Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Η συμβολή της Θράκης στην Ελληνική Επανάσταση στο νέο ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων

Η συμβολή της Θράκης στην Ελληνική Επανάσταση στο νέο ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων

0

Μεγάλης αποδοχής έτυχε το ημερολόγιο που κυκλοφόρησε για τη νέα χρονιά το ΛτΕ Ξάνθης, που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821

Για μια κοινή προσπάθεια εν μέσω πανδημίας, μιλά στο «Ε» η πρόεδρος κ. Ευτέρπη Στάντσιου, καθώς και για την προσμονή των ανθρώπων του πολιτισμού να βρεθούν ξανά στους χώρους της δημιουργίας

 

Θερμής αποδοχής έτυχε το ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης για το2021 που είναι φέτος αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η έκδοση έχει σχεδόν εξαντληθεί και σε αυτό συντέλεσαν οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν, εν μέσω συνθηκών πανδημίας, για να παρουσιάσουν τη δική τους συμβολή για τη νέα επετειακή χρονιά.

«Η πρωτοβουλία έχει σχέση με το ότι το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Είναι μια χρονιά ορόσημο, που όλοι πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες δράσεις που θα αναδεικνύουν και θα προβάλλουν αυτές τις χρυσές σελίδες της ιστορίας μας, σαν ένα τρόπο να αποδώσουμε τιμή και γνώση σε όλους αυτούς τους ήρωες που με αυτοθυσία πάλεψαν για να δημιουργηθεί το ελληνικό κράτος», σημείωσε στο «Ε» η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης κ. Ευτέρπη Στάντσιου, μιλώντας για τη νέα έκδοση.

 

Η συνεισφορά της Θράκης στο ‘21

«Επιλέξαμε κάποια γεγονότα ώστε να καλύψουμε όλο τον ελλαδικό χώρο σε στεριά και θάλασσα. Η επιλογή έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να πάρουμε ένα γεγονός από όλες τις περιοχές και αφετέρου να μπορούμε αυτό να το υποστηρίξουμε με την ιματιοθήκη μας αλλά και το φυσικό τοπίο. Πέρα από το κείμενο που υπάρχει στον κάθε μήνα και αναπτύσσεται λεπτομερώς, συνδυάζεται με αντίστοιχη φωτογραφία σε χώρο που να συνάδει με το γεγονός», περιγράφει η κα Στάντσιου, επισημαίνοντας ότι το ημερολόγιο συμπεριλαμβάνει και τη συμβολή της Θράκης στην Επανάσταση του’21, μια πτυχή που λείπει γενικά από την διαδεδομένη ελληνική ιστορία. «Γίνεται αναφορά στη Φιλική Εταιρεία που γίνεται η έναρξη της επανάστασης αλλά και στη Θράκη που και στα βιβλία της ιστορίας στο σχολείο δεν υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά. Θέλαμε να αναδείξουμε την συνεισφορά των Θρακών και αυτό το επιτύχαμε αναφερόμενοι στη Δόμνα Βιζβίζη, την καραβοκύρισσα θρακιώτισσα η οποία συνέχισε τον αγώνα του συζύγου της, έδωσε όλη την περιουσία της στον αγώνα και πέθανε σε μεγάλη ένδεια στην Ερμούπολη της Σύρου. Αναφερόμαστε επίσης, και σε γεγονότα που έχουν σχέση με τη Θράκη, όπως το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης που σφαγιάσθηκαν 700 άνδρες και οι γυναίκες και τα παιδιά πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα και τονίζουμε και ότι ο τέταρτος στην ιεραρχία στη Φιλική Εταιρεία Αντώνιος Κομιζόπουλος ήταν από τη Φιλιππούπολη», αναφέρει η ίδια.

 

Οι ‘πληγές’ στον Πολιτισμό από την πανδημία

Στο πλαίσιο της συζήτησης η κα Στάντσιου αναδεικνύει επίσης τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πολιτισμό και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Ο πολιτισμός με την ευρεία έννοια έχει πληγεί πολύ περισσότερο απ΄όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής μας. Βλέπουμε το χώρο μας σκοτεινό και άδειο, ένας χώρος που έσφυζε από ζωή, από χορό, εργαστήρια και διάφορες δραστηριότητες. Αυτό μας έχει λείψει. Θέλω να πιστεύω ότι μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ανακτήσουμε όλες τις δραστηριότητες μας με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και κέφι» επισημαίνει, ευχόμενη η νέα χρονιά να είναι απαλλαγμένη απ’ όλες τις συνέπειες της πανδημίας στην καθημερινότητά μας και να είναι ευτυχισμένη και δημιουργική για όλους.

 

Οι πρωταγωνιστές της έκδοσης

Για τη δημιουργία και το αποτέλεσμα που δικαιώνει τις προσπάθειες η κα Στάντσιου ευχαρίστησε, με τα δικά της λόγια όλους όσοι συνέδραμαν στην έκδοση του ημερολογίου:

-τον Θανάση Μουσόπουλο, που είναι χρόνια μαζί μας αφιλοκερδώς και επιμελήθηκε τα κείμενα του βιβλίου

-τις κυρίες του ΔΣ για την ενδυμοτολογική επιμέλεια, τα οικονομικά και τη γραμματειακή υποστήριξη

-το φωτογραφείο Λεοντιάδη που επιμελήθηκε τις φωτογραφίες

-την Γεωργία Μιχαηλίδου που ανέλαβε την στοιχειοθέτηση του εντύπου

-το Τυπογραφείο Μουτάφη-Καλαθέρη που προέβη στην έκδοση

-τους πρωταγωνιστές που δεν ήταν άλλοι από τα μέλη των χορευτικών τμημάτων που έδωσαν την ψυχή τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, με συνέπεια και χαρά

-τους δασκάλους του Λυκείου Κυριάκο Αθανασιάδη, Μάγδα Καραγιαννίδου, Δήμητρα Μπουναρτζή που συντόνισαν την προσπάθεια

-τους φορείς της πόλης, τη Μητρόπολη, την ΠΕ Ξάνθης και τους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου

-το κατάστημα των αδελφών Ελευθεριάδη που διέθεσαν αντίκες απαραίτητες για τη φωτογράφηση

-τον Σύλλογο Κρητών που δάνεισε φορεσιές

-τις οικογένειες Γιάνναρου και Δομτσίδη που φιλοξένησαν στο χώρο τους για τις ανάγκες της φωτογράφησης

-το ΙΘΤΠ και δύο φίλους και ιδιώτες που δάνεισαν φορεσιές

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O νέος ποιητικός πλούτος του Κωνσταντίνου Καλοποδά – «Ψηφιδωτό συναισθημάτων», Σέρρες, 2024

Τα Σέρρας, όπως συνήθισα να αποκαλώ την ιστορική πόλη Σίρις ή Σίρρα της Ανατολικής Μακεδον…