Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ν. Χαρδαλιάς: Επιπλέον μέτρα στην Ξάνθη αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Ν. Χαρδαλιάς: Επιπλέον μέτρα στην Ξάνθη αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

0

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μετέφερε τον προβληματισμό των επιδημιολόγων για τη μη υποχώρηση των κρουσμάτων σε έξι περιοχές της χώρα

376 τα ενεργά κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38

 

Στην μη τήρηση των μέτρων απέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τη μη υποχώρηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, Όπως είπε κατά την χθεσινή ενημέρωση, «αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617. Από αυτά τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7% βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 632, 3,8%, στην Δυτική Μακεδονία.

Είναι σαφές το ερώτημα πού οφείλεται αυτή η διαφορά. Τα μέτρα είναι τα ίδια για όλες τις περιοχές. Αυτό που έχει διακυμάνσεις και είναι ξεκάθαρο, είναι το πόσο πιστά τα εφαρμόζουμε. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς, σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι, «ανάμεσα στις περιοχές που μας δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας» και ενημέρωσε πως νωρίτερα την ίδια μέρα, μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον κύριο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον κύριο Παπαγεωργίου, τον Καθηγητή μας, τον κύριο Τσιόδρα, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κύριο Παπαστεργίου και όλους τους Δημάρχους των περιοχών αυτών, των 6 δηλαδή Περιφερειακών Ενοτήτων, μαζί με τους 22 Δημάρχους, είχαμε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού των ενεργειών μας ,με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, «σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων  7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν ως εξής: 587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80, 548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84, 486 κρούσματα στην Ημαθία από τα οποία νοσηλεύονται τα 103, 454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83, 376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38 και 172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται τα 26.

Να σημειωθεί επίσης ότι, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά. Κάνουμε έκκληση, λοιπόν, στους κατοίκους τόσο των πόλεων, όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας, για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς και οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων.

Οι παραπάνω 6 περιοχές βεβαίως δεν είναι οι μοναδικές που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά μια και οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης με 4.375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται, των Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται, της Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται, της Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται, της Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται, του Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται, της Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται, των Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται, των Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται και της Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται, παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή, είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διανομή ειδών πρώτη ανάγκης σε οικογένειες με μικρά παιδιά

Έως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η διανομή μόνο σε οικογένειες με παιδιά έως 3 ετών, σ…