Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Πονάνε την τσέπη» τα PCR τεστ

«Πονάνε την τσέπη» τα PCR τεστ

0

Πλαφόν στα 60 ευρώ – Μόνο οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβληθούν σε PCR  μετά από θετικό rapid για να δηλωθούν στο σύστημα και να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης

 

Πάρα πολλά θετικά κρούσματα και στην Ξάνθη  – Κυριαρχία της «Όμικρον» 70 – 80%

 

Σαρώνει η πανδημία την χώρα και στις τεράστιες ουρές στα φαρμακεία και στων εργαστηρίων για PCR τεστ φαίνεται η μεγάλη διασπορά του ιού. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η θετικότητα σ’ όσους υποβάλλονται σε τεστ ξεπερνά το 50%.  Και σαν να μην έφτανε αυτό εδώ και μερικές μέρες επικρατεί ένα χάος με τα rapid και τα PCR τεστ, καθώς ένα θετικό rapid θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί με PCR για να περάσει στο σύστημα και να μπορέσει ένας εργαζόμενος να πάρει την προβλεπόμενη άδεια για να λείψει από την δουλειά του και να λάβει πιστοποιητικό νόσησης. Ένα πιστοποιητικό που δεν χρειάζεται μεν στους εμβολιασμένους αλλά χρειάζεται στους ανεμβολίαστους για να αποκτήσουν τα προνόμια που δεν είχαν στην καθημερινότητά τους  Το κόστος ενός μοριακού ελέγχου όμως είναι αρκετά υψηλό για έναν εργαζόμενο με μέσο εισόδημα, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων, είναι στα 50 ευρώ και πονάει κυριολεκτικά την τσέπη.

PCR μόνο για ανεμβολίαστους για να δηλωθούν στο σύστημα και να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης

Σύμφωνα με δημόσια δήλωση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα την Δευτέρα, εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί πως οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε PCR για να δηλωθούν ως κρούσματα.

Όπως διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, μικροβιολόγος κ. Γιάννης Σπανόπουλος εφ’ εξής μόνο οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει μετά από θετικό rapid να κάνουν και PCR για να δηλωθούν στο σύστημα: «Αυτό καταργείται για τους εμβολιασμένους που πλέον μπορεί να δηλώνονται ως κρούσματα μόνο με rapid κάτι που στην πράξη δεν γινόταν καθώς ούτως ή άλλως δεν χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης εφόσον καλύπτονται από του εμβολιασμού».

Υπάρχει διατίμηση στα 60 ευρώ για το PCR

Αναφορικά με την εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα μπει πλαφόν στα 60 ευρώ στο PCR ο κ. Σπανόπουλος σχολίασε: « Υπάρχει η διατίμηση στα 60 ευρώ. Στα εργαστήριά μας κυμαίνεται από 50 – 60 ευρώ.  Είναι μια ακριβή εξέταση γιατί είναι εξειδικευμένη. Χρειάζεται χρόνο και έχει κόστος. Την Άνοιξη του 2020 είχαμε δυνατότητα για 2000 τεστ ημερησίως και τώρα φτάσαμε στα 150.000 ημερησίως. Βέβαια είναι κόστος που επιβαρύνει τα νοικοκυριά αν πρέπει να κάνουν όλοι. Ίσως θα έπρεπε  να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ και να το χορηγεί δωρεάν. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που γίνεται δωρεάν με απόφαση του κράτους».

Πόσο κοστίζουν τα PCR και τα Rapid Tests στην Ελλάδα – Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σήμερα η πολιτική του διαγνωστικού ελέγχου και το κόστος των τεστ σε άλλες χώρες της Ευρώπης διαμορφώνεται ως εξής:

Αυστρία: Τα Rapid και PCR tests είναι δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους “Teststrasse”, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Δωρεάν τεστ δικαιούνται επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα.

Κύπρος: Τα Rapid Test είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν από 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης μπορεί να διενεργηθεί σε τιμή ακόμα και 20 ευρώ.

Ισπανία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες.

Γαλλία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ κοντά στα 50 ευρώ κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους,

Αγγλία: Στη χώρα δίνεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου με Rapid και PCR test.

Η ανησυχία και τα αισιόδοξα μηνύματα – Η Όμικρον…εμβολιάζει τους πάντες θέλουν δεν θέλουν

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας ο κ. Σπανόπουλος έκανε λόγο για υψηλό δείκτη θετικότητας: «Έχουμε πάρα πολλά θετικά κρούσματα». Αναφορικά δε αν υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζει κάποιος αν είναι θετικός στην Όμικρον ή στην Δέλτα ο κ. Σπανόπουλος ανέφερε πως μόνο ο ΕΟΔΥ μπορεί να έχει στατιστικά στοιχεία για αυτό και ότι χρειάζεται ειδική εξέταση του στελέχους του ιού για να πιστοποιηθεί. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή η Όμικρον κυριαρχεί σε ποσοστό 70 – 80%: « Η Όμικρον έχει μεγάλη μεταδοτικότητα για αυτό θα κυριαρχήσει. Η ανησυχία μας είναι ότι στα συμπτώματα μπορεί να δείχνει ήπια αλλά σίγουρα η μεγάλη μετάδοση μοιραία θα φέρει και πολλές νοσηλείες στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα. Η αισιόδοξη νότα είναι πως τα συμπτώματα περιορίζονται στο άνω αναπνευστικό και δεν προσβάλλει τους πνεύμονες. Αν δεν δούμε λοιπόν άλλες μεταλλάξεις τα μηνύματα είναι αισιόδοξα καθώς με την μεγάλη μετάδοση η Όμικρον…εμβολιάζει τους πάντες θέλουν δεν θέλουν μέσω της φυσικής νόσησης. Έτσι κάπως θα φτάσουμε στο καλοκαίρι ή στο τέλος του 2022 και τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα», καταλήγει ο κ. Σπανόπουλος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …