Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στα «Απάτητα Βουνά» το Σάος της Σαμοθράκης

Στα «Απάτητα Βουνά» το Σάος της Σαμοθράκης

0

Ακυρώνονται οι άδειες για αιολικά στο νησί, μαζί με άλλες πέντε περιοχές της χώρας

Στην ακύρωση των αδειών για αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό που έχουν εκδοθεί για τρία βουνά, τα Λευκά Ορη, το Σάος και το όρος Χατζή προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς τα συγκεκριμένα όρη είναι τρία από τα έξι που εισέρχονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Απάτητα Βουνά». Τα άλλα τρία απάτητα βουνά είναι ο Σμόλικας, η Τύμφη και ο Ταύγετος.

«Υπάρχουν εκδοθείσες άδειες για το Σάος, τα Λευκά Όρη και το Χατζή, αλλά όλα αυτά ακυρώνονται επί της ουσίας» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι στα 6 βουνά δεν θα μπορούν να αδειοδοτηθούν αιολικά πάρκα και εφόσον υπάρχουν σε αυτά επιφάνειες και δρόμοι, θα ξηλωθούν. Εξαίρεση αποτελούν οι δασικοί δρόμοι. Στην περίπτωσή τους θα επιτραπεί η συντήρηση, αλλά όχι η αναβάθμιση π.χ. με άλλα υλικά, ενώ σε κάθε περίπτωση αποκλείονται νέες δραστηριότητες και νέες χρήσεις γης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, η οποία θεσμοθετεί ειδικό καθεστώς αυστηρής προστασίας για τους σημαντικούς ορεινούς όγκους. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν θα προστατεύουν τα βουνά για περίοδο δύο ετών, ενώ στη συνέχεια οι προβλέψεις τους θα ενταχθούν στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Τα έξι «απάτητα βουνά», στα οποία θα απλωθεί το δίχτυ προστασίας αποτελούν το 1% του ορεινού όγκου της Ελλάδας. Ως «Απάτητα Βουνά» ορίζεται η Περιοχή Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) με την περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου της (ΠΑΔ + ακτίνα 1 χλμ). Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων, που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, υπάγονται σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

Οι περιοχές, οι οποίες θα ενταχθούν στα Απάτητα Βουνά είναι:

– Λευκά Όρη (Ρέθυμνο και Χανιά) – Έκταση: 382,06 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-2.453 μ.

– Σάος (Σαμοθράκη)- Έκταση: 97,30 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-1.611 μ.

– Σμόλικας (Γρεβενά και Ιωάννινα) – Έκταση: 102,89 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 782-2.637 μ.

– Τύμφη (Ιωάννινα) – Έκταση: 202,75 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 460-2.497 μ.

– Ταΰγετος (Λακωνία και Μεσσηνία) – Έκταση: 143,23 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 432-2.407 μ.

– Χατζή (Τρίκαλα) – Έκταση: 45,61 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 598-2.038 μ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …