Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 7 Μαΐου 2019

0

Απειλείται ο Περιφερειακός Τύπος
Ένα διαφορετικό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ έχουν στα χέρια τους οι φίλοι αναγνώστες. Κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στα 42 χρόνια κυκλοφορίας. Αφορμή γι’ αυτή την εμφάνιση και το περιεχόμενο που αφορά την διαμαρτυρία των Επαρχιακών Εφημερίδων απέναντι στα τυποκτόνα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.
Έτσι, αντί διαλόγου, νομοθετήθηκαν αποφάσεις που πνίγουν τις επαρχιακές εφημερίδες. Πρόκειται για μια σαφή απόφαση κατά του Περιφερειακού Τύπου.
Γ.Δ.


Δυστυχώς δικαιωθήκαμε
Πληροφορίες που προέρχονταν από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ληφθούν μέτρα υπέρ του Τύπου γενικά και του Επαρχιακού ειδικότερα. Αυτά πριν μήνες, αρχές του νέου χρόνου. Σχολιάζοντας τότε τις παραπάνω πληροφορίες, γράφαμε, λόγω εμπειρίας πολλών χρόνων στον χώρο, πως διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το είδος των μέτρων και ποια τελικά θα είναι αυτά. Εν κατακλείδι δε γράφαμε πως ευχαρίστως να χειροκροτήσουμε την κυβέρνηση εάν όντως νομοθετούσε και υλοποιούσε μέτρα υπέρ του Περιφερειακού Τύπου, συγχαίροντάς την για την απόφασή της.
Οι επιφυλάξεις μας, δυστυχώς, δικαιώθηκαν. Όχι μέτρα υπέρ του Περιφερειακού-Επαρχιακού Τύπου δεν ελήφθησαν, αλλά απεναντίας αυτά που αποφασίστηκαν ευθέως στρέφονται εις βάρος των επιχειρήσεων, οδηγώντας τες στο κλείσιμο.
Μέσω της αύξησης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών στον εκδοτικό κλάδο, πνίγουν τις εφημερίδες και τις οδηγούν στο κλείσιμο. Σήμερα λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες αναφερόμαστε σε δικά μας προβλήματα, σε μεθοδεύσεις εις βάρος μας. Ζητούμε την κατανόησή σας στην προσωπική αυτή αναφορά.
Γ.Δ.


Για άλλους οι Νόμοι
Οι αναγνώστες της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ θα έχουν προσέξει πως από τη στήλη αλλά και από διάφορα ρεπορτάζ, έχει αναφερθεί πως οι δημόσιες και δημοτικές αρχές είναι αυτές πρώτες που δεν τηρούν και δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία για τα άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα.
Μάλιστα μία από τις Υπηρεσίες του τόπου μας, η Πολεοδομία,  που είναι αρμόδια και υπεύθυνη για τη χορήγηση και τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου αυτού, αυτή η ίδια… παρανομεί.
Στο θέμα θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ προσεχώς.
Γ.Δ.


7-2 και διασυρμός
Απρόβλεπτο διασυρμό υπέστη την Κυριακή από τον Άρη Θεσσαλονίκης η ομάδα της Ξάνθης με το πρωτόγνωρο σκορ 7-2. Μπορεί ο αγώνας να μην παρουσίαζε ενδιαφέρον από βαθμολογικής άποψης και για τις δύο ομάδες, όμως το όνομα και η πολύχρονη ιστορία της Ξάνθης θα έπρεπε να ληφθούν υπ’όψιν.
Αυτό δεν έγινε και η ομάδα μας έχασε μ’ ένα σκορ που την αδικεί κατάφωρα και την διασύρει πανελλαδικά. Η μόνη δικαιολογία για το δεύτερο ημίχρονο και τα πέντε γκολ που δέχτηκε η ομάδα μας μπορεί να είναι η αδιαφορία και το γεγονός ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές θα αποτελέσουν παρελθόν για τον ΑΟΞ.
Ο διασυρμός όμως θα παραμείνει και έχει καταγραφεί ήδη στην ιστορία της Α΄Εθνικής.
Γ.Δ.


Επεισόδιο
Μας καταγγέλθηκε ένα θλιβερό επεισόδιο μεταξύ υποψηφίου δημάρχου με δημότη πρώην υπαλλήλου του εν λόγω δήμου. Οι δημοτικές εκλογές και οι εντάσεις και μάλιστα σε περιφερειακούς δήμους είναι φαινόμενο παλιό. Οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και εύκολα φτάνουν στις αλληλοκατηγορίες.
Έτσι έγινε και την Παρασκευή. Οι βρισιές ήταν πολλές, τα σπρωξίματα και εάν δεν επενέβαιναν οι παρόντες στο καφενείο, σίγουρα θα είχαμε συμπλοκή μεταξύ των δύο. Του υποψήφιου δημάρχου και του δημότη. Ο οποίος πρέπει να είχε σοβαρούς λόγους για να επιτεθεί στον υποψήφιο δήμαρχο με τόση βιαιότητα και βαριές εκφράσεις.
Ως προς τον δήμο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του νομού.
Γ.Δ.


Υπήρχε κάποτε μεσαία τάξη
Συνθλιμμένη είναι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία τον Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Και πώς να μην είναι… Οταν χιλιάδες νοικοκυριά μόλις και με τα βίας αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.
Όταν στενάζουν από τις φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων χρόνων – άλλη έρευνα του Οργανισμού δείχνει μάλιστα ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την 13η θέση ανάμεσα σε 36 χώρες σε φορολογικά βάρη.
Όταν οι δαπάνες τους υπερβαίνουν τα εισοδήματά τους και για την κάλυψη των ουσιαστικών αναγκών, αρχίζουν και… κόβουν δαπάνες, περιοριζόμενα στα άκρως απαραίτητα. Σε συνδυασμό δε με τις μειώσεις των μισθών ή συντάξεων που έχουν υποστεί και με την ανεργία να είναι σε υψηλά επίπεδα, ο μέσος Έλληνας πώς να αντέξει;
Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της ελληνικής μεσαίας τάξης βιώνουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Καταρρέουν κυριολεκτικά, καθώς χρόνο με τον χρόνο γίνονται περισσότερο ευάλωτα, με το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται ταχύτερα από το διαθέσιμο εισόδημα, και τα σημάδια της υπερχρέωσης να είναι ολοένα και πιο έντονα.
Και κάπως έτσι, η μεσαία τάξη οδηγείται στην εξαφάνιση… Για να μείνουμε πλέον με δύο αυστηρά διαχωρισμένες κοινωνικές ομάδες: τους πλούσιους και τους φτωχούς. Και να λέμε ότι κάποτε «υπήρχε στην Ελλάδα και η μεσαία τάξη»!
Γ.Μ.


Κυνήγι ονομάτων τέλος
Την Κυριακή τελείωσε μια δύσκολη φάση των προσεχών εκλογών. Οι λίστες των υποψηφίων έχουν πλέον κλείσει οριστικά και με το γράμμα του νόμου την Κυριακή 5 Μαΐου.
Τώρα όλοι πλέον έχουν σαν στόχο το σταυρό και μόνον αυτόν. Βέβαια αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο διότι είναι πολλοί οι υποψήφιοι, και φέτος ακόμη περισσότεροι διότι περισσότεροι είναι οι συνδυασμοί.
Εάν αυτό το τελευταίο θα αποβεί υπέρ του θεσμού, θα το μάθουμε σύντομα. Πάντως ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων είναι ένα πρόβλημα που θα δοκιμαστεί στην πράξη.
Γ.Δ.


Τρεις κάλπες
Οι δημοτικές εκλογές είναι γεγονός πως έχουν επισκιάσει τις Περιφερειακές και τις Ευρωεκλογές. Το γιατί αυτό, θα πρέπει να το αναζητήσουμε στο γεγονός ότι στις μεν δημοτικές συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων που ανάμεσά τους είναι συγγενείς, φίλοι, απλοί γνωστοί, γείτονες.
Ενώ οι Ευρωεκλογές περισσότερο είναι εκλογές με υποψηφίους που λίγο ή καθόλου γνωρίζουμε και πολλούς από αυτούς ούτε θα τους γνωρίσουμε ποτέ από κοντά. Έτσι το ενδιαφέρον βρίσκεται στην κομματική επιλογή μόνον.
Ως προς τις Περιφερειακές εκλογές, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελούν μια διαφορετική επιλογή. Θα επιλέξουμε τον υποψήφιο περιφερειάρχη με κριτήρια αυστηρά, έτσι πρέπει, διότι οι αρμοδιότητές του είναι αρκετές και καίριες. Μπορεί δηλαδή να πάει μπροστά την Περιφέρεια εάν όντως έχει ικανότητα οργανωτική, εάν θέλει και μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που διαθέτει η Περιφέρεια.  Πρόκειται για σημαντική θέση με προοπτικές μεν αλλά με «καπέλωμα» ακόμη από την κεντρική διοίκηση.
-Ούτως εχόντων των πραγμάτων, καλή, σωστή επιλογή και για τις τρεις κάλπες.
Γ.Δ.


Το άδοξο τέλος της ΔΗΜΑΡ
Η υπουργοποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν κάπως σαν την τελευταία πράξη ενός τέλειου εξευτελισμού. Η ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2010 μέσα από τα σπλάχνα της ανανεωτικής αριστεράς, που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση το 2012 και προκάλεσε τεράστια απογοήτευση με την πολιτεία του στην εξουσία και μετά από αυτήν, που κατρακύλησε στο 0,48% το 2015 και έκτοτε περιφέρει τα παλιά του στολίδια σε συμμαχικά σχήματα, με θόρυβο εντελώς δυσανάλογο της κοινωνικής του παρουσίας, γράφει τώρα τον πιο θλιβερό επίλογο που θα μπορούσε.
Από την προσέγγιση του Φ. Κουβέλη με τον Αλ.Τσίπρα μέχρι την συνεργασία της υπόλοιπης ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ και το  τελικό της μοίρασμα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, η πορεία του κόμματος που γέννησε ελπίδες για μια υπεύθυνη κυβερνώσα ευρωπαϊκή αριστερά ολοκληρώνεται όπως θα ήθελαν οι ιδεολογικοί αντίπαλοί της: Αποδεικνύοντας ότι οι προσωπικές ατζέντες, οι παρασκηνιακές συναλλαγές, ο καριερισμός και τα τεχνάσματα επαγγελματικής επιβίωσης είχαν στην ΔΗΜΑΡ -από την αρχή μέχρι το κακό τέλος- μεγαλύτερη δύναμη από τις ιδέες.
Α.Σ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …