Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μια θλιβερή ιστορία 124 χρόνων που ζητάει απαντήσεις

Μια θλιβερή ιστορία 124 χρόνων που ζητάει απαντήσεις

0

Ταφικό μαρμάρινο μνημείο δύο νεαρών κοριτσιών

Γαλλικής καταγωγής, 23 και 10 ετών που ετάφησαν στο Νεκροταφείο Ξάνθης

Η υπηρεσία του δήμου Ξάνθης που είναι υπεύθυνη για το Νεκροταφείο και τη λειτουργία του, φρόντισε να διασωθούν οι μαρμάρινες πλάκες που αποτελούσαν μνημείο ταφικό για τον πρόωρο θάνατο δύο νεαρών κοριτσιών γαλλικής προέλευσης.

Σήμερα λοιπόν, το μνημείο αυτό βρίσκεται λίγο μετά την κεντρική είσοδο, αριστερά, και χρησιμοποιείται ως βάση βρύσης για τους επισκέπτες.

Στο μαρμάρινο αυτό μνημείο λοιπόν, υπάρχει μια ανθρώπινη, σύντομη ιστορία δύο μικρών κοριτσιών που «έφυγαν» από τη ζωή ιδιαίτερα νέες. Της Τερέζας Τραβιά, 23 χρόνων και της Ζοζεφίν, 10 χρόνων.

Τα στοιχεία αυτά αναγράφονται στις δύο πλαϊνές πλευρές του μαρμάρινου μνημείου, ενώ στην μπροστινή όψη αναγράφεται το «Προσευχηθείτε γι’αυτές» πάντα στα γαλλικά.

Τα δύο κείμενα αναφέρουν:

«Εδώ κείται η Τραβιά Τερέζα (Trabbia Teresa), που γεννήθηκε 8 Ιουλίου 1871 και απεβίωσε στις 4 Φεβρουαρίου 1894».

Η δεύτερη πλαϊνή επιγραφή γράφει: «Εδώ κείται η Μερλό Ζοζεφίν (Merlo Josephine) , ηλικίας 10 ετών».

Ερωτήματα

Προφανώς από τα παραπάνω δημιουργούνται κάποια εύλογα ερωτήματα για το μαρμάρινο αυτό ταφικό μνημείο δύο μικρών κοριτσιών, γαλλίδων στην καταγωγή.

Πρώτον πώς βρέθηκαν και ετάφησαν στην Ξάνθη, στο νεκροταφείο της. Δεύτερον, θα έπρεπε να ζήσαν εδώ αρκετά χρόνια τα δυο κορίτσια, που σύμφωνα με το επώνυμό τους είναι συγγενείς ή φίλες, όχι πάντως αδελφές.

Και πώς ετάφησαν σ’ένα ορθόδοξο Νεκροταφείο; Ποιοι άραγε ήσαν οι γονείς των δύο κοριτσιών και τι ακριβώς έκαναν στην πόλη μας;

Αναγνωρίζουμε ότι από την ημερομηνία θανάτου της Τερέζας πως έχουν περάσει 124 χρόνια, όμως εάν κάποιος συμπολίτης γνωρίζει έστω κάποια πληροφορία ή έχει κάποιο στοιχείο, ας μας ενημερώσει. Έτσι για την ιστορία της πόλης μας και για τα δύο αυτά μικρά κορίτσια που ετάφησαν στην Ξάνθη, στο νεκροταφείο μας και τα οστά τους, μάλλον, θα παρέμειναν εδώ.

Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …