Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΟΒΕ: Ύφεση και το 2021 αν συνεχιστεί η πανδημία

ΙΟΒΕ: Ύφεση και το 2021 αν συνεχιστεί η πανδημία

0

Λιγότερο αισιόδοξη η τρίτη τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία

Ανοικτό το ενδεχόμενο για ύφεση της τάξεως από 2,5% έως και 4% και για το 2021, άφησε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της τρίτης τριμηνιαίας έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι (σ.σ. από το προσχέδιο του προϋπολογισμού) για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, σημείωσε, εξηγώντας ότι αν η Ευρώπη τεθεί σε ένα νέο lockdown και δε βρεθεί εμβόλιο για την Covid – 19, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα και ναι, μπορούμε να μιλάμε για ύφεση και το 2021. Η εκτίμηση, αυτή βέβαια, όπως ανέφερε, έγκειται στην περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, δηλαδή επιδείνωση της πανδημίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το επόμενο έτος, κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως από 4% -4,5%.

Για το τρέχον έτος, με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ, είναι ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο 8%, ενώ θα έχουμε ένα νέο lockdown, αυτή μπορεί να επεκταθεί στο 10%.

Ο κ. Βέττας, επεσήμανε ότι παρά την υγειονομική κρίση η ανεργία το προηγούμενο διάστημα παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα, κάτι το οποίο επέδωσε στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με ρήτρα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο, σημείωσε ότι όταν τα μέτρα αυτά θα παύσουν, τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί η εκτίναξη της ανεργίας. Μάλιστα υπογράμμισε, ότι αν δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα μέτρα, τότε σίγουρα τα ποσοστά ανεργίας θα ήταν άνω του 20% ή και του 25% και ίσως να έφθανε και στα επίπεδα των περιόδων των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημονίων).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πληρώθηκαν 9,9 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»

Επιδότηση 42.449 δανείων και 26.059 δικαιούχων Στην ανακοίνωση πως το υπουργείο Οικονομικώ…