Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κομισιόν: 32 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν: 32 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

0

Ποια είναι η πρόταση της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια σε δάνεια. Aυτή είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι επιπλέον πόροι θα αντληθούν από την Επιτροπή με την έκδοση ομολόγων μεγάλης διάρκειας και θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη, τις περιφέρειες και τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί βαρύτερα από την κρίση.

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μέσω προγραμμάτων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-7). Σύμφωνα με πηγές, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019. Αντιστοίχως η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ και 90,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 63,1 δισ. σε δάνεια, η Γαλλία 38 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό. Η Γερμανία 28 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό, η Πολωνία 37 δισ. σε επιδοτήσεις και 27 δισ. σε δανεισμό και η Αυστρία 4 δισ. σε επιδοτήσεις και μηδενικό δανεισμό.

Αυτό καθιστά το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής ακόμη μεγαλύτερο από την πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν για ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2021 έως 2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επίσημα σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στόχος είναι να ξεπεραστεί η χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…