Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

0

Κινητοποιήσεις
Το έχω προσέξει χρόνια τώρα κι όχι μόνον σε μας εδώ στην Ξάνθη. Όχι. Το παρατήρησα σε ολόκληρη τη χώρα. Λοιπόν, πρόσεξα πως οι νεοέλληνες οργανώνονται καλύτερα, μαζικότερα, μαχητικά και δραστήρια ζητώντας να ΜΗΝ γίνει κάτι παρά στο να γίνει.
Για σκεφθείτε το. Θα συμφωνήσετε πως έτσι συμβαίνει. Οργάνωση διαδηλώσεων, διαμαρτυριών, πορείες, ψηφίσματα, συνεδριάσεις για να μην γίνει κάτι.
Από την άλλη, καμία διεκδίκηση για να γίνει κάτι που λείπει, που χρειάζεται, που είναι σημαντικό για τους αγρότες π.χ.
Σας θυμίζω πως για τη μη δημιουργία του μεγάλου έργου οικολογικής προστασίας του κάμπου του νομού από την υφαλμύρωση πως δεν κινητοποιήθηκε κανείς, δεν έγινε τίποτε, ούτε μια διαμαρτυρία για ένα έργο σημαντικό για την αγροτική οικονομία του νομού.
Δύο μέτρα και σταθμά λοιπόν.
Γ.Δ.


Εξαιρετικός ρυθμός
Αναμφίβολα θα πρέπει να σταθούμε θετικά και να επισημάνουμε την σοβαρή δουλειά που κάνουν πλέον τα εμβολιαστικά κέντρα σ’ολόκληρη τη χώρα.
Καθημερινά εμβολιάζονται 100.000 χιλιάδες άτομα, γεγονός που σημαίνει πως σε μια βδομάδα με δέκα ημέρες ξεπερνιέται το ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί. Με το ρυθμό που ακολουθείται πλέον μέχρι τον Ιούλιο θα έχει επιτευχθεί η επιδιωκόμενη ανοσία της πλειοψηφίας των κατοίκων.
Αυτή η προσέλευση αποδεικνύει πως εάν από την αρχή υπήρχε ο απαραίτητος αριθμός εμβολίων, η εξέλιξη σήμερα θα ήταν θετικότερη.
Γ.Δ.


Ιδιοκτησία του Σαράντη
Οφειλόμενη αποκατάσταση της πραγματικότητας σε σχόλιο της στήλης.
Λοιπόν το παλιό κτίριο δίπλα στο ΙΚΑ που ήδη γκρεμίστηκε και έφυγε έτσι αυτή η άσχημη εικόνα, είναι ιδιοκτησίας της οικογένειας Σαράντη από την Αλεξανδρούπολη.
Η ιστορία έχει μια διάσταση που πρέπει να την αναδείξουμε.
Λοιπόν, ο δήμος Ξάνθης, όπως θα θυμάστε, είχε ανακοινώσει πως θα ψάξει και θα εντοπίσει τους ιδιοκτήτες διαφόρων οικοπέδων μέσα στην πόλη που πρέπει να τα καθαρίσουν και φροντίσουν. Ένα από αυτά ήταν κι αυτό.
Και προς τιμήν του η οικογένεια αντέδρασε αμέσως στο αίτημα του δήμου και με εντολή της γκρεμίστηκε το παλιό σπίτι.
Μακάρι να υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες αντιδράσεις για να αποκατασταθούν και καθαριστούν τα οικόπεδα όπως και κάποια έτοιμα να πέσουν παλιά κτίρια στην πόλη.
Γ.Δ.


Δεν παραδειγματιζόμαστε
Άμεση ήταν η αντίδραση του Νομαρχιακού Συμβούλου Μιχάλη Αμοιρίδη στο σχόλιο της στήλης «ζητούν το τρενάκι».
Μας ενημέρωσε για το παρελθόν που λειτούργησε το τρένο αυτό μετά από συμφωνία με τον ΟΣΕ, για τον τρόπο λειτουργίας και το περιεχόμενο της συμφωνίας ως προς το κόστος μίσθωσης των βαγονιών κλπ.
Όμως, παρότι τα βαγόνια υπάρχουν,  όλη αυτή η προσπάθεια σταμάτησε.
Δυστυχώς το παράδειγμα των Καλαβρύτων και του Πηλίου ακόμα με τα τρένα για τουριστικές διαδρομές δεν μας προβληματίζει για να αξιοποιήσουμε εμείς αυτά που προσφέρει ο Νέστος.
Το γιατί είναι ένα μεγάλο θέμα.
Γ.Δ.


Λειτουργία διοδίων
Εδώ και λίγες ημέρες άρχισαν να λειτουργούν στον κόμβο της ΣΕΒΑΘ τα πλαϊνά διόδια. Πράγμα που βέβαια σημαίνει πως πλέον η διέλευση από κει θα γίνεται με πληρωμή για να μπει κανείς στην Εγνατία οδό.
Η υπόθεση των διοδίων αυτών στις πλαϊνές πλευρές πέρα των μετωπικών, ήταν μια συμβατική υποχρέωση –δέσμευση της παραχώρησης εκμετάλλευσης της Εγνατίας οδού από το δημόσιο προς τους παραχωρησιούχους.
Ας μη βιαστούν οι γκρινιάρηδες να φωνάξουν. Η παροχή του δικαιώματος να κυκλοφορείς σ’ έναν άνετο και ασφαλή δρόμο είναι μια σπουδαία υπηρεσία η οποία για να συνεχιστεί να προσφέρεται πρέπει να πληρωθεί.
Γ.Δ.


Μετά το φιάσκο στην ΔΕΣΜ – ΟΣ όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι!
Αυτό που έγινε με την ΔΕΣΜ- ΟΣ δεν έχει προηγούμενο! Αφού την διέλυσαν οι μέτοχοι (επιμελητήρια – περιφέρεια) γιατί δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ποιος θα κάνει κουμάντο στο ΔΣ φώναξαν διαιτητή τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη,  ο οποίος και έδωσε την σολομώντεια λύση. Να αναλάβει δηλαδή ο κεντρικός φορέας ο ΕΦΕΠΑΕ στον οποίο ανήκε η ΔΕΣ – ΟΣ μέσω παραρτήματός του. Και βγήκαν όλοι να δηλώσουν ικανοποιημένοι μ’ αυτή την λύση. Ο μεν περιφερειάρχης γιατί περιμένει την έκβαση της τελεσίδικης δίκης, τα δε επιμελητήρια για να βγουν από το αδιέξοδο γιατί διαφορετικά δεν προχωράει η αξιολόγηση με το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας. Κι όλοι τους φοβούνται το …κράξιμο από τις επιχειρήσεις!
Αλήθεια οι μέτοχοι νιώθουν υπερήφανοι με την εξέλιξη αυτή;  Είναι ηλίου φαεινότερο γιατί κατέληξαν έτσι τα πράγματα αλλά και πόσο κατώτεροι των περιστάσεων στάθηκαν αμφότεροι!
Μ.Ξ.


Προβλήματα και ανάγκες
Πολλά τα κενά και οι ανάγκες που υπάρχουν στον δήμο Ξάνθης. Τόσο στην πόλη όπως και στους οικισμούς γύρω.
Σταυρούπολη και γύρω χωριά ζητούν και δικαιολογημένα.
Στο πεδινό τμήμα το ίδιο κι εκεί. Προβλήματα και ανάγκες πολλές. Μικρές ή μεγάλες.
Ο δήμος Ξάνθης απλώθηκε πλέον αρκετά. Από Κιμμέρια μέχρι Πετροχώρι, Σταυρούπολη και γύρω, μια μεγάλη έκταση αστική και αγροτική.
Κι αυτός ο διαχωρισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Απαιτεί εξειδικευμένες λύσεις σε προβλήματα όχι ιδιαίτερα γνωστά στους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους.
Οι προσπάθειες βέβαια γίνονται, εκκρεμότητες λύνονται χρόνων, όμως τα κενά και οι ανάγκες πολλές ακόμη.
Γ.Δ.


Παράσταση διαμαρτυρίας
Πρωινή παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν γονείς του 17ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης στην είσοδο της Περιφερειακής Ενότητας. Μαζί τους και ορισμένοι μικροί μαθητές.
Αιτία της διαμαρτυρίας ο ορισμός ως Πειραματικού του 17ου δημοτικού σχολείου Καλλιθέας.
Οι γονείς προσήλθαν στην είσοδο ζητώντας να συναντήσουν την Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας κυρία Στυλιανίδου.
Το θέμα όμως πλέον έχει λήξει διότι ήδη εκδόθηκε η σχετική απόφαση από το υπουργείο Παιδείας.
Γ.Δ.


Ο Μητροπολίτης Δράμας
Γνωρίζω προσωπικά τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο. Από την εποχή μάλιστα που σαν Αρχιμανδρίτης ήταν ηγούμενος της Μονής Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.
Πρόκειται για έναν ευθύ άνθρωπο, ντόμπρο που λέμε, δεν «μασάει» τα λόγια του, εργάζεται σκληρά για τη Μητρόπολή του γι’αυτό και έχει κερδίσει την αγάπη του ποιμνίου του.
Έγινε θέμα στα Μέσα Ενημέρωσης γιατί κάποιοι ιερείς, ελάχιστοι, αποφάσισαν να τελέσουν την Ανάσταση στις 12 η ώρα, σε αντίθεση με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και του Μητροπολίτη τους.
Ο Παύλος λοιπόν, για να βάλει τέλος σ’αυτήν την ιστορία, είπε: «… Γιατί μέσα στην Εκκλησία να υπεισέρχεται οργανωτισμός τύπου εγκληματικής οργανώσεως Χρυσής Αυγής; Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό το πράγμα στη Μητρόπολη Δράμας, σε μια δημοκρατική περιοχή, με ιδιαίτερες ευαισθησίες».
Πήρε το φραγγέλιο ο Μητροπολίτης χωρίς δεύτερο λόγο.
Γ.Δ.


Οι Κομοτηναίοι διαμαρτύρονται γιατί δεν πήραν Πειραματικό – Οι Ξανθιώτες γιατί πήραν!
Διαμαρτύρονται στην Κομοτηνή γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τα Πειραματικά – Πρότυπα σχολεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Αυτό αναφέρουν εφημερίδες και site της Κομοτηνής. Την ίδια στιγμή τονίζουν με κάποιο προβληματισμό γιατί στην Ξάνθη θα γίνουν 2 πειραματικά και όχι στην Κομοτηνή. Αυτή είναι και η σωστή προσέγγιση γι αυτούς που βλέπουν το μέλλον της εκπαίδευσης και δεν είναι κολλημένοι στο σχολείο της γειτονιάς και στο ξεβόλεμα κάποιων δασκάλων. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι γιατί πάντα στην Ξάνθη όταν πάει κάτι να αλλάξει κάποιες ομάδες προσπαθούν να το εμποδίσουν. Κάποιοι που δεν θέλουν την αλλαγή και την πρόοδο. Που τα βλέπουν όλα με καχυποψία και μέσα από κομματικά γυαλιά. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι τους έχει ξεπεράσει η εποχή και ότι προσπαθούν σήμερα να εμποδίσουν αυτό για το οποίο αύριο θα τους ευγνωμονούν τα παιδιά τους γιατί θα έχουν περισσότερα εφόδια για το μέλλον τους.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …