Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 17 Απριλίου 2021

0

Δεν ξεχάστηκε ο Άλσος Ευμοίρου
Πρωινό το τηλεφώνημα από αντιδήμαρχο του δήμου Ξάνθης ο οποίος μας έδωσε μια εξήγηση σχετικά με σχόλιο της στήλης να μην ξεχαστεί η αξιοποίηση του Άλσους Ευμοίρου.
Μας ενημέρωσε λοιπόν πως όχι μόνον δεν έχει ξεχαστεί αλλά απεναντίας ήταν από τις πρώτες κινήσεις που έγιναν για να δημιουργηθεί εκεί κάτι νέο, όμορφο, πραγματικό στολίδι. Όμως, μας εξήγησε, υπάρχει πρόβλημα. Κι αυτό οφείλεται στο ότι μέρος της έκτασης ανήκει στο δασαρχείο Ξάνθης!
Τρομερό αλήθεια. Παντού όπως πάει ο δήμος να σχεδιάσει και υλοποιήσει κάτι, βρίσκει εμπόδια. Ή χωρίς άδεια πολεοδομίας το κτίριο ή εμπλέκεται κι άλλος φορέας του δημοσίου.
Κι επειδή οι προηγούμενοι άφησαν το θέμα σε εκκρεμότητα τρέχει τώρα ο Τσέπελης να λύσει κι αυτό. Και μέχρι να λυθεί, μένει η αξιοποίηση πίσω.
Γ.Δ.


Το οφείλουν στον τόπο
Πριν λίγα χρόνια, τα δασαρχεία Ξάνθης και Σταυρούπολης, με χρηματοδότηση από το υπουργείο κατασκεύασαν τους γνωστούς Χώρους Δασικής Αναψυχής.
Επί χρόνια οι συμπολίτες χάρηκαν τα σημεία αυτά με τις παρέες τους σε όμορφα πικ-νικ.
Όμως, δυστυχώς, υπάρχει πάντα αυτό το «όμως» και οι χώροι αυτοί δέχτηκαν την επίθεση κάποιων βάρβαρων ανθρώπων οι οποίοι κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις.
Όλοι οι χώροι πλέον χρειάζονται εκ νέου την φροντίδα, την επισκευή των εγκαταστάσεων.
Διεύθυνση Δασών και δασαρχείο οφείλουν να βρουν πιστώσεις και να παρέμβουν στους χώρους αυτούς που προηγούμενοι συνάδελφοί τους με μεράκι και όρεξη δημιούργησαν.
Επιτέλους, το οφείλουν στον τόπο και στην ιστορία της δασικής υπηρεσίας του νομού μας που κατά το παρελθόν παρήγαγε σημαντικότατο έργο.
Γ.Δ.


Τα σκουπίδια κοστίζουν
Τα σκουπίδια, αυτά που τα αποστρέφεται ο νεοέλληνας όταν τα κατεβάζει στους κάδους και με μεγάλη ευκολία πετάει στην ύπαιθρο χώρα, ναι, κοστίζουν. Και κοστίζουν ακριβά.
Όμως, δεν είναι μόνο το κόστος. Είναι και ότι παράγουν… πλούτο.  Ναι πλούτο και μάλιστα αρκετό. Ας δούμε όμως το κόστος πρώτα. Έτσι λοιπόν, έχει διαπιστωθεί μετά από μελέτες πως σχεδόν το 40% του προϋπολογισμού των δήμων της χώρας μας σπαταλείται ετησίως για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Τα χρήματα αυτά βέβαια τα πληρώνουν κυρίως οι δημότες μέσω των δημοτικών τελών, που οι δήμοι χρεώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Άρα, τα σκουπίδια μας κοστίζουν χρυσάφι.
Γ.Δ.


Τα σκουπίδια φέρνουν…κέρδος
Οφείλουμε με ειλικρίνεια να ομολογήσουμε πως οι νεοέλληνες πως νιώθουν μια δυσφορία, απέχθεια προς τα σκουπίδια. Κι όμως.
Τα σκουπίδια σε άλλες χώρες αποτελούν πηγή πλούτου και τα αξιοποιούν σωστά με την ανακύκλωση, που σε μας βρίσκεται σε νηπιακή μορφή.
Τώρα, εδώ και λίγα χρόνια έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της ξεχωριστής συγκέντρωσης ανακυκλούμενων υλικών, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό.
Όπως είπαμε, είναι στην αρχή αλλά προχωράει η αξιοποίηση των σκουπιδιών από δημοτικές αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες βέβαια έχουν έσοδα, κέρδος και επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους αυτή.
Ήδη έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια και σταδιακά το σύνολο των σκουπιδιών, ακόμη και των οργανικών θα αξιοποιείται και θα αποφέρει κέρδη.
Γ.Δ.


Ινκόγκνιτο ο Συρίγος στην Ξάνθη
Ινκόγκνιτο ήρθε στην Ξάνθη ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος την περασμένη Πέμπτη όταν επισκέφτηκε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Συρίγος επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει την επίσκεψή του στην Ξάνθη όπως στις άλλες πόλεις.  Δεν ενημέρωσε ούτε την ΝΟΔΕ αλλά ούτε τον βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη ή κάποιον εν ενεργεία αυτοδιοικητικό!  Στο διάστημα της σύντομης  παραμονής του στην πόλη μας είχε συνάντηση μόνο με τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα και με τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στο νομό.
Να υποθέσουμε ότι μύρισαν …εκλογές για Σεπτέμβριο;
Μ.Ξ.


Αυξάνονται τα κρούσματα στην Περιφέρειά μας
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Δεν κρύβονται, λένε την πραγματικότητα και όσοι προσπάθησαν να τους «διαχειριστούν» τους βρήκαν μπροστά τους με οδυνηρό τρόπο.
Λοιπόν, τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί στην Περιφέρειά μας. Αναλογικά, επομένως έχουν αύξηση και στις Περιφερειακές ενότητες.
Έτσι, ουδέν κρυπτόν πλέον και ούτε μισόλογα και δικαιολογίες χωρούν.
Σύνολο κρουσμάτων χθες 159 στην Περιφέρεια, 18 στην Ξάνθη και 44 στον Έβρο και 52 στην Καβάλα.
Τι σημαίνουν λοιπόν τα νούμερα; Επιφυλακή, φροντίδα και εμβολιασμό.
Όλα τ’ άλλα σε λόγια να βρισκόμαστε.
Γ.Δ.


Θα γίνει πλειοψηφική η «Ελευθερία»
Βέβαια το σχόλιο σε καμία περίπτωση δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει ανησυχία. Δεν πρέπει όμως λανθασμένα να δημιουργείται και κλίμα εφησυχασμού.
Προηγείται όλων η αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα και μόνον.
Προσωπικά πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω  πως εάν ο αριθμός εμβολίων ήταν διπλάσιος όσων εστάλησαν στην χώρα μας, σήμερα τα εμβολιασμένα άτομα θα αποτελούσαν την πλειοψηφία.
Μια πλειοψηφία της Ελευθερίας, ουσιαστικά της ζωής.
Δεν συνέβη αυτό λόγω συγκυριών. Όμως χρόνος υπάρχει και το πολυπόθητο θα έρθει.
Η πλειοψηφία της Ελευθερίας θα κερδίσει τη μάχη, κι αυτόν τον πόλεμο.
Γ.Δ.


Επιστροφή μαθητών στις τάξεις
Κατά γενική ομολογία η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους υπήρξε απολύτως επιτυχής.
Οι μαθητές και οι γονείς αυτών αντιλαμβανόμενοι πως στην τάξη γίνεται παραγωγικό το μάθημα, με χαρά δέχτηκαν την επιστροφή όπως και οι εκπαιδευτικοί βέβαια.
Το ότι υπήρξαν κάποιες γραφικότητες εκ μέρους μεμονωμένων ατόμων- γονιών, αυτό θεωρείται η εξαίρεση του κανόνα.
Προσωπικά ένιωσα μια δικαίωση διότι πάντα πίστευα πως η νέοι μας ξεχωρίζουν, είναι φιλομαθείς, γνωρίζουν περισσότερα και επιθυμούν να διακριθούν.
Προφανώς υπάρχει και μια θορυβώδης μειοψηφία. Όμως γενικώς το καραβάνι τραβά μπροστά.
Γ.Δ.


Μίχογλου – Κηλικιώτης
Όπως θα πρόσεξαν οι προσεκτικοί αναγνώστες της εφημερίδας μας, θα διαπίστωσαν πως δεν υπήρξε δημοσίευμα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Τοπείρου Άγγελου Κηλικιώτη για απαλλαγή του από μήνυση του δημάρχου  Θ. Μίχογλου με την εμπλοκή και τοπικής εφημερίδας.
Υπήρξε στη συνέχεια αποστολή μακροσκελούς επιστολής του δημάρχου που απαντούσε στον Κηλικιώτη. Δεν δημοσιεύσαμε οτιδήποτε διότι η εφημερίδα μας δεν είχε καμία εμπλοκή σε όσα είχαν προηγηθεί μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών.
Αυτό εξάλλου είναι η αρχή μας. Δημοσιεύουμε απαντήσεις μόνον σε δικό μας δημοσίευμα, της δικής μας εφημερίδας.
Οι απαντήσεις, ανταπαντήσεις που δεν προήλθαν από δικό μας σχόλιο ή ρεπορτάζ, δεν μας αφορούν. Αυτό ακριβώς πράξαμε και πρόσφατα στην ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Κηλικιώτη και Μίχογλου.
Γ.Δ.


Τα’ πε όλα χωρίς φόβο και πάθος!
Όποιος είδε την συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ελλάδας,  Τσαβούσογλου και Δένδια σίγουρα διέκρινε ότι ο κ. Δένδιας άνοιξε όλη την βεντάλια των αντιπαραθέσεων μας με την γείτονα χώρα και έθεσε με τρόπο ξεκάθαρο τις θέσεις της χώρα μας. Ούτε μάσησε τα λόγια του, ούτε στρογγυλοποίησε, ούτε ωραιοποίησε για χάριν της διπλωματίας. Είπε τα πράγματα με το όνομα τους για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο με τις 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, με την παράβαση του Διεθνούς Δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μας,  για την συνθήκη της Λωζάννης που υπέγραψε η Τουρκία και αναγνωρίζει μόνο μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, για το μεταναστευτικό και στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο, αλλά και με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας που στηρίζει η Ελλάδα αν και εφόσον τηρήσει τις συμφωνίες που την αφορούν αλλά και με την Ε.Ε. στην οικογένεια της οποίας ανήκει η χώρα μας. Για το κυπριακό αναγνωρίζοντας ως  μοναδική αποδεκτή λύση από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ. Με λίγα λόγια τα’ πε όλα με εξαιρετικό τρόπο, χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς αμηχανία αλλά με την πεποίθηση της αλήθειας και του δικαίου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …