Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Έρχονται δύο «πράσινες» επενδύσεις στην Σταυρούπολη

Έρχονται δύο «πράσινες» επενδύσεις στην Σταυρούπολη

0

Μελέτη για Φωτοβολταϊκό  πάρκο  2,5 ΜW και παραγωγή ενέργειας από βιομάζα μέσω Σύμπραξης με τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς

 

Διερευνώνται χώροι – Σκέψεις για αξιοποίηση του παλιού  συγκροτήματος Ξυλοκάρβουνου

 

 

Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σκοπεύει να στραφεί  ο δήμος Ξάνθης. Για το σκοπό αυτό η δημοτική αρχή διερευνά χώρους αλλά και τρόπους για να τους αξιοποιήσει εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκό πάρκο αλλά και παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Πεδίο διερεύνησης η ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης καθώς έχει διαθεσιμότητα στο δίκτυο αλλά και όλα τα πλεονεκτήματα που απαιτούνται για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Φωτοβολταϊκό  πάρκο  2,5 ΜW

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο δήμος Ξάνθης πρόκειται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,5 MW στην Σταυρούπολη. Η μελέτη θα είναι έτοιμη για να βγει σε διαγωνισμό σε λίγους μήνες.

Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα – Σύμπραξη με τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς

Παράλληλα ο δήμος προετοιμάζει σχέδιο παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Γι αυτό το σκοπό είναι σε επαφές με τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να συμπράξουν με τον δήμο προμηθεύοντας υπολείμματα ξυλείας που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας.

Περισσότερες ανακοινώσεις και για τα δύο ζητήματα πρόκειται να γίνουν εν ευθέτω χρόνω από την δημοτική αρχή.

Η Δρυμός ΑΕ θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

Να σημειώσουμε ότι ένας από τους χώρους που εξετάζονται είναι και το παλιό  εργοστάσιο ξυλοκάρβουνου. Μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκε το 11ο θέμα που αφορούσε την εξουσιοδότηση του δημάρχου Ξάνθης για την εκπροσώπηση του δήμου Ξάνθης στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ανώνυμης εταιρείας «Δημοτική και Κοινοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Δασικού πλούτου Δήμου Σταυρούπολης και Κοινοτήτων Περιοχής Δρυμός Α.Ε.». Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία ξεκίνησε την λειτουργία της από τον αείμνηστο δήμαρχο Σταυρούπολης Χαρίλαο Ανθόπουλο όμως απέτυχε ως μη βιώσιμη η προσπάθεια που επιχειρήθηκε είτε ως δημοτική επιχείρηση στην αρχή είτε ως ιδιωτική μετέπειτα και έκτοτε έχει τεθεί εν αχρηστία. Η δημοτική επιχείρηση έχει τεθεί υπό εκκαθάριση μετά την συνένωση του δήμου Σταυρούπολης με τον  δήμο Ξάνθης.

Προσπάθεια ανάδειξης του παλιού ξυλοκάρβουνου το 2015 από τον αντιδήμαρχο τότε Μ. Τσέπελη

Το 2015 ο νυν δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης και τότε αντιδήμαρχος είχε κάνει μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τουριστικά τον χώρο του παλιού εργοστασίου του ξυλοκάρβουνου. Μάλιστα είχε γίνει και μια δενδροφύτευση την Κυριακή 19 Απριλίου 2015  σε συνεργασία του Τμήματος Πρασίνου του δήμου Ξάνθης και υπαλλήλων της ΣΕΚΕ Α.Ε. Όπως  ανέφερε στο «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Τσέπελης: «να δημιουργηθεί σε λίγα χρόνια ένα αλσύλλιο το οποίο θα μπορούσε να καταστεί πόλος έλξης από σχολεία του δήμου (και όχι μόνο) στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».

Ανάδειξη του Ξυλοκάρβουνου τότε και τώρα

Παράλληλα σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρχείου του «Ε» ο κ. Τσέπελης σημείωσε πως «ο δήμος σκοπεύει να αξιοποιήσει και το κτίριο του παλαιού εργοστασίου του Ξυλοκάρβουνου αναπαλαιώνοντας το σε σημεία που χρήζουν παρέμβαση και επιχειρώντας συντήρηση στα μηχανήματα προκειμένου να αναδείξει την ιστορικότητά του, ώστε οι μαθητές που θα το επισκέπτονται να ξεναγούνται σ’ αυτό».

Τα χρόνια πέρασαν  και τίποτε δεν έγινε και τώρα διερευνάται μια νέα χρήση του παλιού ξυλοκάρβουνου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…