Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

0

Δημόσιοι – Δημοτικοί
Θα μου επιτρέψουν σήμερα οι αγαπητοί αναγνώστες της στήλης ν’ ασχοληθώ με κάποια δημοτικά θέματα. Θέματα σημαντικά κατά τη δική μου και όχι μόνον εκτίμηση. Πρόκειται για δημοτικά θέματα που αφορούν στον πυρήνα τους την Ποιότητα Ζωής των Ξανθιωτών.
Πρώτο θέμα είναι η αναζήτηση ελεύθερων χώρων. Να αναζητηθούν, καταγραφούν και μετά από μελέτη ανάλογα της έκτασης κάθε χώρου ν’ αξιοποιηθούν υπέρ πάντα των δημοτών.
Μάλιστα, κάποιοι μεγάλοι χώροι, θα πρέπει να μείνουν αφού χαρακτηριστούν, ως ελεύθεροι.
Γ.Δ.


Θέμα η μετακίνηση
Επόμενο θέμα το ίδιο σημαντικό είναι η μετακίνηση των δημοτών. Θα πρέπει να επιλεγεί αρχικά η φιλοσοφία που θα διέπει την μελέτη αυτή. Θα είναι υπέρ της κίνησης με Ι.Χ. ή όχι.
Κι αν όχι, για ποιο λόγο και ποια η πρόταση.
Καταθέτουμε λοιπόν την πρότασή μας. Τα Ι.Χ. θα πρέπει να απομακρυνθούν από το κέντρο. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην Παλιά Πόλη με πρόβλεψη για τους μόνιμους κατοίκους.
Θα πρέπει ν’ αξιοποιηθούν τα Αστικά λεωφορεία με σχεδιασμό κυκλοφορίας και τέλος δημιουργία δικτύου Ποδηλατοδρόμων όπως και πραγματικών πεζοδρόμων στο κέντρο.
Γ.Δ.


Ήρθε ο χρόνος ν’ αγαπήσει ο Ξανθιώτης την πόλη του
Με τις παρεμβάσεις αυτές και άλλες που σταδιακά θα γίνουν με την αύξηση του πρασίνου, βελτίωσης της αποκομιδής των σκουπιδιών και της καθαριότητας των δρόμων, θα δοθεί το έναυσμα της αλλαγής.
Έτσι, θα υπάρχει το κίνητρο ο Ξανθιώτης ν’ αγαπήσει την πόλη του. Να την διατηρήσει καθαρή, να την φροντίσει, να την προσέξει και κυρίως να γίνει μέρος της αρμονικό στο οικοσύστημά της.
Με τις παρεμβάσεις που προαναφέρθηκαν αλλά και άλλες κυρίως ως προς τους δημόσιους χώρους το κίνητρο για την αγάπη προς την πόλη γίνεται πράξη.
Πάντα όμως το σωστό και καλό παράδειγμα πρέπει να το δώσει πρώτα ο δήμος.
Γ.Δ.


Στόχος, η ποιότητα ζωής
Και φθάσαμε στην ουσία, στην καρδιά του θέματός μας, στο βασικό ερώτημα:  Γιατί όλα τα παραπάνω; Ποιος ο στόχος, που αποσκοπούν;
Η απάντηση είναι μία και είναι βασική και επιζητούμενη απ’ όλους. Είναι η βελτίωση, η δημιουργία, η λειτουργία μια άλλης δημοτικής ζωής, μιας Πραγματικής Ποιότητας Ζωής.
Για τον συντριπτικό αριθμό των κατοίκων της πόλης μας πλέον το ζητούμενο δεν είναι τα αυτονόητα που πρέπει να προσφέρει η δημοτική αρχή.
Απεναντίας. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η Ποιότητα Ζωής. Όπως δεν είναι μόνον το ψωμί για την διατροφή και επιβίωσή μας αλλά και μια σειρά άλλα είδη, έτσι και στη διαβίωσή μας στην πόλη μας δεν θα πρέπει να ζούμε με τα αυτονόητα.
Ζητούμενο είναι η Ποιότητα Ζωής. Και ποιότητα ζωής είναι κι αυτά που παραπάνω αναφέραμε και άλλα βέβαια.
Γ.Δ.


Άντε πάλι ο σεξισμός
Δεν θα σας το κρύψω πως κάθε φορά που στη χώρα μας η γνωστή οργάνωση θα διαμαρτυρηθεί για σεξισμό, πως χαμογελάω.
Πρώτον διότι είναι η ευαισθησία της επιλεκτική και δεύτερο πως πολύ εύκολα, με ασήμαντη αφορμή ξεσηκώνει τον κόσμο με τις διαμαρτυρίες της.
Ακρότητες, υπερβολές και έλλειψη της πραγματικότητας. Με την παραμικρή αναφορά, βαπτίζεται κάτι ως σεξιστικό, ως σεξισμός εις βάρος γυναικών.
Σε λίγο, έτσι που κάποιες κυρίες οριοθετούν τον σεξισμό, ούτε κάποιο κοπλιμέντο δεν θα μπορούμε οι άνδρες να κάνουμε σε γυναίκα!
Δεν αντιλαμβάνονται αυτές οι προστάτιδες των γυναικών πως γίνονται  γραφικές;  Και κάτι τελευταίο:  Ποιες γυναίκες εκφράζουν, έχουν ρωτήσει τον εαυτό τους;
Γ.Δ.


Άμεση απάντηση
Το γεγονός μου το μετέφερε συμπολίτης διότι συνέβη σε συγγενικό του πρόσωπο.
Λοιπόν, ευρισκόμενη στη Θεσσαλονίκη η κόρη του, επικοινώνησε ηλεκτρονικά με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ξάνθης ζητώντας κάποιες πληροφορίες για την πατρική οικοδομή.
Μέχρι τις 11 η ώρα, η απάντηση ήρθε, ήταν αναλυτική και απαντούσε στα ερωτήματα που είχαν τεθεί από το mail.
Συμπέρασμα:  Πλέον πολλά αλλάζουν στο δήμο. Πράγματα απλά, αυτονόητα, βρίσκουν άμεση λύση απαλλάσσοντας τους δημότες από ταλαιπωρία και πήγαινε – έλα.
Απλοποίηση, εξυπηρέτηση, ταχύτητα και κυρίως ολοκλήρωση της υπόθεσης από το σπίτι.
Γ.Δ.


Παγκάκια και Καφές
Πρωινό Δευτέρας στο κέντρο της Πόλης-Αγοράς της Ξάνθης και συγκεκριμένα στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της οδού Δαγκλή, πρώην Σαρατσιλάρ σοκάκ.
Ηλικιωμένος διερχόμενος παλαιός ξανθιώτης αισθάνεται ατονία και αδιαθεσία.
Στην προσπάθειά του να πιαστεί από κάπου, παρατηρεί ότι το παγκάκι του Δήμου, είναι καταλυμένο από ευδιάθετους «καταστηματάρχες και στελέχη», που απολαμβάνουν την ξεγνοιασιά του παγωμένου φρέντου.
Με πολύ κόπο και στηριζόμενος στο μπαστούνι του κατορθώνει και επιστρέφει σπίτι.
Σήμερα με καλημερίζει και με ρωτάει: «τα παγκάκια μήπως ξέρεις ποιανού και για ποιούς είναι;»
Μιχάλης Σπανίδης


Τουρισμός και κορωνοϊός
Όπως δείχνουν τα στοιχεία η πανδημία του κορωνοϊού είναι σε ύφεση στην χώρα μας κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Το αποθαρρυντικό όμως είναι ότι επέφερε ύφεση στην οικονομία. Το στοίχημα πλέον της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να περισώσει ότι μπορεί από τον τουρισμό που είναι η βαριά μας βιομηχανία. Οπωσδήποτε το πλήγμα θα είναι μεγάλο ιδιαίτερα για περιοχές που όλη τους η οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Βέβαια να το πούμε κι αυτό, η θέση της χώρα μας είναι καλύτερη σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία αφού έχει καταγραφεί σ’ όλο τον κόσμο η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό την κάνει ασφαλή τουριστικό προορισμό.


Σχέδιο «Ιόλαος» για την αντιπυρική περίοδο
Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθη Νίκου Ευφραιμίδη. Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν στις συνδέσεις έγινε μια καλή συζήτηση. Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που συγκροτούν το Συντονιστικό Όργανο πήραν τον λόγο και διατύπωσαν τα προβλήματα και τα κενά που έχουν στους χώρους ευθύνης και αρμοδιότητας τους . Σε γενικές γραμμές αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι  η Πολιτική Προστασία είναι σε καλό επίπεδο στο νομό μας. Ο μεγάλος βραχνάς είναι το περιαστικό δάσος και το Σαμακώβ για την Ξάνθη.  Επίσης  άλλος ένας βραχνάς είναι οι κατασκηνώσεις στα Άβδηρα και της Μητρόπολης στην Δριμιά. Αλλά για φέτος η Πολιτική Προστασία απαλλάχτηκε απ’ αυτόν  γιατί όπως ειπώθηκε η Μητρόπολη δεν θα τις λειτουργήσει αλλά και στα Άβδηρα θα παραμείνουν κλειστές λόγω κορωνοϊού. Το δασικό δίκτυο είναι  αρκετά …απεριποίητο καθώς όπως είπε ο Δασάρχης με 15.000 ευρώ που έχουν στην διάθεσή τους δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν και πολλά και επί τη ευκαιρία ζήτησαν από την Περιφέρεια να συνδράμει. Αλλά όπως του απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης όσα ζήτησαν τα πήραν από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας. Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι ο υφυπουργός Π. Προστασίας κ. Χαρδαλιάς έστειλε στους δήμους το γενικό σχέδιο αντιπυρικής προστασία «Ιόλαος» για να προετοιμαστούν εγκαίρως.


Από την κλειδαρότρυπα
Το ετήσιο μπανιστήρι από την κλειδαρότρυπα της περιουσίας των δημοσίων προσώπων της χώρας έχει ξεκινήσει από αρχή της εβδομάδας. Μονότονα, κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η ίδια συζήτηση, πιθανές απορίες και τα ίδια προβλήματα.
Αιτία η δημοσιοποίηση του «Πόθεν Έσχες». Ποιοι είναι οι πλούσιοι, ποιοι οι φτωχοί. Η διάκριση, τα σχόλια, η καταμέτρηση και η ταξινόμηση στην πολιτική πλευρά του Δεξιά-Αριστερά.
Ενδιάμεσα και λίγο κουτσομπολιό · και αρκετά λόγια και μετά λήθη.  Λόγια κυρίως για το ύψος της περιουσίας και μια δόση ζήλιας.
Προσωπικά προτιμώ την οικονομική άνεση των πολιτικών, διότι αποδεικνύει επιτυχημένη δουλειά, επιτυχία και όχι μιζέρια.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …