Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 150 εκ. ευρώ από το ΦιλόΔημο για αποκατάσταση δημοτικών κτηρίων

150 εκ. ευρώ από το ΦιλόΔημο για αποκατάσταση δημοτικών κτηρίων

0

Με δύο προσκλήσεις 520 εκ. ευρώ οι ΟΤΑ με ώριμες μελέτες έχουν ευκαιρία να χρηματοδοτήσουν αντιπλημμυρικά έργα, και ανέγερση-αναστήλωση δημοτικών κτηρίων, δημαρχείων και παιδικών σταθμών

Στο 1,575 δισ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» με τις νέες προσκλήσεις ύψους 520 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικές υποδομές, αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, ανέγερση ή επανάχρηση δημοτικών κτηρίων και ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτηρίων και παιδικών σταθμών.

Α. Νέα πρόσκληση για υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές

-Έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε Περιφέρειες, Δήμους και ΔΕΥΑ (αυτές που έχουν αρμοδιότητα σε έργα διαχείρισης ομβρίων υδάτων).

-Στόχος είναι η ένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ), όπως αυτές αποτυπώνονται στα ήδη εγκεκριμένα (από το καλοκαίρι του 2018) Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της Χώρας.

Μέσω της Πρόσκλησης δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης σημαντικών έργων :

  • Οριοθέτησης ποταμών και χειμάρρων
  • Κατασκευής αντιπλημμυρικών αναχωμάτων
  • Κατασκευής λιμνών κατακράτησης και φραγμάτων ανάσχεσης πλημμυρικών ροών
  • Πλημμυρικής εκτόνωσης / αποθήκευσης των πλημμυρικών ροών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων
  • Έργα κατασκευής / βελτίωσης ορεινών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε δάση /δασικές εκτάσεις (έργα ορεινής υδρονομίας)
  • Συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, με προτεραιότητα σε περιοχές υψηλών οικιστικών αναγκών και απαντήσεων εντός των ΖΔΥΚΠ
  • Διευθέτησης ποταμών και χειμάρρων για την αύξηση της παροχετευτικότητάς τους,

Κάθε Περιφέρεια θα έχει δυνατότητα να υποβάλει μία αίτηση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα, με μέγιστο αιτούμενο προϋπολογισμό 10.000.000 € (προ ΦΠΑ).

Σε ό,τι αφορά τους ΟΤΑ / ΔΕΥΑ και σε έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων (αρμοδιότητάς τους) σε περιοχές υψηλών οικιστικών αναγκών που βρίσκονται εντός των ΖΔΥΚΠ και εκβάλλουν σε υφιστάμενο και υδραυλικά επαρκή αποδέκτη, ο μέγιστος αιτούμενος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 2.500.000 € (προ ΦΠΑ).

Β. Νέα πρόσκληση για επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και ανέγερση ή κατασκευή σχολικών κτιρίων

-Έχει συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε Περιφέρειες και Δήμους.

-Δίνεται δυνατότητα χρηματοδότησης για:

α) Την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ανακατασκευή, στατική ενίσχυση, αποκατάσταση, ανακαίνιση και αναστύλωσή τους, ώστε αυτά, μετά από την ολοκλήρωσή τους, να καθίστανται λειτουργικά και να αποδίδονται σε χρήση οι χώροι τους (150 εκατ. ευρώ)

β) Την κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή και επέκταση υφιστάμενων.

(50 εκατ. ευρώ)

γ) Την ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια, γενικά λύκεια (ΓΕΛ), επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ)) και ειδικά σχολεία. (120 εκατ. ευρώ)

Τις δύο νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Μέσα από την πρόσκληση αυτή υλοποιείται  η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών προς  τους Δημάρχους ότι θα ενταχθούν στον «ΦιλόΔημο» όλα τα ώριμα σχέδια για την ανέγερση παιδικών σταθμών για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών για τη φιλοξενία των παιδιών», τονίστηκε σχετικά, από την πλευρά του ΥΠΕΣ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

3 εποχικές προσλήψεις στον δήμο Τοπείρου

Έως τις 21 Οκτωβρίου η υποβολή δικαιολογητικών   Ο δήμος Τοπείρου ανακοίνωσε την πρόσ…