Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φρέσκες προτάσεις μετά την πανδημία, για την ανανέωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Φρέσκες προτάσεις μετά την πανδημία, για την ανανέωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης

0

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για τις γιορτές του Σεπτεμβρίου

Αγωνία και πολλά ερωτηματικά για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης. Κοινή και θερμή η επιθυμία για να μη ματαιωθεί ο θεσμός για άλλη μία χρονιά

Συναντήθηκε την Τρίτη η οργανωτική Επιτροπή για τις γιορτές της Παλιάς πόλης, σε μια συγκυρία όπου η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τις σκέψεις για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης, αλλά είναι ακόμη ρευστή ως προς την εξέλιξη της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο. Στη συζήτηση στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, αλλά και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών υποθέσεων, Μανώλης Φανουράκης, κρίθηκε απαραίτητη η διοργάνωση των γιορτών ακόμα και με έναν νέο τρόπο, έτσι ώστε να μην χαθεί άλλη μία χρονιά. Ωστόσο μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο εμβολιασμός των ξανθιωτών, ο οποίος πρέπει να φτάσει το 50% προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» στη διοργάνωση από την πολιτεία.

Εναλλακτικές προτάσεις για «covid- friendly» Γιορτές

Οι σύλλογοι οι οποίοι συμμετείχαν πρότειναν να διοργανωθούν οι γιορτές με έναν διαφορετικό και «covid- friendly» τρόπο. Ο Μιχάλης Τσέπελης, Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου των Βατράχων πρότεινε να μην διοργανωθούν μεγάλες συναυλίες, οι οποίες θα βοηθούν την μαζική συγκέντρωση του κόσμου, αλλά αντίθετα να δημιουργηθούν πολλές πολυθεματικές δράσεις οι οποίες θα προβάλουν και θα εστιάσουν στον αυτοσκοπό των γιορτών, δηλαδή στην ανάδειξη της παλιάς Πόλης. Επίσης ο ίδιος Σύλλογος πρότεινε, όπως συμβαίνει και τώρα να πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στα αρχοντικά σπίτια της παλιάς Ξάνθης, τα οποία δεν είναι γνωστά στους δημότες.

Ακόμα προτάθηκαν άλλοι χώροι για την διοργάνωση των συναυλιών, έτσι ώστε η προσέλευση του κόσμου να είναι ελεγχόμενη, και να μπορεί να επιδειχθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού η αυτοδιαγνωστικού τεστ. Και ο Δήμος Ξάνθης ενίσχυσε αυτή την πρόταση με σκοπό από τη μία και να διοργανωθούν συναυλίες αλλά και να μην υπάρξει ένα τέταρτο κύμα στην πόλη το οποίο θα οφείλεται στην εν λόγω διοργάνωση. Επίσης ο δήμος πρότεινε την έκδοση εισιτηρίων τα οποία θα δίνονται στους συμμετέχοντες βάσει κοινωνικών κριτηρίων και έτσι θα είναι εφικτό να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να συμμετέχουν στα δρώμενα.

Θέλουν τα στέκια τους οι σύλλογοι, αλλά…

Από τη άλλη και ο Δήμος εστίασε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ συλλόγων και τοπικών αρχών, η οποία θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτή τη διοργάνωση. Επίσης ο Δήμαρχος Ξάνθης εστίασε στην προσέλκυση του κόσμου η οποία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και ελκυστική. Τονίσθηκε ακόμα πως με αφορμή τις γιορτές της Παλιάς Πόλης θα τεθούν τα θεμέλια για τις επόμενες διοργανώσεις αλλά και για το Καρναβάλι του 2022. Παράλληλα υπογραμμίσθηκε πως η επιθυμία των συλλόγων για ύπαρξη των στεκιών τους είναι απόλυτα σεβαστή και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα δεδομένων των συνθηκών και τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από την πανδημία.

Προβληματισμός για τον συγχρωτισμό των Γιορτών

Επίσης ο Βαγγέλης Δωρόπουλος από τον χορευτικό Σύλλογο «Θράκη» φάνηκε προβληματισμένος για την διοργάνωση των γιορτών, με την ταυτόχρονη ενδεχόμενη ύπαρξη περιοριστικών μέτρων. Ο ίδιος επίσης υπογράμμισε πως αυτό που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι το στοιχείο της μαζικότητας, το οποίο είναι και βασικό χαρακτηριστικό της διοργάνωσης. Τόνισε επομένως πως είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το πλαίσιο προβολής των γιορτών αν θα είναι μόνο τοπικό, ή θα απευθύνεται σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακόμα ο ίδιος εστίασε και σε ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, όπως και ο Μιχάλης Τσέπελης , σε αυτό που σχετίζεται με τα έσοδα των συλλόγων. Ειπώθηκε λοιπόν πως οι γιορτές της παλιάς πόλης χρειάζεται να διοργανωθούν με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα βοηθήσει και τους συλλόγους να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους ανάγκες οι οποίες τρέχουν κανονικά στην πλειονότητα τους. Ακόμα τονίσθηκε από τον κύριο Δωρόπουλο πως η φυσιογνωμία των γιορτών στη καρδιά της δεν πρέπει να αλλάξει διότι, ο κόσμος τις έχει αγαπήσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και η πιθανή τροποποίηση τους να έχει και πολύ ζημιογόνες συνέπειες. Επεσήμανε δε, πως οι γιορτές χρειάζονται εμπλουτισμό και όχι αλλαγή.

Ο Πασχάλης Λύρατζης από τη δική του πλευρά, συμμερίστηκε πλήρως την αγωνία των Συλλόγων, για την εξασφάλιση των εσόδων τους. Ακόμα ο κ. Λύρατζης τόνισε ότι ο σκοπός των Γιορτών, ναι μεν είναι η ανάδειξη της παλιάς πόλης, αλλά από την άλλη είναι και η ενίσχυση των συλλόγων. Ο Δήμαρχος παράλληλα απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Λύρατζη δήλωσε πως ο σκοπός του δήμου είναι η συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων αλλά και η ενίσχυση των συλλόγων με οποιονδήποτε τρόπο αυτό είναι εφικτό.

Αντίστοιχο τρόπο πλεύσης ακολούθησε και ο πολιτιστικό Σύλλογος «Θάμυρις»,ο εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε προβληματισμένος για την επιδημιολογική κατάσταση η οποία πρόκειται να ισχύει μέχρι το Σεπτέμβριο, και κατά πόσο αυτή θα επιτρέψει τη διεξαγωγή μίας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Εξέφρασε δε και τον προβληματισμό ότι η διοργάνωση πολύ μεγάλων εκδηλώσεων ίσως εντείνει το πρόβλημα με την πανδημία. Ο δήμαρχος απαντώντας στους συγκεκριμένους προβληματισμούς δήλωσε πως ακόμα και να μην διοργανωθούν συναυλίες, ο κόσμος που θα βρίσκεται εντός της Παλιάς Πόλης είναι αδύνατον να ελεγχθεί.

Ο κ. Τσέπελης σημείωσε επίσης πως η διαχείριση του παρόντος ζητήματος πρέπει να είναι μελετημένη και προσεκτική, έτσι ώστε να μην γίνουν εχθροί της διοργάνωσης οι ίδιοι συνδημότες μας, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Οι προτάσεις των συλλόγων

Σύλλογοι της πόλης μας επιμελήθηκαν και παρουσίασαν εναλλακτικές προτάσεις αφενός με το βλέμμα στα περιοριστικά μέτρα, αλλά και με διάθεση να εμπλουτιστεί και να ανανεωθεί ο θεσμός. Τις προτάσεις κατέθεσαν και συνυπόγραψαν οι: Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης «ΒΑΤΡΑΧΟΙ», ο ΠΑΣ Αντίκας, οι ΜΠΑΣ Νέα Γενιά, οι Πολιτιστικός Σύλλογος Απαράδεκτοι, οι Πολιτιστικός Σύλλογος NeolaiRa, η Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εργαζομένων Πλαστικά Θράκης.

Οι προτάσεις που έγιναν είναι οι εξής:

1) Διαγωνισμός φωτογραφίας στα καλντερίμια της παλιάς πόλης .Οι καλύτερες φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν ως έκθεση σε κάποιο χώρο μέσα στην παλιά πόλη .

2) Αρχοντικά της παλιάς πόλης .Κάτοικοι της παλιάς πόλης ανοίγουν τα αρχοντικά τους για το κοινό , δημιουργώντας μια διαδρομή με ξεναγό μέσα στα σοκάκια της.

3) Ανοιχτοί ελεγχόμενοι χώροι . Χώροι / αυλές μέσα στην παλιά πόλη όπως η Αυλή λαογραφικού μουσείου – αυλή 1ου Δημοτικού – Μικρασιάτες – ΣΕΚΕ – Βάτραχοι – Πινακοθήκη – Πας Αντίκας – Λύκειο Ελληνίδων – Σπάρτακοι – Διόνυσος κα. μπορούν να φιλοξενήσουν μουσικά σχήματα / εκθέσεις εικαστικών / τοπικά προϊόντα .

4)   Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού .Την βδομάδα των γιορτών μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού , αναζητώντας τους γρίφους μέσα σε αρχοντικά της – σε ανοιχτούς χώρους  αλλά και σε λαογραφικό μουσείο – σπίτι πολιτισμού – δημοτική πινακοθήκη – σπίτι σκιάς .

5) Στην πλατεία Μητροπόλεως μπορεί να γίνει η έκθεση τοπικών προϊόντων (αντί για το γήπεδο του ΑΟΞ) , με την πλατεία «περιφραγμένη» ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η είσοδος / έξοδος ώστε να υπάρχει ο προβλεπόμενος αριθμός ατόμων

6) Έναρξη / λήξη γιορτές : Επεξήγηση : Μεγάλη συναυλία στο γήπεδο , στο οποίο μπορούν να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας .

7) Οι σύλλογοι δεν θα λειτουργήσουν τα στέκια τους με τον γνωστό έως τώρα τρόπο , δηλαδή τραπέζια , ορχήστρες, ψησταριές . Αλλά θα βοηθήσουν επικουρικά σε όλα τα δρώμενα και ίσως να μπορούν να πουλήσουν σάντουιτς στο χέρι ώστε να έχουν κάποια έσοδα και ταυτόχρονα να τηρηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας .

9)Σε σοκάκια της θα «περιπλανιούνται» μουσικοί του δρόμου / λατέρνα / καλλιτέχνες του δρόμου (ζογκλέρ/ξυλοπόδαροι)

10) Σε οποίο σημείο υπάρχει live event , θα υπάρχει και live streaming σε social media

11) Το γήπεδο του ΑΟΞ θα μπορούσε να «λειτουργήσει» την βδομάδα των γιορτών όπως η «βραδιά γευσιγνωσίας» ανάλογη της εκδήλωσης που πραγματοποιείται την Τσικνοπέμπτη στο Αμοιρίδειο.

12) Διοργάνωση αιμοδοσίας σε διάφορα σημεία της πόλης για την ενίσχυση του νοσοκομείου της Ξάνθης

13) Μια εβδομάδα πριν τις γιορτές παλιάς πόλης να πραγματοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς ,ενημερώσεις στα μέλη των συλλόγων για θέματα πυρασφάλειας αλλά και για θέματα πρώτης βοήθειας .

14) Σε όλους τους «κλειστούς» / ελεγχόμενους χώρους στους οποίους θα φιλοξενείται κάποια εκδήλωση , οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν «κράτηση» μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία θα υπάρχει στο επίσημο site του Δήμου Ξάνθης.

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …