Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπήκε λουκέτο στο «Τουριστικό» των Αβδήρων

Μπήκε λουκέτο στο «Τουριστικό» των Αβδήρων

0
toyristiko-avdira

Έληξε η σύμβαση στις 21/1/2021 και παράταση δεν δόθηκε – Η ΕΤΑΔ έκανε έξωση τον μισθωτή ο οποίος και άδειασε το κτήριο – Νέες περιπέτειες στην «Οδύσσεια» του εμβληματικού ακινήτου

 

Π. Δασκαλόπουλος: « Είναι έργο ζωής για μένα… Το αγαπάει κι ο κόσμος . Θα εξαντλήσω όλα τα νομικά δικαιώματα μέχρι να δικαιωθώ και να το ξανανοίξω»

 

 

Ήταν στις 21 Μαΐου 2019 όταν το «Ε» δημοσίευσε ρεπορτάζ με θέμα «Άνοιξε το Τουριστικό των Αβδήρων». Μετά από μόνο δυο χρόνια λειτουργίας, μόνο δυο καλοκαίρια, το εμβληματικό Τουριστικό του ΕΟΤ άλλοτε και τώρα της ΕΤΑΔ που άνοιξε πρώτη φορά το 1969 κατεβάζει ξανά ρολά, προς απογοήτευση όσων το επισκέφτηκαν καθώς και όσων δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στην ευρύτερη περιοχή των Αβδήρων και του Μυρωδάτου.

Έκλεισε το τουριστικό στην Σκάλα Αβδήρων

Μια πραγματική «Οδύσσεια» έχει περάσει ο μισθωτής του εν λόγω καταστήματος, γνωστός επιχειρηματίας της Ξάνθης κ. Πέτρος Δασκαλόπουλος. Μια  «Οδύσσεια» 10 χρόνων που ξεκινά από το μακρινό 2009 όταν αναδείχθηκε μισθωτής με διάρκεια σύμβασης 10 +2 χρόνια. Τα 10 πέρασαν μέσα από τις «συμπληγάδες» της γραφειοκρατίας και των περιπετειών στα δικαστήρια και μόλις τα 2 απέμειναν για να μπορέσει να στήσει έναν καλαίσθητο χώρο εστίασης με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που κέρδισε από την πρώτη στιγμή το κοινό και κατέστησε το λιμάνι των Αβδήρων  πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Η ΕΤΑΔ έκανε έξωση τον μισθωτή του Τουριστικού Αβδήρων

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Δασκαλόπουλος η μίσθωση ήταν για 10+2 χρόνια και έληξε στις 21/1/2021 χωρίς να δοθεί παράταση όπως αναμένονταν λόγω της πανδημίας που όλες οι διαδικασίες που προαπαιτούνται για ανανέωση της σύμβασης έχουν καθυστερήσει: «Μισθώσαμε το ακίνητο το 2009 και δώσαμε μια μάχη 10 χρόνια για να το ξεπλέξουμε από διάφορα προβλήματα, να τακτοποιήσουμε αυθαίρετα και να πάρουμε άδειες. Χρειάστηκε πολύς χρόνος και χρήμα για να φτάσουμε στο σημείο να το ανοίξουμε… μια πολλή μεγάλη προσπάθεια και για θέματα που δεν ήταν δικής μας υπαιτιότητας. Ακόμη έχουμε δικαστικές εκκρεμότητες για τα μισθώματα που μας ζητάει η ΕΤΑΔ για τα χρόνια που προσπαθούσαμε να βγάλουμε άδειες  που όπως ορίζει ο νέος νόμος θα έπρεπε να υπάρχουν πριν εκμισθωθεί ένα ακίνητο. Μας έχουν διασύρει και ποινικά και έχουμε αθωωθεί και τώρα που μπήκαμε σε μια ευθεία έληξε η σύμβαση. Χάσαμε 10 χρόνια και τώρα μας κάνουν έξωση ενώ δικαιούμαστε παράταση γιατί λόγω covid δεν μπορέσαμε να διεκπεραιώσουμε όλες τις διαδικασίες για ανανέωση, καθώς εκκρεμεί και μια δικαστική απόφαση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο που εκδικάζεται στις 14/5», τονίζει με φανερή αγανάκτηση ο κ. Δασκαλόπουλος.

Να σημειώσουμε ότι αναφορικά με τις μισθώσεις που λήγουν μέσα στην πανδημία τα Επιμελητήρια έχουν απευθυνθεί προς τον υπουργό κ. Βορίδη και έχουν αιτηθεί την παράτασή τους για 3 – 10 χρόνια ωστόσο δεν έχει εκδοθεί προς στιγμή σχετική  Υπουργική  Απόφαση.

Π. Δασκαλόπουλος: « Είναι έργο ζωής για μένα…»

Παρότι έχει περάσει μια πραγματική «Οδύσσεια ο κ. Δασκαλόπουλος δεν το βάζει κάτω και μάλιστα δηλώνει ότι: «Το αγαπάω … όπως και ο κόσμος! Είναι έργο ζωής για μένα και θα εξαντλήσω όλα τα νομικά δικαιώματα μέχρι να δικαιωθώ και να το ξανανοίξω. Είναι καλό για όλη την περιοχή γιατί προσελκύει κόσμο. Ζωντάνεψε το λιμάνι των Αβδήρων γι αυτό και ζητώ τη στήριξη όλων των φορέων».

Ιστορικό του Τουριστικού Αβδήρων – Κατασκευάστηκε πριν 52 χρόνια

Ήταν το 1969 όταν παραδόθηκε προς χρήση από τον τότε ΕΟΤ το καλαίσθητο για την εποχή κτήριο που έγινε σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές σ’ όλο τον νομό και το πιο in στέκι της νεολαίας για το καλοκαίρι. Συνώνυμο της δροσιάς, της ξενοιασιάς, της καλής διάθεσης αλλά και των καλοκαιρινών …ερώτων που γεννήθηκαν και άνθισαν μέσα σ’ αυτό!

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε προς το τέλος της δεκαετίας του 80 και αρχές του 90 όταν ο ιδιοκτήτης το έκλεισε. Έκτοτε πέρασε μια περίοδος εγκατάλειψης ενώ έγινε πολλές φορές στόχος βανδαλισμών. Η τότε δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη προσπάθησε να πετύχει την παραχώρηση του κτηρίου από τον ΕΟΤ στον δήμο ώστε να το αξιοποιήσει είτε να το μισθώσει αλλά δεν το κατάφερε. Το Τουριστικό των Αβδήρων μεταβλήθηκε σε ένα «κουφάρι» που προκαλούσε θλίψη και υποβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια ο ΕΟΤ που είχε μετονομαστεί σε ΕΤΑΔ έβγαλαν το ακίνητο σε δημοπρασία το 2008 στην οποία πλειοψήφησε ο επιχειρηματίας κ. Πέτρος Δασκαλόπουλος με μίσθωση 2.370 τ.μ. αντί 11.000 ευρώ ετησίως και 15% ανανέωση κάθε χρόνο. Η Οδύσσειά του ξεκίνησε όπως μας λέει  όταν έγινε γνωστό ότι τα 1.150 τ.μ. εξ αυτών που του μισθώθηκαν ανήκαν στο Λιμενικό ταμείο και ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου μέσα σε λίγους μήνες κράτησε χρόνια και μαζί με άλλα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία πέρασαν τα 10 χρόνια!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …