Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

0

Μάχη στις τριεδρικές
Μάχη πραγματική θα δοθεί σε κάποιους νομούς και Περιφέρειες. Στις τριεδρικές όπως η δική μας, θα γίνει πραγματικά μεγάλος αγώνας για το ποιος θα επικρατήσει. Οι τριεδρικές ως γνωστόν είναι δώδεκα, οι εξής: Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Άρτας, Κέρκυρας, Βοιωτίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Λέσβου. Στόχος της Ν.Δ. είναι ν’αποκτήσει και δεύτερη έδρα σε κάθε μία από τις παραπάνω δώδεκα περιφέρειες, στόχος που κατά τους αναλυτές θεωρείται εφικτός.
Γ.Δ.


Ο ρόλος της μειονότητας
Οφείλουμε βέβαια να τονίσουμε πως στην Ξάνθη και στη Ροδόπη, δύο νομούς με ιδιαιτερότητα, η κατανομή των εδρών θα καθοριστεί από την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας. Η οποία μειονότητα στις προηγούμενες εκλογές στήριξε μονομερώς τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγοντας και τους τρεις βουλευτές στην πόλη μας και τους δύο από τους τρεις στη Ροδόπη.
Εκεί την τρίτη έδρα κέρδισε τότε το Ποτάμι, με υποψήφιο τον Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο ΚΙΝΑΛ.
Το πώς θα μοιραστούν οι τρεις έδρες σε Ξάνθη-Ροδόπη στις προσεχείς βουλευτικές είναι ζητούμενο. Υπάρχει μια πιθανότητα α) να κερδίσει η Ν.Δ. δύο από τις τρεις έδρες και η τρίτη να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και β)  να μοιραστούν οι έδρες ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όποιο κόμμα ΚΙΝΑΛ ή Χρυσή Αυγή έρθει τρίτο στις εκλογές. Η πιθανότητα του δεύτερου σεναρίου αλλά και του πρώτου επίσης θα εξαρτηθούν από τις προσωπικότητες των υποψηφίων, κυρίως της μειονότητας.
Γ.Δ.


Το πασχαλινό ωράριο
Την Πέμπτη 18 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το διευρυμένο πασχαλινό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου για το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο Πάσχα 2019. Επίσης, φέτος οι ενδιάμεσες ανοιξιάτικες εκπτώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη 1η Μαΐου 2019 (αμέσως μετά το Πάσχα) και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 10 Μαΐου. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων 21 Απριλίου και στις 5 Μαΐου.
Γ.Δ.


Σπασμένα μάρμαρα
Περπατώντας κανείς στο κέντρο της πόλης, θα διαπιστώσει πως υπάρχουν σε αρκετά σημεία σπασμένα μάρμαρα και πλάκες. Μια βόλτα στους λεγόμενους πεζόδρομους, θα διαπιστώσει την άσχημη εικόνα. Όπως πλακάκια πεζοδρομίων που έσπασαν ή ξεκόλλησαν. Όλα αυτά δεν τα βλέπουν οι αρμόδιοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν περπατούν στους δρόμους; Ας φροντίσει το τεχνικό τμήμα τις άσχημες αυτές εικόνες. Το κόστος αποκατάστασης εξάλλου είναι μικρό.
Γ.Δ.


Η μάχη της καρδιάς
Θα ρωτήσετε και δικαιολογημένα τι ακριβώς να εννοώ με τον παράξενο αυτό τίτλο «η μάχη της καρδιάς». Δίνει η καρδιά μάχες; Και σε ποιο πεδίο άραγε διεξάγεται αυτή η μάχη, θα ρωτήσει ο απορών αναγνώστης. Αντί απαντήσεως σας επαναφέρω στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Και με την ευκαιρία αυτή, δηλώνω πως ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις καρδιές των ψηφοφόρων, αυτός και θα κερδίσει το δήμο.
-Τις καρδιές φίλοι μου και μην ξεχνάμε πως είμαστε Έλληνες. Ψηφίζουμε με την καρδιά, όχι με το μυαλό.
Γ.Δ.


Η «Δικαίωση» της Ζωής
«Ούτε ο Ομέρ Βρυώνης στον Αθανάσιο Διάκο δεν έδειξε τόση βαρβαρότητα», είπε ο Εισαγγελέας απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο Χρήστο Παπάζογλου, στη δίκη για τη δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου. Ίδια η ποινή, κανένα ελαφρυντικό. Η οικογένεια που βίωσε το μαρτύριο και συνεχίζει να ζει με το τραύμα και την απώλεια, μπορεί να νιώθει, ότι η Ζωή δεν επιστρέφει, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη τιμωρεί το δολοφόνο της.
Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ζωής του τόπου μας, κλείνει δικαστικά και ελπίδα της τοπικής κοινωνίας είναι ο θάνατος της Ζωής να αποτελέσει οδηγό, ώστε να αποκτήσουμε τα αντανακλαστικά, ο καθένας από τη μεριά του, την οικογένεια, το σχολείο, την αστυνομία, τις παρέες να μη δει τέτοια απανθρωπιά ξανά ο τόπος.
Ε.Δ.


Αναμενόμενο
Ήταν από τα σίγουρα και αναμενόμενα. Ότι ο Στέλιος Μωραΐτης θα συμμετείχε στο συνδυασμό του Χρ.Τοψίδη όπως και τελικά έγινε. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης, έδρα του Τοψίδη. Εκεί, έκλεισε ο Τοψίδης την πρώτη φάση του προεκλογικού του αγώνα και πλέον ξεκινά η μάχη των υποψηφίων για τη σταυροδοσία που είναι η πλέον δύσκολη αλλά και κρίσιμη.
Διότι, ως γνωστόν, η επιτυχία του κάθε συνδυασμού εξαρτάται από την αποδοχή ή μη των υποψηφίων πρωτίστως και ακολούθως από τον επικεφαλής.
Γ.Δ.


Να το δούμε πρώτα
«Μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του νέου νόμου για τον αιγιαλό θα πρέπει να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία…». Αυτή η είδηση, αυτό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Παρασκευή στη βουλή.Η άποψή μας τώρα όπως και των περισσότερων Ελλήνων. Πρώτον, την ίδια είδηση έχουμε ακούσει και διαβάσει πάνω από είκοσι φορές. Πάντα με στόμφο, με φόντο τις μπουλντόζες και κάποιο γκρέμισμα κάποιας παράγκας. Κι εκεί σταματούσε το τηλεοπτικό σόου. Μόνον λόγια από τους αρμόδιους υπουργούς και γκρέμισμα μόνον της αξιοπιστίας των Πολιτικών. Που απορούμε πώς δεν βαρέθηκαν τόσα χρόνια να επαναλαμβάνουν τα ίδια και ίδια, μονότονα και πάντα χωρίς έργο. Και τα μεν αυθαίρετα στις παραλίες μένουν πάντα εκεί και οι πολίτες να αγανακτούν από τη Μαυρογιαλούρικη νοοτροπία των διαφόρων χρωμάτων Πολιτικών. Δεύτερο και τελευταίο. Τίποτε δεν θα γκρεμιστεί ούτε τώρα και στοίχημα. Στα λόγια να βρίσκονται απλώς κάποιοι…
Γ.Δ.


Διαφοροποίηση
Θα το έχετε προσέξει αγαπητοί αναγνώστες ότι εδώ και λίγα χρόνια στην παραβατικότητα των Ρομά πως υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση. Δηλαδή η παραβατικότητα της πολυπληθούς αυτής φυλής έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Από τους απλούς κλεφτοκοτάδες και κλοπές μικρής αξίας αντικειμένων, έχουν εξελιχθεί δημιουργώντας συμμορίες που επιδίδονται σε κλοπές αξίας, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπορίου και γενικά βρίσκονται σε όλες τις παραβάσεις του Κοινού Ποινικού Δικαίου.Δεν γενικεύουμε την παραβατικότητα. Απλά επισημαίνουμε πως όπου διαπράττεται, είναι σοβαρή, επικίνδυνη και οργανωμένη. Κάποιοι που ασχολούνται με το όλο θέμα των Ρομά, διαπίστωσαν και κάτι ακόμη. Ότι έχει καλλιεργηθεί η αίσθηση στους Ρομά της ατιμωρησίας. Αυτή η αντίληψη υπάρχει κυρίως στη νέα γενιά η οποία δεν σέβεται τους κοινωνικούς κανόνες, αυθαιρετεί με τη συμπεριφορά της, ασχημονεί με θράσος εις βάρος ηλικιωμένων και συνήθως δεν τιμωρείται. Το γιατί είναι μια άλλη παράμετρος.
Γ.Δ.


Κινδυνεύουν τα χταπόδια και ο βυθός από τις πλαστικές «φωλιές»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ψαράδες της περιοχής  για τα χταπόδια, έχοντας διαπιστώσει ότι έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους. Βέβαια σ’ αυτό έχουν μερίδιο ευθύνης και οι ίδιοι όταν δεν τηρούν τους κανόνες και αλιεύουν και σε περιόδους που απαγορεύεται αλλά και ο νόμος πρέπει να γίνει πιο αυστηρός επιμηκύνοντας τον χρόνο απαγόρευσης ώστε να αναπαραχθεί το είδος. Πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε. Επίσης ένα άλλο θέμα σημαντικό είναι αυτός ο τρόπος αλίευσης με τα πλαστικά κουτιά που παγιδεύουν τα χταπόδια. Είναι άξιον απορίας πως ένας νόμος δεν προβλέπει ότι μ’ αυτό τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος να γεμίζει ο βυθός με πλαστικά κουτιά όταν γίνεται ολόκληρη εκστρατεία ευαισθητοποίησης να κρατάμε καθαρές τις θάλασσες μας από πλαστικά και κάθε τόσο βλέπουμε νεκρά δελφίνια γιατί κατάπιαν κάτι πλαστικό.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …