Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε τροχιά χρηματοδότησης έργου ΧΥΤΥ στην Ξάνθη

Σε τροχιά χρηματοδότησης έργου ΧΥΤΥ στην Ξάνθη

0
xyta

Προσπάθεια επανένταξης σε πρόγραμμα έργο κατασκευής νέου Χώρου για Διαχείριση  Υπολειμμάτων  – Μιλά στο «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης

 

Θα συνεχίσει ο ΣΔΑΝ αλλά με νέα συστατική πράξη και συμβάσεις με τους δήμους

ΔΙΑΑΜΑΘ: «Το κόστος της διαχείρισης Απορριμμάτων θα μειωθεί στους δήμους όταν αυξηθεί η ανακύκλωση στην βάση»

 

 

Ένα νέο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) επιχειρεί να συστήσει ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Γι αυτό το λόγο η πρώτη του πράξη μετά την εκλογή του ως προέδρου στο Δ.Σ του Συνδέσμου ήταν ή σύσταση μιας ομάδας εργασίας η οποία έχει επιφορτιστεί με την κατάρτιση της νέα συστατικής πράξης του Συνδέσμου και την αξιολόγηση σε νέα βάση των συμβάσεων του με τους δήμους.

Θα συνεχίσει ο ΣΔΑΝ αλλά με νέα συστατική πράξη και συμβάσεις με τους δήμους

Μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης ξεκαθάρισε πως ο ΣΔΑΝ θα συνεχίσει την λειτουργία του ως φορέας διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού Ξάνθης αλλά με νέα συστατική πράξη όπου θα καθοριστούν  επακριβώς οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του απέναντι στους δήμους και αντίστροφα και θα γίνουν νέες συμβάσεις. Ωστόσο ξεκαθάρισε: «Ο ΣΔΑΝ δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΦΟΣΔΑ. ΦΟΣΔΑ είναι μόνο η ΔΙΑΑΜΑΘ. Αυτό είναι ξεκάθαρο», τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης, απαντώντας σ’ όσους ζητούσαν την μετατροπή του σε ΦΟΣΔΑ. Να σημειώσουμε ότι ο νόμος ορίζει ότι μπορεί σε μια περιφέρεια να λειτουργούν 2 ΦΟΣΔΑ ωστόσο αυτό έπρεπε να γίνει δεκτό από την ΔΙΑΑΜΑΘ που όμως το απέρριψε.

«Νόμος και τάξη» στον ΣΔΑΝ

Να υπενθυμίσουμε ότι την αναγκαιότητα για επανασύσταση του ΣΔΑΝ ο κ. Τσέπελης την είχε προαναγγείλει σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου όταν ανέφερε πως γνωρίζει πως υπήρχε συστατική πράξη του Συνδέσμου γιατί ο ίδιος συμμετείχε με τον αείμνηστο δήμαρχο Μ. Αμοιρίδη στην ίδρυση του ΣΔΑΝ την οποία και δεν έχει βρει όσο και αν προσπάθησε.  Είπε επίσης πως δεν είναι δυνατόν ο δήμος Ξάνθης στον οποίο ο Σύνδεσμος δεν κάνει αποκομιδή όπως στους άλλους δήμους καθώς αυτή την κάνει η υπηρεσία Καθαριότητας,  να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνο για την χρήση του ΧΥΤΑ και παράλληλα ο Σύνδεσμος να μην συντηρεί ούτε να συμμετέχει στην αγορά των κάδων όπως ήταν η συμβατική του υποχρέωση αλλά και επιπρόσθετα ο δήμος να επιβαρύνεται με την μισθοδοσία των υπαλλήλων του.: «όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν και ο ΣΔΑΝ θα συνεχίσει την λειτουργία του με νέους όρους και θα κάνει αποκομιδή σε επίπεδο νομού».

Νέος ΧΥΤΥ στην Ξάνθη: Προσπάθεια για επανένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης

Υπενθυμίζουμε ότι το μεγάλο έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ έχει απενταχθεί.  Να θυμίσουμε πως αυτό χρεώνεται στην προηγούμενη δημοτική αρχή οι χειρισμοί της οποίας στο θέμα του διαγωνισμού είχαν σαν αποτέλεσμα 2 από τις εταιρίες που αποκλείστηκαν να υποβάλλουν ενστάσεις οι οποίες έγιναν δεκτές και ξεκίνησε μια «περιπέτεια» που είχε σαν αποτέλεσμα την απένταξη του έργου. Η νέα εξέλιξη που μας αποκαλύπτει ο δήμαρχος Ξάνθης είναι πως θα γίνει προσπάθεια για ένταξη του έργου ως ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων)  που έχουν δηλαδή υποστεί προηγουμένως κομποστοποίηση. Το έργο θα περιλαμβάνει διάνοιξη νέας λεκάνης δίπλα στον ΧΥΤΑ.

Να σημειώσουμε πως το έργο δεν περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας (ΜΕΑ) καθώς αυτές είναι 2 σ’ όλη την περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα.

ΔΙΑΑΜΑΘ: «Το κόστος της διαχείρισης Απορριμμάτων θα μειωθεί στους δήμους όταν αυξηθεί η ανακύκλωση στην βάση»

Μιλώντας ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ο δήμαρχος Ξάνθης επίσης κατέστησε σαφές πως τα οικονομικά κόστη που πληρώνουν οι δήμοι για την Διαχείριση των Απορριμμάτων θα μειωθούν τότε και μόνο τότε όταν αυξηθεί η ανακύκλωση στην βάση: «Εξαρτάται λοιπόν από τους δήμους, αν θέλουν να μειώσουν αυτά που πληρώσουν στην ΔΙΑΑΜΑΘ θα πρέπει να αυξήσουν την ανακύκλωση». Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Ξάνθη για το 2019 θα καταβάλλεις στην ΔΙΑΑΜΑΘ 1.200.000 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…