Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Θερμή υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στα Κιμμέρια

Θερμή υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στα Κιμμέρια

0

Ζητωκραυγές και επευφημίες: «Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται το χωριό μας» – Επισκέφτηκε το σπίτι της υποψήφιας ευρωβουλευτού Μαρίας Τζαμπάζη

 

 

Συγκίνηση Τσίπρα από την ηλικιωμένη που τον υποδέχτηκε με την ελληνική σημαία: «Η εικόνα αυτής της κυρίας θα μου μείνει χαραγμένη»

Ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα για ενίσχυση επιχειρηματικότητας Ρομά

 

 

Με θερμό ενθουσιασμό, ζητωκραυγές, χειροκροτήματα και επευφημίες υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι κάτοικοι των Κιμμερίων στον οικισμό τους, που ήταν και ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του στην Ξάνθη, χθες Δευτέρα 6 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγο με τις 2.30 μ.μ. σε κεντρικό σημείο των Κιμμερίων και δέχτηκε το πρώτο καλωσόρισμα από μικρά κοριτσάκια που του χάρισαν μπουκετάκια με λουλούδια. Μια γυναίκα κρατώντας την ελληνική σημαία τον χαιρέτησε θερμά ενώ ο κόσμο ζητωκραύγαζε. Στην συνέχεια τον υποδέχτηκε στο χωριό της και στο σπίτι της η Μαρία Τζαμπάζη, υποψήφια ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί  της και η κα Ουφούκ Μουσταφά υποψήφια επίσης από  την Κομοτηνή. Το πρωθυπουργό συνόδευαν οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, οι βουλευτές Ξάνθης κύριοι Ζεϊμπέκ και Στογιαννίδης, ο βουλευτής Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης. Μαζί του επίσης ήταν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Ρομά καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά ΑΜΘ κ. Ηλίας Συμεών, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση υποδοχής που του επεφύλαξαν στο Πολιτιστικό Κέντρο των Κιμμερίων. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το σπίτι της Μαρίας Τζαμπάζη και είχε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τους γονείς και τους συγγενείς της.

«Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται το χωριό μας»– Ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα για ενίσχυση επιχειρηματικότητας Ρομά

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμή του πρωθυπουργού στο Πνευματικό Κέντρο ο κ. Ηλίας Συμεών τον καλωσόρισε τονίζοντας με νόημα ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα Κιμμέρια και ότι αυτό όπως και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το ενδιαφέρον του για τους Ρομά. Ανακοίνωσε δε ένα νέο ειδικό πρόγραμμα για τους Ρομά του υπουργείου Οικονομίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή και αφορά επιδότηση έως και 70% για νέες μικρές επιχειρήσεις . Ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η υποψήφια κα Ουφούτ Μουσταφά που ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή και την εμπιστοσύνη που της έδειξε. Το ίδιο και η κα Τζαμπάζη που τόνισε επιπλέον ότι είναι περήφανη για την καταγωγή της και ότι θα αγωνιστεί για να δικαιώσει την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ρομά.

Τσίπρας: « Όραμά μας είναι μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κατοίκους για την θερμή υποδοχή ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ηλικιωμένη κυρία με την σημαία που τον υποδέχτηκε: «Η εικόνα αυτής της κυρίας θα μου μείνει χαραγμένη όπως και τα λόγια της ότι είναι πολύ περήφανη που κρατά ψηλά αυτή τη σημαία». Συνέχισε δε λέγοντας: «Ανεξαρτήτως σε ποιον θεό πιστεύουμε και τι χρώμα έχει το δέρμα μας είμαστε άνθρωποι, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως χώρα και ως λαός να συνεχίζονται αυτά τα στερεότυπα των διακρίσεων οι επιθετικές και οι ρατσιστικές συμπεριφορές. Εμείς που έχουμε την ευθύνη της πολιτείας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες  όπου πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες, είτε πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο να μπορέσουν να ενταχθούν σ’ αυτό».

Τσίπρας: «Οι Ρομά είναι πιο Έλληνες από  από κάποιους που παριστάνουν τους ελληννάρες»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας ωστόσο ότι: «Δεν  είναι όλα όσα κάναμε τα περισσότερα που θα μπορούμε να κάνουμε αλλά είναι ένα βήμα προς μια θετική κατεύθυνση». Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ήταν η ίδρυση της Ειδικής Γενικής Γραμματείας Ρομά που γα πρώτη φορά κατέγραψε τον πληθυσμό τους. Έπειτα για 471 κοινότητες με 110.000 πληθυσμό σε σύνολο χώρας: «Πιστεύω ότι είναι πιο Έλληνες από κάποιους που παριστάνουν τους ελληννάρες και έχουν ισότιμο δικαίωμα ένταξης στον κοινωνικό ιστό», είπε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

“Όλοι οι Έλληνες μαζί να σηκώσουμε ψηλά την ελληνική σημαία”

Επίσης αναφέρθηκε στα κοινωνικά μέτρα όπως η κάρτα αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που έγιναν για να στηρίξουν τις  ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες μεταξύ των οποίων και των Ρομά: «Μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε για τον ΚΕΑ ήταν η φοίτηση των παιδιών σε σχολεία. Η γνώση, η μόρφωση είναι το εφόδιο για να προχωρήσουμε και να ανοιχτούν ευκαιρίες». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι  47 σχολικές μονάδες ενισχύθηκαν με επιπρόσθετο προσωπικό, αίθουσες και σχολικά γεύματα για να μπορούν να δέχονται τα παιδιά των Ρομά.

«Η επίσκεψη στο χωριό σας θα μου μείνει αξέχαστη όχι μόνο για την θερμή υποδοχή αλλά κυρίως γιατί το χωριό σας αποτελεί  παράδειγμα πολυπολιτισμικής συμβίωσης.  Και αυτό πρέπει να το έχουμε στην καρδιά μας και στο μυαλό μας. Να πολεμήσουμε τα στερεότυπα να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και όλοι οι Έλληνες μαζί να σηκώσουμε ψηλά την ελληνική σημαία. Όραμά μας είναι μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Γι αυτό θα παλέψουμε όλοι μαζί».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας με την υποψήφια ευρωβουλευτή την Κιμμεριώτισσα Μαρία Τζαμπάζη. Στο σπίτι της τον υποδέχτηκε το νεώτερο μέλος μόλις 5 μηνών
Κορίτσια των Κιμμερίων χορεύουν προς τιμή του Αλέξη Τσίπρα
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…