Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

0

Τι παιγνίδια παίζουν;
Είναι απορίας άξιον όλη αυτή η επίθεση σε βάρος της ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά και του ιδιοκτήτη Μπιλ Πάπας.
Μήνες τώρα καλλιεργείται μια αρνητική φημολογία στα μέσα ενημέρωσης πως έχουν δεσμευτεί οι μετοχές του Πάπας από την Αρχή ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος
Πότε αυτό γίνεται δήθεν στη χώρα μας και άλλοτε στην Αυστραλία.
Από την άλλη η ΠΑΕ Ξάνθης βγαίνει και δηλώνει πως δεν υφίσταται τίποτε παρόμοιο και ότι η ομάδα υπάρχει και θα υπάρχει.
Σίγουρα υπάρχει κάποιο κέντρο που τα επεξεργάζεται αυτά. Το ερώτημα είναι σε τι σκοπεύουν αυτά τα σενάρια; Γιατί γίνονται;
Γ.Δ.


Ευχή Ι
Είναι μια ευχή που από μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό να υλοποιηθεί. Ευχή να μη γνωρίσουμε για άλλη μια χρονιά σα νομός σοβαρή περίπτωση καλοκαιρινής πυρκαγιάς τόσο στα βουνά μας όσο και αλλού.
Ήδη όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή διότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα έρθει Ιούλιο και Αύγουστο. Στο νομό μας και στον τομέα αυτόν υπάρχει εκτός των δυνάμεων της πολιτείας και η παρουσία του εθελοντισμού.
Οι εθελοντές βοηθούν και συμπληρώνουν τις τοπικές κρατικές δυνάμεις.
Γενικώς όμως ο νομός μας δεν διατρέχει άμεσο φόβο από εμπρησμό διότι ούτε εκτάσεις για να γίνουν οικόπεδα υπάρχουν ούτε τα βουνά μας είναι μόνο από πεύκα και εύφλεκτα δέντρα.
Γ.Δ.


Ευχή ΙΙ
Βέβαια, παρότι απουσιάζουν οι αιτίες για σκόπιμο εμπρησμό για αξιοποίηση της γης, όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Διαθέτουμε το περιαστικό άλσος που καλύπτει το βόρειο τμήμα της πόλης και το οποίο αποτελεί κόσμημα και πνεύμονα. Για υψηλότερα, τα φυλλώδη δέντρα ή θάμνοι δύσκολα καίγονται, ενώ στη Ροδόπη υπάρχει αφενός ποικιλία δέντρων κι όχι μόνο πεύκα, αλλά υπάρχει εκεί ψηλά υγρασία που εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς.
Από αυτή την άποψη ο νομός μας είναι ευνοημένος. Βέβαια, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να προστατεύσουμε αυτό τον μεγάλο πλούτο που μας χάρισε-πρόσφερε η φύση.
Να προστατεύσουμε τα δάση για να τα χαρούν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας.
Γ.Δ.


Τι θα γίνει με τα καμένα;
Και μια και βρισκόμαστε σ’ αυτό το  θέμα με τις φωτιές και λοιπά στα δάση, θυμήθηκα τη μεγάλη φωτιά που έζησαν οι Ξανθιώτες πριν λίγους μήνες. Για την μεγάλη καπναποθήκη ο λόγος στην οδό Καπνεργατών και Πρωταγόρα.
Αλήθεια τι θα γίνει μ’ αυτήν την υπόθεση; Υπάρχει κάποια εξέλιξη ως προς την αιτία της πυρκαγιάς;  Ποιο είναι το πόρισμα; Κι εντέλει, τι θα γίνει; Το τεράστιο αυτό κτίριο, ένα οικοδομικό τετράγωνο περίπου, θα χάσκει έτσι μαυρισμένο; Με τις ταινίες απαγόρευσης διέλευσης;
Οι ιδιοκτήτες τι λένε, η πολιτεία πώς δέχεται αυτή την εικόνα, ο δήμος; Θα πρέπει επιτέλους να βγει κάποιος φορέας να πει τι μέλλει γενέσθαι. Θα έχουμε αυτήν την εικόνα εκεί συνέχεια μπροστά μας.
Γ.Δ.


Οικονομικά… γλέντια
Θα το πω και αμαρτία δεν έχω. Κι αυτό, διότι δεκάδες χρόνια τώρα, σαράντα πέντε, παρακολουθώ μια δράση. Αυτή η δράση συμβαίνει στον Έβρο, έχει όνομα και λέγεται «αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών υποδομών σε αναχώματα που υπέστησαν ζημιές κατά τις βροχοπτώσεις του περασμένου έτους».
Και για να έχετε και την οικονομική εικόνα αγαπητοί αναγνώστες, το έργο έχει προϋπολογισμό 4,1εκ. ευρώ.
Και για να γίνει ακόμη πιο πλήρης η ενημέρωσή σας, σας κάνω γνωστό πως τα εκατομμύρια αυτά ξοδεύονται κάθε χρόνο. Ναι κάθε χρόνο.
Δηλαδή, γίνεται μια ενέργεια, δράση, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ασχέτως ποιος είναι περιφερειάρχης. Αυτό το «έργο» το υλοποιούν όλοι.
Για όλους υπάρχει η ευκαιρία αυτής της «αποκατάστασης», όσα χρόνια κι αν περάσουν…
-Ε, ρε γλέντια εκεί στον Έβρο, με τη βοήθεια της Κομοτηνής!
Γ.Δ.


Τούρκος διπλωμάτης: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα έχει δίκιο για τα νησιά»
Μέσα σ’ όλο αυτό  το ντελίριο απειλών και προκλητικών δηλώσεων κατά της χώρας μας από τον Τούρκο Πρόεδρο, μια νηφάλια φωνή ενός Τούρκου διπλωμάτη έρχεται να αναδείξει τη δύναμη της αλήθειας. Ο Τούρκος διπλωμάτης ο Γιαλίμ Εράλπ γκρέμισε με μία φράση την προπαγάνδα Ερντογάν: “Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα έχει δίκιο για τα νησιά», υποστήριξε σε συνέντευξή του τονίζοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα, και χαρακτήρισε ως κενές περιεχομένου εκφράσεις όπως “οι Έλληνες έχουν πάρει τα νησιά μας”. Σημειώνεται ότι ο Εράλπ διετέλεσε σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ. Υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον και του Νέου Δελχί. Μεταξύ 1969-71 ήταν πρόξενος στην Κομοτηνή. Διετέλεσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (1983-1987). Είναι πρόεδρος του συλλόγου Δάφνη που προωθεί την ελληνοτουρκική φιλία.
Μ.Ξ.


Υπομονή
Το Χειμώνα είχαμε το πετρέλαιο για τη θέρμανσή μας και κάποιοι άναβαν το καλοριφέρ με υπολογισμό και… εγκράτεια. Ήταν η τιμή που τους οδηγούσε στο να είναι «μαζεμένοι» τόσο στις ώρες λειτουργίας – κυρίως- όσο και στο ύψος του θερμοστάτη.
Κουτσά-στραβά τον περάσαμε τον Χειμώνα και με το έμπα του καλοκαιριού αισιοδοξήσαμε πως το βαρύ φορτίο πέρασε.
Οι υψηλές όμως θερμοκρασίες εμφάνισαν το νέο έξοδο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το απαραίτητο κλιματιστικό.
Σπίτια και καταστήματα από δω και πέρα, θ’ αντιμετωπίσουν ένα «δροσερό» έξοδο, απαραίτητο κι αυτό στην επίθεση του καύσωνα.
-Υπομονή συνέλληνες, υπομονή.
Γ.Δ.


«Αυξήθηκαν τα σκυλιά, μειώθηκαν τα παιδιά»
Προς θεού, δεν είναι απαξιωτική η φράση ούτε προς τα αγαπητά σκυλιά, ούτε βεβαίως και για τα παιδιά. Απεναντίας θα έλεγα, διότι το άτομο που είπε τη φράση αυτή αγαπά και θέλει να βλέπει παιδιά πολλά με τις μητέρες τους. Κι αυτό, διότι όλοι το γνωρίζουν πως μειώθηκαν σημαντικά οι γεννήσεις στη χώρα μας και η εικόνα των πολλών παιδιών έπαψε πλέον να είναι κάτι συνηθισμένο.
Απεναντίας, κάθε χρόνο γίνονται συγχωνεύσεις σχολείων σε χωριά και σε κάποια ορεινά του νομού, μετά βίας όλα τα χωριά μαζί φτιάχνουν ένα σχολείο, νηπιαγωγείο.
Κι αυτή η υπογεννητικότητα δυστυχώς συνεχίζεται, ενώ οι αγαπημένοι φίλοι του ανθρώπου κάθε χρόνο αυξάνονται. Τόσο τα ελεύθερα- αδέσποτα, όσο και τα δεσποζόμενα.
-Το θυμάστε το παλιό «γεννάτε γιατί χανόμαστε» ; Ισχύει.
Γ.Δ.


Τα μισά ολοήμερα σχολεία θα λειτουργούν έως τις 17.30 το Σεπτέμβρη
Σε πιλοτική εφαρμογή, θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2022 η επέκταση του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ως τις 17:30, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό 2022: Η μεγάλη πρόκληση».
Το πρόγραμμα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή κι έχει αφενός στόχο τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων, αφετέρου την ενίσχυση της δημιουργικής παιδείας, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο, θα μένει πιο πολύς χρόνος για παιχνίδι και διάδραση με την οικογένεια.
Τα προγράμματα βρίσκονται υπό διαμόρφωση, θα προχωρήσουν προσλήψεις, ενώ απώτερος στόχος είναι η επέκταση του ολοήμερου σχολείου ως τις 18:00. Η υπουργός προανήγγειλε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και εντός του καλοκαιριού.
Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα «βραδυφλεγή βόμβα», περιγράφοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5%-17%. Βασικά αίτια είναι η υπογεννητικότητα, αλλά και το «μεταναστευτικό ισοζύγιο» με το «brain drain και το brain gain».


Το περιαστικό και τα μάτια μας…
Κάθε καλοκαίρι ιδιαίτερα μετά το Μάτι η ανησυχία για μια πυρκαγιά στο περιαστικό άλσος της πόλης μας είναι μεγάλη. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση γι αυτό και πρέπει η Πολιτική προστασία να ρίξει όλη την βαρύτητά της σ’ αυτό το επικίνδυνο σημείο. Είναι πολύ σημαντικός ο τομέα της πρόληψης, του καθημερινού ελέγχου με περιπολίες αλλά και ο σωστός καθαρισμός με υλοτομήσεις που θα λειτουργούν σαν αντιπυρικές ζώνες σ’ όλο το τόξο από την Παλιά Πόλη και το Σαμακώβ μέχρι την Χρύσα. Όλα αυτά γίνονται κάθε χρόνο αλλά είναι ανάγκη να γίνει πιο συστηματική δουλειά. Αυτό επιχειρεί  ο δήμος με  μια μελέτη σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική που αφορά αποκλειστικά την αντιπυρική προστασία του περιαστικού. Μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα ξεκινά από την άμεση παροχή της πληροφορίας σε ένα κέντρο ελέγχου για εκδήλωση πυρκαγιάς  με τη χρήση της τεχνολογίας (θερμικές κάμερες, drowns), άμεση παρέμβαση – καταστολή αλλά και σχέδιο εκκένωσης.  Προσοχή δεν είναι έτοιμη για να τεθεί σε εφαρμογή αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι του χρόνου όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως. Ως τότε ας κάνουμε τον Σταυρό μας και ας προσέχουμε πολύ περισσότερο…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …