Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εγκαινιάζεται στις 7/9 το ανακαινισμένο παλιό Δημαρχείο

Εγκαινιάζεται στις 7/9 το ανακαινισμένο παλιό Δημαρχείο

0

Μετά από μια περιπετειώδη πορεία 10 περίπου χρόνων

 

Θα στεγάσει το Τμήμα τουρισμού- Θα λειτουργήσει ως χώρος πολλαπλών χρήσεων και θα είναι επισκέψιμο στο κοινό

 

 

Εντυπωσιακό και πλήρως ανακαινισμένο παραδίδεται στην κοινωνία της Ξάνθης το εμβληματικό κτήριο της οδού Ορφέως που επί δεκαετίες στέγαζε τις υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης και είναι γνωστό ως το παλιό Δημαρχείο. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η προσωρινή παραλαβή του έργου καθώς επίσης και το ενδιάμεσο στάδιο της διοικητικής  παραλαβής οπότε ο δήμος Ξάνθης  μπορεί σύμφωνα με το νόμο να το χρησιμοποιήσει, πριν την οριστική παραλαβή.  Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Ξάνθης  κ. Μανώλης Τσέπελης ανήγγειλε ως ημερομηνία της τελετής των εγκαινίων την Τέταρτη 7 Σεπτεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας σχετίζεται και με το γεγονός ότι είναι η εβδομάδα των φετινών γιορτών Παλιάς Πόλης καθόσον το κτήριο βρίσκεται στον οικισμό.

Εγκαινιάζεται το παλιό Δημαρχείο στις 7 Σεπτεμβρίου – 10 χρόνια διήρκησε η ανακαίνισή του

Σημειώνεται ότι το Δημαρχείο στεγαζόταν στο κτήριο αυτό έως το 2013 οπότε και αποφασίστηκε η μεταφορά του στο νέο κτήριο της κεντρικής πλατείας επί δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη και η ανακαίνιση  του εν λόγω που είχε παρουσιάσει εμφανή φθορά και προβλήματα στατικότητας.  Το προϋπολογιζόμενο κόστος του έργου που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της περιφέρειας ήταν 1.650.000 ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης αναγνώρισε την μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου καθώς πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια από τότε που ανέλαβε εργολάβος. Την απέδωσε δε εν μέρει στην ιδιαιτερότητα του έργου καθώς χρειάστηκαν δύο εργολαβίες αλλά και στα κακώς κείμενα των τεχνικών υπηρεσιών αλλά κυρίως στις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης δεδομένου ότι εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες εφόσον είναι χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο: «Το έργο είχε μια περιπετειώδη πορεία. Λόγω της ιδιαιτερότητάς του χρειάστηκαν δύο εργολαβίες. Μία για την αποκατάσταση και την ανακαίνιση του κτηρίου και μία για την συντήρηση του διάκοσμου (ταβάνια, πόρτες, κάγκελα). Η καθυστέρηση ωστόσο οφείλεται στο γεγονός ότι εμπλέκονταν υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Έτσι δόθηκαν πολλές παρατάσεις για γνωματεύσεις που εκκρεμούσαν στο Κεντρικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σύγχυση και καθυστέρηση».

Τουριστική η χρήση του  ανακαινισμένου παλιού δημαρχείου

Όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης η χρήση του ανακαινισμένου κτηρίου σχετίζεται με την τουριστική προβολή και ως εκ τούτου θα στεγαστούν  το Τμήμα του Τουρισμού στο οποίο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι ο κ. Παναγιώτης Αμβροσιάδης. Να θυμίσουμε πως χρήση του κτηρίου όπως και πολλών άλλων όπως το κτήριο του Μουζαφέρ Μπέη ήταν πάντοτε ένα ζητούμενο. Αρχικά εντάχθηκε στο  πρόγραμμα με χρήση ως «χώρος τέχνης και επιστήμης» ενώ το 2017 τροποποιήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε «χώρο συνάθροισης κοινού και γραφεία» και τροποποιήθηκε η εγκεκριμένη αρχιτεκτονική – στατική μελέτη του έργου. Τώρα θα φιλοξενηθούν υπηρεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος του Δήμου ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Ζερενίδης θα λειτουργήσει και ως χώρος πολλαπλών χρήσεων και θα είναι επισκέψιμο στο κοινό καθόσον έχει  ιστορική σημασία.

Η ιστορία του κτηρίου

Πρόκειται για μια Αστική αρχοντική κατοικία εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, κτισμένη γύρω στο 1880 από τον καπνέμπορο Μωυσή. Χρησιμοποιήθηκε τοπικός ψαμμίτης από τα λατομεία της Μάνδρας και γρανίτης Ροδόπης. Διέθετε ένα εντυπωσιακό διπλό κεντρικό κλιμακοστάσιο.

Διαθέτει πλούσια εσωτερική διακόσμηση από σιδεριές και γύψινες διακοσμήσεις από υλικό, που μέχρι σήμερα δεν εξακριβώθηκε η σύνθεσή του, καθώς και για τα σκαλιστά του ταβάνια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Το κτήριο πριν την ανακαίνιση

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…