο Μέτιο στην Κομοτηνή σε εθιμοτυπική συνάντηση. Είπε δε πως «ό,τι δεν έκανε τότε ως δήμαρχος, τα κάνει σήμερα. Αγνοώντας παράλληλα πως πολλά άτομα από το συνδυασμό του έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και κάποια ιδιαίτερα ικανά και γνωστά». «Γι’ αυτό»,  έκλεισε την αναφορά του ο συμπολίτης, «μου προξενεί απορία η εμμονή του στην υποψηφιότητά του».
Του απάντησα πως «είναι δικαίωμά του, γνωρίζει τις δυσκολίες, το κόστος και τα προβλήματα, άρα τα σταθμίζει όλα αυτά και δεν ικανοποιεί τον εγωισμό του μόνον».
Ο καιρός θα δείξει…
Γ.Δ.


Κάτι πάει να γίνει στο Πόρτο Λάγος
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η κοινωνία της Ξάνθης πληροφορήθηκε τα όσα ξεκίνησαν να οικοδομούνται στον οικισμό του Πόρτο Λάγος.
Δεν πρόκειται για κάτι συνταρακτικό, κάτι μεγάλο ως προς τα μέτρα ενός μεγάλου χωριού ή πόλης. Όχι. Πρόκειται για μια παρέμβαση – κίνηση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Στηρίζω».
Στήριγμα λοιπόν κάποιων νέων ιδεών, νέων προθέσεων και ανθρώπων με νέες ιδέες για τον τόπο τους. Το Λάγος (προσοχή είναι άκλιτο και ως εκ τούτου είναι Λάγος παντού κι όχι του Λάγους) λοιπόν με τους ανθρώπους του, κινείται και δρα.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια δηλώνουμε αρωγοί και συμπαραστάτες ως εφημερίδα, ευχόμενοι δύναμη και υπομονή. «Θέλει δουλειά πολλή για να γυρίσει ο ήλιος».
Γ.Δ. 


Αλλαγές στους δήμους
Έρχονται αλλαγές στην διοικητική λειτουργία των δήμων καθώς το ΥΠΕΣ κατεβάζει νέο νομοσχέδιο προκειμένου να εναρμονιστεί με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο περί κυβερνησιμότητας του Θεοδωρικάκου. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα μ’ αυτόν μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στην Οικονομική Επιτροπή όπου η δημοτική αρχή έχει την πλειοψηφία και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να μπλοκαριστούν  θέματα που προτείνει η δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση όπως στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον υπουργό κ. Βορίδη το νέο νομοσχέδιο θα επαναφέρει κάποιες αρμοδιότητες στο δημοτικό συμβούλιο ωστόσο θα εξασφαλίσει την λειτουργία των δήμων. Πιθανότατα θα θέσει κάποιες δικλείδες χωρίς ωστόσο να παραβιάζει την δικαστική απόφαση. Πως θα γίνει αυτό απομένει να το δούμε.
Μ.Ξ.


Σε Ροδόπη και Έβρο ο Μητσοτάκης
Προφανώς και δεν είναι η μοναδική ένδειξη ότι βαδίζουμε προς τις βουλευτικές εκλογές η άφιξη στην περιοχή μας του πρωθυπουργού.
Το είχαμε γράψει πριν λίγες ημέρες, πλέον επιβεβαιώθηκε και ορίστηκαν και οι ημερομηνίες.
Έτσι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κομοτηνή όπου και θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση και την επόμενη ημέρα, Σάββατο 14 την Αλεξανδρούπολη.
Μάλιστα στη πρωτεύουσα του Έβρου θα παραχωρήσει και συνέντευξη στα Μέσα Ενημέρωσης της Θράκης.
Τώρα ως προς την Ξάνθη, μάλλον θα προγραμματιστεί σε κάποια άλλη χρονική περίοδο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …