Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

0

Εκλογή Μπατζακίδη
Πανηγυρική επανεκλογή στο Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Ξάνθης του συμπολίτη μας Γιώργου Μπατζακίδη.
Συνολικά ψήφισαν 55 μέλη στις εκλογές που έγιναν την Παρασκευή και ο απερχόμενος πρόεδρος επανεξελέγη με 51 σταυρούς ανανεώνοντας για μια νέα περίοδο την θητεία του.
Άξιο να επισημανθεί είναι το γεγονός πως το σωματείο κρεοπωλών το 2024 συμπληρώνει εκατό χρόνια από την ίδρυσή του και με την ευκαιρία της επετείου αυτής θα υπάρξουν ειδικές εορταστικές εκδηλώσεις.
Γ.Δ.


Θάνατος Ιωαννίδη Στέφανου
ioannidis stefanos-emprosΗ πρωτομηνιά του Μαΐου είναι συνδεδεμένη στη μνήμη των παλιών Ξανθιωτών με το όνομα του συμπολίτη μας Στέφανου Ιωαννίδη. Πρώτη του Μάη, το 2001 έφυγε από κοντά μας ο μεγάλος και ξεχωριστός Στέφανος Ιωαννίδης.
Ο πνευματικός άνδρας της Ξάνθης, που με το ποικίλο και πλούσιο έργο του  σημάδεψε γενιές Ξανθιωτών καθιστάμενος οδηγητής, φως παρήγορο κι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Του χρωστούμε πάρα πολλά οι νέοι εκείνης της εποχής τον Στέφανο Ιωαννίδη.
-Αιωνία αυτού η μνήμη.
Γ.Δ.


Θάνατος Αλέκου Παναγούλη
Πρωτομηνιά είχαμε επίσης και έναν άλλο θάνατο. Του Αλέκου Παναγούλη. Είπανε πως ήταν τροχαίο αλλά λίγοι το πιστεύουν. Ήταν πρώτη Μαΐου του 1976 όταν η χώρα πάγωσε, οι δημοκράτες έμειναν άφωνοι στο νέο. Ο Παναγούλης νεκρός, σε τροχαίο στην Λεωφ. Συγγρού.
Ο αγωνιστής, ο αντιστασιακός, ο βουλευτής, ο ποιητής, ο Άνθρωπος δεν υπήρχε πλέον.
Η μοίρα το είχε να γνωρίσω τον άνθρωπο, να δω τη σεμνότητά του, το πάθος του για την αλήθεια να πληρώσουν οι προδότες για την Κυπριακή τραγωδία.
Ο Αλέκος ήταν ήρωας, ήταν αγωνιστής και από τα παλικάρια τα λίγα. Ελάχιστοι θα μπορούσαν ν’ αντέξουν τα βασανιστήρια που υποβλήθηκε.
Λέγεται πως νίκησε τους βασανιστές του.
Γ.Δ.


Ο πόλεμος θα συνεχιστεί
Κοινή είναι η πεποίθηση σε κάθε λογικό άνθρωπο πως ο πόλεμος που ζει για άλλη μια φορά η Ευρώπη στην Ουκρανία πως θα συνεχιστεί.
Όσο κι αν ακούγεται τραγικό, παράλογο και απάνθρωπο, δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια οδυνηρή πραγματικότητα για τον Ουκρανικό λαό που βιώνει τον 21ο αιώνα, μια αντιδημοκρατική, φασιστικής έμπνευσης και πρακτικής επίθεσης.
Δεν υπάρχει κεραία δικαιολογίας για τη ρωσική επίθεση σε βάρος μιας ανεξάρτητης χώρας, ενός ειρηνικού λαού.  Προσωπικά δεν περίμενα να δω πόλεμο στην Ευρώπη σε τέτοιο επίπεδο, σε σκληρότητα και φανατισμό εναντίον ενός περήφανου λαού.
-Τελικά ήταν να το ζήσουμε κι αυτό.
Γ.Δ.


Χα, χα, χα! Χωρίς ντροπή
Η είδηση: η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο νομιμοποίησης χιλιάδων καταπατημένων στρεμμάτων κάθε κατηγορίας του δημοσίου από ιδιώτες. Χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς να κοκκινίζει κανένας υπουργός, δεκάδες χρόνια τώρα που ανέχτηκαν την καταπάτηση από τους επιτήδειους κάθε μορφής δημόσιας έκτασης, σε βουνά, σε παραλίες, σε κάμπους, παντού.
Θέλετε και μια ντροπή ακόμη που αποτελεί φτύσιμο στο πρόσωπο των νομιμοφρόνων πολιτών και επιβράβευση των παράνομων, των καταπατητών, των αυθαιρετούντων. Λοιπόν, έχει καταπατηθεί το 40% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
-Κράτος ξεφτιλισμένο, κράτος ανυπόληπτο και κράτος άδικο που περιφρονεί κι αδιαφορεί για την περιουσία του.
Πώς λοιπόν ο λογικός, ο νόμιμος, να μη νιώθει το κορόιδο, ο ηλίθιος και ο μ…ας;
Γ.Δ.


Κάθε χρόνο τελευταίοι
Η είδηση έπαψε πλέον να μας εντυπωσιάζει γιατί κάθε χρόνο είναι ίδια, αρνητική και απαισιόδοξη. Η Περιφέρειά μας βρίσκεται στη λίστα με τις δέκα ευρωπαϊκές περιοχές με τη μεγαλύτερη ανεργία.
Παντού είμαστε σαν περιφέρεια στις πρώτες θέσεις, αλλά από αρνητική πλευρά όμως.
Πρώτοι στο μείον. Στην απασχόληση, στο κατά κεφαλήν εισόδημα, στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις. Πρώτη η περιφέρειά μας στη μιζέρια, στις αντιπαραθέσεις, στις συγκρούσεις, στην έλλειψη συναίνεσης. Ας μην έχουμε επομένως αυταπάτες. Θέλει πολλή δουλειά, μάτωμα, για να αλλάξει η σημερινή εικόνα.
Και το ερώτημα που μπαίνει είναι ιδιαίτερα σοβαρό:  Με ποιους μπροστά θα γίνει αυτό το άλμα;  Πού είναι αυτοί;
Γ.Δ.


Κλέφτες καπακιών
Κλέφτες ως γνωστόν υπάρχουν πολλών ειδών. Άλλοι κλέβουν σπίτια για να βρουν χρήματα και είδη αξίας όπως χρυσαφικά. Άλλοι κλέβουν αυτοκίνητα και άλλοι σίδερα, αλουμίνια και άλλα είδη τα οποία μπορούν να πουλήσουν αμέσως και ρευστοποιήσουν.
Ανάμεσα σ’ αυτούς περιλαμβάνονται κι αυτοί που αφαιρούν μεταλλικά καπάκια της ΔΕΥΑΞ ή άλλων οργανισμών κοινής ωφέλειας τα οποία φυσικά πωλούν στις διάφορες μάντρες.
Προχθές λοιπόν κάποιοι από αυτούς επέδραμαν στην οδό Σταθμού και αφαίρεσαν τα καπάκια τα οποία και επωλήθησαν μαζί με άλλα για το απαραίτητο χαρτζηλίκι.
Το ερώτημα είναι γιατί οι μάντρες αγοράζουν αυτά τα μεταλλικά καπάκια όταν γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι αφαιρέθηκαν από σημεία της πόλης;
Με την ευκαιρία, ο δήμος θα πρέπει να φροντίσει για την τοποθέτηση των κλεμμένων καπακιών διότι τα φρεάτια είναι επικίνδυνα και πιθανόν κάποιος απρόσεκτος να τραυμαστιστεί.
Γ.Δ.


Η Δράμα πενθεί την απώλεια του Μητροπολίτη Παύλου
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Ο ιεράρχης της Δράμας διεκομίσθη στη Θεσσαλονίκη από τη Βέροια (τόπος καταγωγής του) όπου βρισκόταν προσκεκλημένος του μητροπολίτη της περιοχής, για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας βαθύτατη συγκίνηση στην Μητρόπολή του και όχι μόνον.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης ήταν υπέρμαχος των εμβολίων και είχε συγκρουστεί σκληρά με παραεκκλησιαστικούς κύκλους αντιεμβολιαστών και με ιερείς που απέτρεπαν τους πιστούς από τον εμβολιασμό, φτάνοντας μάλιστα και στον εισαγγελέα.
Τοποτηρητής της χηρεύουσας μητρόπολης Δράμας ορίστηκε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.


Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη και η ΑΜΘ

Μεγάλης σπουδαιότητας για την Αλεξανδρούπολη και την περιφέρειά μας  ήταν τα χθεσινά εγκαίνια έναρξης υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει  και η παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και των τριών άλλων πρωθυπουργών, της Βουλγαρίας, της Βόρειασ Μακεδονίας και της Σερβίας. Είναι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο εταιρικό σχήμα και θα εφοδιάζονται φυσικό αέριο από αυτόν καλύπτοντας τις ανάγκες τους. Ιδιαίτερα στην συγκυρία που ζούμε αυτός ο σταθμός αναμένεται  να είναι η απάντηση στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας σε φυσικό αέριο αφού όπως είπε ο πρωθυπουργός θα καλύπτει το 80% των αναγκών της. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και  το εργοτάξιο της περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης αλλά και εγκαινίασε εκεί την Μονάδα Επεξεργασίας  Απορριμμάτων. Την τιμητική του είχε και ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ που μίλησε στην τελετή εγκαινίων καθώς και ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος.
Επιτέλους η περιφέρειά μας αναγνωρίζεται  σαν ενεργειακός κόμβος της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Ας ελπίσουμε αυτό να κεντρίσει το ενδιαφέρον για μεγάλες αναπτυξιακές επενδύσεις που θα φέρουν επιτέλους την ανάπτυξη στην περιφέρειά μας.
Μ.Ξ.


Τίμησαν και γιόρτασαν τον αγαπημένο τους Άγιο Αθανάσιο
Δύο χρόνια είχαν να τιμήσουν οι κάτοικοι του οικισμού Αβδήρων και Βελόνης τον αγαπημένο τους Άγιο Αθανάσιο στο γραφικό ξωκλήσι στον ομώνυμο λόφο και το έκαναν φέτος με δόξα και τιμή. Στις 2 Μαΐου μικροί και μεγάλοι ανηφόρισαν στο λόφο που αγκαλιάζει Άβδηρα και Βελόνη για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία αλλά και να γευτούν το νοστιμότατο κουρμπάνι. Μια ιδιαίτερη παλιά συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά. Έτσι όπως οι παλιοί κάτοικοι συνήθιζαν να τρώνε όλοι  μαζί σαν οικογένεια στο κιόσκι με τα πέτρινα τραπέζια και παγκάκια δίπλα από την εκκλησία έτσι έκαναν και τώρα. Και μετά το φαγητό το γλέντι όπως παλαιά…Ο χορευτικός σύλλογος Αβδηριτών με τη συνοδεία γκάιντας από την κα Πανταζόγλου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς στην αυλή της εκκλησιάς. Όπως παλιά έτσι και τώρα τίμησαν οι Αβδηρίτες τον αγαπημένο τους Άγιο Αθανάσιο.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …