Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

0

Ξάνθη: Χωρίς Λευκή Νύχτα
Στις γειτονικές πόλεις Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι επαγγελματίες, έμποροι και οι της εστίασης τόλμησαν. Μετά από δύο χρόνια απουσίας, υλοποίησαν φέτος την εκδήλωση «Λευκή Νύχτα». Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε και με μεγάλη επιτυχία.
Αυτή η αποκλειστικά «γιορτή της αγοράς» αλλού αναβιώνει ενώ εδώ σε μας δεν στηρίχτηκε όταν πριν χρόνια την είχε υλοποιήσει η Ομοσπονδία επί προεδρίας Σ.Τσιακίρογλου.
Πιστεύουμε και προτείνουμε προς Ομοσπονδία και Εμπορικό Σύλλογο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προσπαθήσουν ξανά. Αφού βέβαια οργανώσουν σωστά την όλη υπόθεση.
Άποψή μου είναι πως η εκδήλωση θα πετύχει, οι ξανθιώτες καταναλωτές θα στηρίξουν τη γιορτή.
Γ.Δ.


Εκλογή αξιωμάτων
Αφού όλα τελείωσαν με επιτυχία ως προς την προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, δε μένει τώρα παρά η κατανομή των αξιωμάτων για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή.
Προφανώς το ποιος θα επιλεγεί ως γραμματέας δεν έχει σχέση με τον αριθμό σταυρών που έλαβε. Υπάρχουν και άλλα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψιν κι όχι μια απλή πλειοψηφία που μπορεί να είναι και τυχαία.
Όντως ο Μήτρου ήρθε πρώτος σε σταυρούς αλλά ουσιαστικά αυτό δε λέει τίποτε. Εξάλλου ο Γραμματέας θα εκλεγεί από τα μέλη της Νομαρχιακής με ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκλεγούν και άλλα μέλη με διάφορες αρμοδιότητες.
Όποιος τελικά εκλεγεί θα πρέπει να γνωρίζει πως τον περιμένει αρκετή δουλειά.
Γ.Δ.


Ακρότητες
Διαβάστε παρακαλώ μία δήλωση και μετά τη σχολιάζουμε. Λέει η δήλωση «κόψτε ένα γεύμα κρέατος την εβδομάδα για να σώσετε τον πλανήτη». Η όλη ιστορία δεν σταματά εδώ, συνεχίζει και υποστηρίζει «εκτός από τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τις συνθήκες εκτροφής, διαβίωσης και τελικά θανάτωσης των ζώων που καταλήγουν στα πιάτα μας, έχει διαπιστωθεί ότι η κτηνοτροφία συμβάλει σε πολλούς τρόπους και σε τεράστια ποσοστά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και ηγείται των παραγόντων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή».
Ακρότητες, υπερβολές, που δημιουργούν τελικά αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Οι υποστηρικτές αυτών των ακραίων απόψεων χάνουν την όποια καλή πρόθεσή τους λόγω ακριβώς των υπερβολών.
Γ.Δ.


Στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ η γραμματέας του δήμου κα Σοφία Ψωμά
Εντυπωσιακή είναι η ανέλιξη της γραμματέας του Δήμου Ξάνθης κας Σοφίας Ψωμά. Μετά την εκλογή της στο Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Ο.Τ.Α. έρχεται και η εκλογή της στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ όπου έλαβε 134 ψήφους. Στην ίδια επιτροπή εκλέχθηκε και ο κ. Πασχάλης Αντώνης με 221 ψήφους. Η εκλογή αυτή της δίνει ένα πολιτικό ρόλο μέσα στον χώρο της ΝΔ εκτός από τον αυτοδιοικητικό που ήδη κατέχει στο δήμο Ξάνθης. Και βέβαια της αξίζουν συγχαρητήρια καθώς ως γραμματέας του δήμου έχει επιδείξει υπευθυνότητα και ευσυνειδησία. Είναι πανταχού παρούσα, αεικίνητη και ακούραστη και επιτελεί με ζήλο τα καθήκοντά της.  Μια νέα γυναίκα , μια ωραία παρουσία που διαθέτει μόρφωση,  ευγένεια και λόγο  με όνειρα και φιλοδοξίες για έργο και προσφορά.
Της ευχόμαστε  «και εις ανώτερα»!
Μ.Ξ.


Η καρδιά της αυτοδιοίκησης χτυπά στην Ξάνθη
Ξεκινά σήμερα τις εργασίες το Επιστημονικό Συνέδριο «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», που συνδιοργανώνει ο Δήμος Ξάνθης με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» και τον Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Forum Training & Consulting. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή η «καρδιά» της Αυτοδιοίκησης θα χτυπάει στην Ξάνθη. Το συνέδριο εκτός από τους αυτοδιοικητικούς  θα παραβρεθούν και κυβερνητικά στελέχη,  όπως οι υφυπουργοί Στέλιος Πέτσας, Μαρία Συρεγγέλα, Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο επίτροπος στην Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μια πολύ σημαντική διοργάνωση με στόχο την βέλτιστη λειτουργία της Τοπικής αυτοδιοίκησης σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο.
Μ.Ξ.


Quo Vadis Ξάνθη;
Ναι, είναι ένα υπαρκτό ερώτημα. Ως προς τα που πάει η Ξάνθη. Εάν δηλαδή έχει ο νομός  κάποιους στόχους, προσανατολισμό και σχέδιο για την όποια πορεία. Διότι το ερώτημα επί της αρχής, είναι εάν έχει σχέδιο κι αν έχει αποφασίσει βάση του σχεδίου που έφτιαξε, να το υποστηρίξει, να το τηρήσει.
Πράγματι, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως ο νομός πορεύεται έτσι χωρίς σχέδιο και στόχους. Πηγαίνει έτσι απλά, λύνοντας τα παρουσιαζόμενα θέματα.
Μακρόπνοο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό δε βλέπουμε να έχει. Έτσι όμως ανάπτυξη, πρόοδος, ευημερία, κοινωνική φροντίδα και πολιτιστική δράση δεν θα υπάρξει για τους περισσότερους κατοίκους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.
Γ.Δ.


Ιδού η πρόκληση
Θα μείνω για λίγο στο θέμα της ύπαρξης ή μη σχεδίου και προγράμματος για την αναπτυξιακή πορεία του νομού μας.
Το ξανατονίζω. Όχι, σχεδιασμός συνολικός που να περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα και όλες τις πλευρές για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη του τόπου μας δεν υπάρχει.
Κάθε φορέας, κάθε τομέας, κάθε υπηρεσία σχεδιάζει (;) αυτόνομα κι αυτό είναι σοβαρό λάθος. Λείπει η συνολική αντιμετώπιση που είναι και η αποδοτικότερη. Αν ο καθένας παίζει το δικό του βιολί, το αποτέλεσμα είναι μια κακοφωνία μουσική, απορριπτέα.
Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει η ηγεσία και οι φορείς του νομού, οι δήμοι, η αντιπεριφέρεια, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας και του λαού.
Εάν δεν γίνει αυτό, η μιζέρια στην Ξάνθη θα γίνει καθεστώς και ο νομός θα’ ναι, μαζί μ’ αυτόν της Ροδόπης, από τους τελευταίους της χώρας. Ουραγός χωρίς μέλλον, χωρίς προοπτική.
-Ιδού λοιπόν η πρόκληση γι’ αυτούς που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο, ν’ αναλάβουν έργο και ευθύνες κι όχι μόνον λόγια.
«Αμ’ έπος, αμ’ έργον»  λοιπόν αγαπητοί Ξανθιώτες!
Γ.Δ.


Αθήνα – Θεσσαλονίκη μόνο
Το νέο θα έπρεπε να μας χαροποιεί όλους κι εμάς τους Θρακιώτες. Όμως δεν συμβαίνει αυτό γιατί η Περιφέρειά μας μένει απ’ έξω άλλη μια φορά.
Η είδηση λοιπόν που μόνο χαρμόσυνη δεν είναι και η οποία αναφέρεται στην έναρξη των δρομολογίων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με τα νέα γρήγορα τρένα.
Η έναρξη των δρομολογίων θα ξεκινήσει από την Κυριακή και η απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα γίνεται σε λιγότερο από τέσσερις ώρες με τα νέα βαγόνια κλπ.
Από την άλλη, η Περιφέρειά μας, περιμένει απομονωμένη πότε επιτέλους θα σφυρίξει τρένο στις γραμμές που έχουν σκουριάσει χρόνια τώρα που δεν τις άγγιξε τρένο!
-Η Ελλάδα που σε πληγώνει…
Γ.Δ.


Αγροτουρισμός: Σας λέει τίποτε;
Θα ξεκινήσω με μια προσωπική εμπειρία. Πριν λίγα χρόνια με οικογενειακούς φίλους επισκεφθήκαμε τις Πρέσπες στην περιοχή της Φλώρινας. Τόπος διαμονής μας ένας ξενώνας σε χωριό της περιοχής.
Δεν θα μείνω στο φιλόξενο κλίμα από την ιδιοκτήτρια, τα δωμάτια με «ζεστή» χωριάτικη διακόσμηση, αλλά θα μείνω στην ποικιλία και προέλευση του πρωινού. Ψωμί χωριάτικο, αυγά από το χωριό, χορτόπιτα, βούτυρο το ίδιο, μαρμελάδες ντόπιες, μέλι το ίδιο, καρύδια, μήλα Φλωρίνης, τσάι από το βουνό, γάλα από αγελάδες επίσης από το χωριό.
Με το παραπάνω υπαρκτό παράδειγμα απαντώ. Αυτός είναι στο ένα σκέλος του ο Αγροτουρισμός. Το άλλο είναι τα τοπικά προϊόντα. Όλοι αγοράσαμε τα πασίγνωστα φασόλια Πρεσπών, καρύδια του βουνού (όχι από Αμερική) και μέλι του βουνού.
Αλήθεια, συναντήσατε κάτι παρόμοιο σε ξενώνα του νομού μας;
Γ.Δ.


Περί Αγροτουρισμού
Το θέμα δεν είναι καινούργιο για την Εφημερίδα μας. Το θίξαμε πριν πολλά χρόνια και το επαναφέρουμε κατά καιρούς. Φέρνουμε παραδείγματα άλλων περιοχών όπως τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο και αλλού.
Είναι ζητούμενο σήμερα από τον κάτοικο κυρίως των μεγάλων πόλεων η φυγή και η διαμονή σε ξενώνες. Που είναι όμως «ζεστές» από φιλοξενία, διάκοσμο και κυρίως με ντόπιες γνήσιες γεύσεις.
Ο γαστριμαργικός τουρισμός είναι σημαντικότατος και δεν πρέπει να υποτιμάται από κάποιους. Με την σημείωση όμως της προσφορά λαχανικών, φρούτων και άλλων ειδών διατροφής από γνήσια και ντόπια υλικά.
Ο Αγροτουρισμός είναι μια λύση για οικογενειακής μορφής απασχόληση. Ο χώρος δεν μου επιτρέπει να γράψω περισσότερα αλλά στην ορεινή περιοχή του νομού εύκολα μπορεί ν’ αναπτυχθεί όπως έγινε ήδη σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Αλήθεια γιατί όχι στην Ξάνθη;
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …