Πρόσωπα

0

Τα πρώτα Νομοσχέδια
Στις 17 Ιουλίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο και στις 22 Ιουλίου θα ξεκινήσει το νομοθετικό έργο. Η Βουλή θα κλείσει μόνο για λίγο τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Μέχρι τότε, όμως, θα έχουν ψηφισθεί ο νόμος για τη νέα δομή της κυβέρνησης, η κατάργηση του ασύλου, οι αναγκαίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και οι μετατροπές στον «Κλεισθένη» προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών που υποφέρουν από τους παραλογισμούς που προκάλεσε η απλή αναλογική.
Γ.Δ.


Παλαιοπωλείο στην Ξάνθη
Να κι ένα νέο εκτός της προεκλογικής περιόδου. Στην οδό Κονίτσης αριθμός 9, άνοιξε εδώ και λίγο καιρό και λειτουργεί, Παλαιοπωλείο. Υπεύθυνος του καταστήματος ο Φούλης Κουρτίδης που έχει το γνωστό μουσείο στον Πολύσιτο.
Στο «Παλαιοπωλείο» πωλούνται διάφορα παλιά είδη και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 6907263346.
Γ.Δ.


«Αρχή άνδρα δείκνυσι»
Γνωστό λοιπόν από την αρχαιότητα το ρητό αυτό που με τρεις λέξεις σηματοδοτεί την αξία, τις προσδοκίες και την επιτυχία ή και αποτυχία όταν κανείς ασκεί εξουσία. Τότε λοιπόν αξιολογείται από τον λαό και την κοινωνία θετικά ή αρνητικά. Και τότε, αναδεικνύονται οι μεγάλοι άνδρες και καταποντίζονται από την άλλη οι ανίκανοι και φαύλοι που όχι μόνον δεν πρόσφεραν υπηρεσίες για το καλό του τόπου τους, αλλά ίππευσαν επί της εξουσίας με αυταρχισμό, αλαζονεία για να κρύψουν την ανικανότητά τους και την έλλειψη δυνατοτήτων.
Η ζωή λοιπόν και η απόδοση του δημόσιου άνδρα, οι ικανότητες αυτού και η προσφορά στο σύνολο είναι από τα στοιχεία της επιτυχίας. Χιλιάδες χρόνια τώρα.
Γ.Δ.


Κακίες
Συζήτηση στο γνωστό καφέ και το πειραχτήρι της παρέας ρωτάει:
-Ποιοι θα κάνουν πολυήμερες διακοπές φέτος;
Και απαντάει μόνος: Μα υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα επανεκλεγούν και θα’ναι και αρκετοί, περίπου οι μισοί…
Γ.Δ.


Αποφυλακίζονται οι «Πυρήνες της Φωτιάς»
Εκτός φυλακής αναμένεται να βρεθούν μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», μερικοί από τους οποίους φέρεται ότι είχαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, στο πλαίσιο του νέου ποινικού κώδικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτές τις αιτήσεις συγχώνευσης των ποινών τους, λαμβάνοντας την απόφαση για υπό όρους αποφυλάκισή τους, με βάση το νέο ποινικό κώδικα. Κάθε κρατούμενος είχε συνολικά 79 χρόνια κάθειρξης που συγχωνεύθηκαν στα 20 χρόνια, ενώ προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που έκαναν στη φυλακή.
Ο νέος ποινικός κώδικας που τέθηκε σε εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα ακόμα και στους πολυϊσοβίτες μέλη της 17 Νοέμβρη, όπως οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος, να αιτηθούν την υπό όρους αποφυλάκισή τους και να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους κατ’ οίκον.
Ο. Φ.


Ποτέ άλλη φορά
Η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, στο διάστημα των 42 χρόνων ζωής της, καλύπτοντας διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις, γνώρισε πάρα πολλούς υποψήφιους. Μέσω εκλογικών αναμετρήσεων για βουλευτικές εκλογές, αυτοδιοικητικές, περιφερειακές κλπ. Υποψήφιοι που αρκετοί εξ’αυτών δεν ζουν πλέον κι άλλοι, υπάρχουν εν ζωή.
Υπήρξαν υποψήφιοι με κύρος, με προσωπικότητα, κι άλλοι ακριβώς αντίθετοι. Όλοι τους όμως διακατέχονταν από αγάπη για τον τόπο, είχαν μια ευγένεια προς όλους, πολιτικούς φίλους ή μη. Δεν είχαν διαχωρισμούς, μισαλλοδοξία και αυταρχική συμπεριφορά.
Δεν χωρούσε αλαζονική λειτουργία εκ μέρους τους κι όταν ακόμη κατείχαν υπουργική θέση. Υπήρχε ένα επίπεδο, ένας πολιτικός πολιτισμός.
Όλα αυτά, δυστυχώς αγνοήθηκαν από τους σημερινούς κυβερνητικούς εκπροσώπους. Που θεωρούν την κριτική μη αποδεκτή κι όποιος την ασκεί, εχθρός κι αντίπαλός τους θεωρείται και χαρακτηρίζεται. Νέα ήθη, νέες αντιλήψεις που επιβίωσαν τέσσερα χρόνια κι ευτυχώς τερματίζονται την Κυριακή όλα αυτά και επέρχεται η κανονικότητα. Η οποία είναι να σου λέει και να λες μια καλημέρα στον συμπολίτη σου πολιτικό, υποψήφιο, εκλεγμένο ή μη.
Οι άνθρωποι ξέχασαν πως έπρεπε να χαιρετούν όταν ήταν καβάλα στο άλογο για να τους χαιρετούν όταν κατέβουν από αυτό όπως και θα συμβεί.
Η Ξάνθη ποτέ στην πολύχρονη ιστορία της δεν είχε τέτοια άτομα ως κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Έφθασε όμως το πλήρωμα του χρόνου που όλα τακτοποιούνται.
Γ.Δ.


Γιάννης και Γιάνης, το χαμένο μας ν…
Εντάξει, δεν μπορείς να αποφύγεις τους συνειρμούς, όταν βλέπεις το  πρότυπο του πιο σημαντικού ελληνικού success story των τελευταίων χρόνων, να βραβεύεται στην Αμερική. Σου έρχεται αυτομάτως στο μυαλό, ο άλλος Γιάνης, με το ένα ν, αυτός που σε μερικές εβδομάδες θα είναι στη Βουλή. Από τη μία έχεις τον άνθρωπο που αντιπροσωπεύει το απόλυτο είδος της ωφέλιμης εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Και από την άλλη μία καρικατούρα αστού που εκπροσωπεί την αποθέωση της απόστασης μεταξύ θεωρίας και πράξης!
Ο μεν Γιάννης ( με όλα του τα ν) εκτοξεύτηκε από την ανάγκη στην αποθέωση. Και ο Γιάνης (με το χαμένο του ν) βγαλμένος από την ευμάρεια του ελληνικού κρατισμού, εξελίχθηκε σε «ροκ σταρ» της πολιτικής μας αρένας. Ο πρώτος υπογράφει συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων και ο άλλος, καίει στο τζάκι του τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων.
Υπάρχουν πάντα οι δύο Ελλάδες. Του Γιάννη και του Γιάνη. Έτσι ήταν πάντα η κοινωνία μας από τα βάθη των αιώνων. Πότε επικρατούσε ο ένας Γιάννης και πότε ο άλλος. Το θέμα είναι τώρα πως θα καταφέρουμε «να γυρίσουμε το παιχνίδι» που λέει κι ένας παλιός σύντροφος του Γιάνη και να ξαναβρούμε το χαμένο μας ν. Να ξαναβρούμε τον καλό εαυτό μας και να ευχαριστήσουμε την μάνα μας, όπως ο Αντετονκούμπο στη βράβευσή του. Και με τους άλλους Γιάνηδες, αυτούς που έχασαν το ν τους, να πίνουμε τσίπουρα στα καφενεία.…
Α.Ζ.


Το τελευταίο δώρο ήταν άδωρον
Ο Γιάννης Στουρνάρας υπολόγισε πως ο φετινός προϋπολογισμός θα έχει «μαύρη τρύπα» πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και πως θα δυσκολέψει την επόμενη κυβέρνηση, να πιάσει το στόχο του 3,5% στο πλεόνασμα. Και με βάση το μνημόνιο που έφερε ο κ. Τσίπρας, και την ουρά του, που δικαίως ονομάστηκε τέταρτο μνημόνιο και θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να κλείσει η «τρύπα».
Για τους Συριζαίους αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Γνωρίζουν ότι θα είναι στην αντιπολίτευση και με ξένα… κόλλυβα κάνουν συνεχώς μνημόσυνα. Το τελευταίο το έκαναν υπέρ των ταξιτζήδων. Ενώ όλοι οι άλλοι επαγγελματίες βγαίνοντας στη σύνταξη, παραδίδουν τις επαγγελματικές τους άδειες και τους απαγορεύεται να εργάζονται, η απερχόμενη κυβέρνηση με απόφασή της, έδωσε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ταξί να μπορούν να συνεχίσουν το επάγγελμά τους και μετά τη συνταξιοδότηση.
Τζίφος όμως. Το δώρον ήταν άδωρον διότι τελικά όσοι συνταξιούχοι ταξιτζήδες εργάζονται θα χάνουν το 70% της σύνταξής τους… με το νόμο Κατρούγκαλου!
-Άλλη μία κοροϊδία επομένως με θύματα τους ταξιτζήδες.
Γ.Δ.


Ελλάδα χώρα γερόντων
Το δημογραφικο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρα μας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Άκρως ανησυχητικά στοιχεία που φανερώνουν γιγάντωση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας αναδεικνύει νέα έρευνα που διενήργησε το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως τονίζεται στην έρευνα για το δημογραφικό για πρώτη φορά -από τα τέλη της δεκαετίας του 1990- ο πληθυσμός των παιδιών (0-14 ετών) είναι μικρότερος από αυτόν των Ελλήνων ηλικίας 65 ετών και άνω!
Η διαφορά στους αριθμούς είναι συντριπτική καθώς υπολογίζεται ότι το 2018 η ομάδα των άνω των 65 ήταν κατά 800.000 ανθρώπους μεγαλύτερη από τα παιδιά των 0-14 ετών! Η έρευνα αποκαλύπτει  ότι το 22% των κατοίκων της Ελλάδας είναι πλέον ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ το ποσοστό των 85 ετών και άνω «αγγίζει» το 3,5% (το 1951 ήταν μόλις 0,04%).
Μ.Ξ.


Εκδηλώθηκαν οι προτιμήσεις

Η στήλη είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως έχει φανατικούς αναγνώστες. Αυτό μας δημιουργεί την ανάλογη ευθύνη για να περιλαμβάνουμε στο σχολιασμό της επικαιρότητας γεγονότα κυρίως τοπικά που είναι αληθινά πέρα για πέρα. Έτσι έχουμε την τελευταία έγκυρη πληροφόρηση από αξιόπιστη πηγή για την γνωστή εκδήλωση προτίμησης παραμονές των εκλογών από το κτίριο της Κομοτηνής που προξενεύει υποψήφιους.
Λοιπόν για τους μειονοτικούς Ξάνθης την προτίμηση έχει ο Τουρκές Χατζιμεμίς πρωτίστως και δευτερευόντως ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Εκείνος όμως που έχει θετική αποδοχή από τους κατοίκους της μειονότητας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ο Μπαράν Μπουρχάν και θα είναι η έκπληξη των εκλογών.
Η ίδια πηγή μας είπε πως στη Ροδόπη υποστηρίζεται ο υποψήφιος Ιλχάν Αχμέτ του ΚΙΝΑΛ.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …