Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Συνωστισμός» για ένα voucher στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης

«Συνωστισμός» για ένα voucher στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης

0
paidikos stathmos

Μειωμένος σε σχέση με πέρσι ο αριθμός – 469 αιτήσεις τον Μάιο (χωρίς ΕΣΠΑ) στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης – Σε 232 ανέρχονται οι θέσεις voucher

 

700 παιδιά πάνε παιδικό σταθμό (δημοτικό και ιδιωτικό) στην Ξάνθη – Ανοίγουν στις 3 Σεπτεμβρίου

 

 

Κοσμοσυρροή από το πρωί χθες Παρασκευή 21 Αυγούστου στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης από γονείς που έχοντας το voucher του ΕΣΠΑ στα χέρια προσήλθαν στο αρμόδιο γραφείο για του παιδικούς σταθμούς του δήμου Ξάνθης προκειμένου να το καταθέσουν και να κατοχυρώσουν μία θέση για δωρεάν φοίτηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2020-2021 και τη Δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» περιόδου 2020 – 2021 αφορά σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και παιδιά και άτομα με αναπηρία και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. από το 2010.

Σύμφωνα με την διαδικασία εφόσον κατοχυρωθεί η θέση, ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα.

 469 αιτήσεις τον Μάιο (χωρίς ΕΣΠΑ) στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης – Μειωμένος σε σχέση με πέρσι ο αριθμός

Σύμφωνα με πληροφόρησή μας από αρμόδιους, μειωμένος ήταν φέτος ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Μάιο και αφορούσαν τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς χωρίς το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 469 (403 νήπια και 63 βρέφη) ενώ οι παιδικοί του δήμου έχουν δυναμικότητα απορρόφησης 500 και πλέον παιδιών.  Αντίθετα το ενδιαφέρον των γονέων και κηδεμόνων στρέφεται στα voucher ΕΣΠΑ και είναι εύλογο γιατί η φοίτηση είναι απολύτως δωρεάν. Σε 232 ανέρχονται οι θέσεις voucher που θα απορροφήσουν και φέτος όπως και πέρσι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες στη μείωση του ενδιαφέροντος συνέβαλλε και η εφαρμογή από φέτος στον δήμο Ξάνθης του προγράμματος της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Επίσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο αρκετοί γονείς  να «χτυπούν» και τις δύο θύρες (χωρίς ή με ΕΣΠΑ) για να διασφαλίσουν ότι δεν θα βρεθούν εκτός αν τυχόν δεν μπορέσουν να πάρουν το πολυπόθητο  voucher.

Να σημειώσουμε ότι εκτός από τους Παιδικούς του δήμου υπάρχουν και 7 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί  που δηλώνουν διαθέσιμες θέσεις και απορροφούν βρέφη και νήπια με voucher.

Τα περσινά στοιχεία αναφορικά με τις θέσεις voucher στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης είχαν ως εξής:

Γ’ Παιδικός 63 θέσεις
Ε’ Παιδικός 48 θέσεις
Η’ Παιδικός 56 θέσεις
ΣΤ’ Παιδικός 28 θέσεις
Κιμμερίων 19 θέσεις
Βρεφονηπιακός  7 θέσεις

700 παιδιά πάνε παιδικό σταθμό (δημοτικό και ιδιωτικό) στην Ξάνθη – Ανοίγουν στις 3 Σεπτεμβρίου

Συνολικά τα παιδιά που φοιτούν στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης και στους ιδιωτικούς σταθμούς ανέρχονται είτε με ΕΣΠΑ είτε χωρίς σε 700, 500 στους παιδικούς του δήμου και 200 στους ιδιωτικούς.

Κόπηκαν 391 νήπια – Ήταν στους προσωρινούς πίνακες αλλά όχι στους οριστικούς!

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στα αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στην εφαρμογή της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στους προσωρινούς πίνακες τα voucher ήταν 1.276 αλλά στους οριστικούς πίνακες 885. Αυτό σημαίνει ότι «κόπηκαν» 391 παρότι είχαν ολοκληρωμένο φάκελο. Αυτό αποδίδεται στην ελλιπή χρηματοδότηση παρότι πιθανολογείται ότι το κονδύλι αυτό θα χρηματοδοτήσει το νέο πρόγραμμα που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους και οι αιτήσεις σύμφωνα με ανακοινώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή παρότι μέχρι το μεσημέρι δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα.

Tα στοιχεία των αιτήσεων

Πανελλαδικά τα στοιχεία έχουν ως εξής: Υποβλήθηκαν 57. 433 περισσότερες αιτήσεις (25% αύξηση) από την περίοδο 2019 – 2020. Η αύξηση των αιτήσεων αφορά κυρίως στη συμμετοχή παιδιών σχολικής ηλικίας στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).

Μικρή αύξηση σημειώθηκε στις αιτήσεις για ΚΔΑΠμεΑ καθώς και σε εκείνες οι οποίες αφορούν βρεφικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις που αφορούν βρέφη αυξήθηκαν περίπου κατά 4.000. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος για την περίοδο 2020 – 2021ανέρχεται σε 279 εκατομμύρια ευρώ. Το Πρόγραμμα είναι συγχρηματοδούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Το νέο πρόγραμμα αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους

Από την Παρασκευή 21 Αυγούστου, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για δεύτερο πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν οικογένειες με εισόδημα από 27.000 μέχρι 30.000 ευρώ. Σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν και όλες οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Το νέο πρόγραμμα θα είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και προβλέπει 15.000 νέους δικαιούχους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…