Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς παρέλαση τα φετινά Ελευθέρια της Ξάνθης

Χωρίς παρέλαση τα φετινά Ελευθέρια της Ξάνθης

0

Λιτός εορτασμός λόγω κορωνοϊού – Θα πραγματοποιηθεί η συμβολική πορεία «Στα βήματα της Απελευθέρωσης»

 Έκθεση της Μητρόπολης στον  Πολυχώρο Τέχνης Μάνος Χατζιδάκις

 Λιτός θα είναι ο φετινός εορτασμός της 4η Οκτωβρίου που η πόλη μας γιορτάζει την επέτειο 101 χρόνων της Ελευθερίας της. Οι λόγοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που επιβάλλει το πρωτόκολλο κατά της διασπορά του covid – 19. Έτσι οι εκδηλώσεις περιορίζονται στις θρησκευτικές και στην κατάθεση στεφάνων ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των μαθητών και του στρατού.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο – Ακυρώθηκε η παρέλαση

Η απόφαση για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων που είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν τηρουμένων των μέτρων, ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο παρόντων, του δημάρχου, του εκπροσώπου της Μητρόπολης, του Στρατού, της Αστυνομίας, και της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι κυρίως οι θρησκευτικές με τον Εσπερινό του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου και την Δοξολογία και την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο Ηρώο της πόλης την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Να σημειώσουμε πως τον Πανηγυρικό της Ημέρα μετά την Δοξολογία θα εκφωνήσει η κα Καμπάκη – Βουγιουκλή Πηνελόπη.  Θα πραγματοποιηθεί επίσης κατάθεση στεφάνων στις 2 Οκτωβρίου Παρασκευή από αντιπροσωπείες Σχολείων  στο Ηρώο της Πόλης καθώς και ανήμερα μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση παρουσία των αρχών του τόπου και του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Ακυρώνεται η παρέλαση των μαθητών όπως και του Στρατού.

Θα πραγματοποιηθεί η συμβολική πορεία «Στα βήματα της Απελευθέρωσης»

Μπορεί ο εορτασμός να μην θυμίζει τίποτε στην λαμπρότητα την περσινή που έχει χαραχτεί στην ιστορία της πόλης ωστόσο αποφασίστηκε η  συμβολική πορεία που καθιερώθηκε πέρσι . Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί η πορεία «Στα βήματα της Απελευθέρωσης» σε ανάμνηση της εισόδου του απελευθερωτικού στρατιωτικού τμήματος στην πόλη στις 4 Οκτωβρίου 1919.

Συμβολικά η πομπή θα έχει ως αφετηρία την πλατεία Δικαστηρίων, ως χώρο καθόδου απελευθέρωσης  της 9ης Μεραρχίας στην Ξάνθη. Κατόπιν θα πραγματοποιηθούν τρεις (3) ολιγόλεπτες συμβολικές στάσεις, με αντίστοιχες τιμές στην Ελληνική σημαία  :

Στον ΙΝ Της Του Θεού Σοφίας (Σύμβολα Ορθοδοξίας και Πίστης) για να τιμηθεί ο Χριστιανισμός κι η Ορθοδοξία..

Στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης για να τιμηθεί ο Στρατός και το ΔΣΣ. Στον Πύργο Ρολογιού Ξάνθης για να τιμηθεί ο λαός της πόλης. Ο Δήμαρχος της Ξάνθης, θα υποδεχθεί στην είσοδο του ιστορικού ρολογιού την πομπή και θα παραλάβει τη σημαία της απελευθέρωσης, προκειμένου να υψωθεί στον ιστό του πύργου, σε ανάμνηση του εύζωνα στρατιώτη που ύψωσε παρόμοια σημαία κατά την ημέρα της απελευθέρωσης.

Έκθεση της Μητρόπολης στον  Πολυχώρο Τέχνης Μ. Χατζιδάκις

Στο πλαίσιο του εορτασμού θα εγκαινιαστεί και θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Μάνος Χατζιδάκις». Την έκθεση διοργανώνει η Μητρόπολη Ξάνθης με φωτογραφικό  υλικό από το αρχείο του Τάσου Τεφρωνίδη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διαμαρτυρία των εκπαιδευόμενων των ΣΔΕ για την μη συμπερίληψή τους στις δωρεάν μετακινήσεις

Αναλυτικά οι επιστολές διαμαρτυρίας από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης, Μύκης και Κε…