Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Η  εμπειρία του Ντούντα, μάθημα για τους νεότερους προπονητές

Η  εμπειρία του Ντούντα, μάθημα για τους νεότερους προπονητές

0

Σαν  σήμερα, πριν 24 χρόνια, η ομάδα του μπασκετικού Ολυμπιακού, κατέκτησε τον πρώτο Ευρωπαϊκό  τίτλο, στις 24/4/1997, στη Ρώμη.

Στον τελικό, επικράτησε της Μπαρτσελόνα 73-58. Προπονητής  ήταν ο σοφός Ντούσαν Ίφκοβιτς. Επίσης, έλαμψε το άστρο του πλέι-μέικερ, Ντέιβιντ Ρίβερς.

Η  αγωνιστική περίοδος 1996-1997 έμεινε στην ολυμπιακή  ιστορία, γραμμένη  με χρυσά γράμματα, καθώς  η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου αναδείχθηκε, κυπελλούχος και πρωταθλήτρια Ελλάδος, καθώς και πρωταθλήτρια Ευρώπης, 3 διακρίσεις, γεγονός το οποίο το κατάφερε για πρώτη φορά ελληνική ομάδα.

Στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ένα βήμα πριν την τετράδα, αντιμετώπισαν τον Παναθηναϊκό,  με μειονέκτημα έδρας και τον απέκλεισαν.

Η επιλογή του Ντούσαν Ίφκοβιτς ανήμερα του τελικού, να πάει τους παίκτες βόλτα στην παραλία της Όστια, αντί για προπόνηση, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποφόρτισή τους από το στρες.

Μάρτυρες αναφέρουν,  πως  οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν διαγωνισμό για το ποιος θα ρίξει πιο μακριά βότσαλα, όπως επιχείρησαν  να ρίξουν στη θάλασσα τον νεαρό Δημήτρη Παπανικολάου.

Το θετικό κλίμα μεταξύ παικτών και προπονητή έδειξε ότι τελικά, εκείνος ο περίπατος, τους έκανε καλό.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει, η διαχείριση του προαγωνιστικού  στρες, από πλευράς προπονητή. Εδώ, ο κόουτς  Ίφκοβιτς  απεγκλώβισε το μυαλό των παικτών, αλλά  και  κατά το  ξεκίνημα του αγώνα, όταν ο Ολυμπιακός έχανε 9-0, σε ένα  χαμένο Lay-up του Νάκιτς, τον χειροκρότησε εμψυχώνοντάς τον,  δείχνοντας πίστη στον αθλητή και στην ομάδα του.

Για την κατάκτηση τίτλων, οι προπονητές, εκτός των γνώσεων, πρέπει να διαθέτουν κι εμπειρία  αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων.

Οι προπονητές του ΓΑΣ ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ διαθέτουν  όλα τα παραπάνω,  κρίνοντας από τα αποτελέσματα σε τελικούς. Κοινό σημείο όλων τους είναι ότι διαθέτουν πτυχίο καθηγητή Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση  στο άθλημα.

Σύσσωμο το ΔΣ του ΓΑΣ ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ, εκφράζει τη βαθιά ευγνωμοσύνη στους καταξιωμένους προπονητές μας για την πολύτιμη συνεισφορά τους,  όλα αυτά τα χρόνια, που σε εύκολους μα και σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς υπερέβαλαν εαυτόν!

Αυτοί είναι, στην καλαθοσφαίριση:

1)Παπαδόπουλος Χρήστος, 2)Θερμός Ιωάννης, 3)Αρβανιτίδης Ευάγγελος, 4)Θεοδωρίδης Γεώργιος, 5)Θεοδωρίδης Χρήστος, 6)Μελαδιανός Γεώργιος, 7)Σιδηρόπουλος Μιχάλης,

και στην αντιπτέριση: Ιορδάνου  Χαράλαμπος.

Είμαστε περήφανοι για σας!

Η πρόεδρος του ΓΑΣ ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Αναστασία Νατάσα Μακρή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ήττες για τις δύο ομάδες της Ξάνθης στη Γ’ Εθνική

Συντριβή γνώρισε ο Άρης Πετεινού στην Κομοτηνή με 6-0 – Εξασφάλισε την παραμονή ο Ορέστης …