Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το «Π» καταρρέει, στ’ αλήθεια…

Το «Π» καταρρέει, στ’ αλήθεια…

0

Με εκκωφαντικό θόρυβο υποχώρησε χθες το μεσημέρι μέρος της σκεπής του εμβληματικού κτηρίου του οθωμανικού μονοπωλίου

Γινόμαστε μάρτυρες της απώλειας της πιο πολύτιμης περιουσίας της Ξάνθης

Με εκκωφαντικό θόρυβο υποχώρησε χθες το μεσημέρι, περίπου στις 4.30 μμ, τμήμα της σκεπής της Καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπναποθηκών. Ο θόρυβος ήταν τόσο δυνατός που ξεσήκωσε το σύνολο των περιοίκων, ενώ πυκνή σκόνη σηκώθηκε από την πτώση. Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομία και πυροσβεστική, αλλά δεν υπήρχε κάποια ανάγκη για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

Θόρυβο δεν έκανε όμως μόνο, η πτώση της σκεπής (μέρους). Θόρυβο δεν κάνουν τα «προστατευτικά» πλέγματα που έχουν μπει περιμετρικά για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα από πτώση κεραμιδιών σε περαστικούς, κυρίως μαθητές, που διέρχονται από την πλάγια οδό. «Θόρυβο» κυρίως κάνει η εκκωφαντική σιωπή και αδράνεια από την πλευρά του δήμου, στον οποίο ανήκει το ακίνητο, ώστε να επιληφθεί για να διασώσει και να αποκαταστήσει το εμβληματικό κτήριο του οθωμανικού μονοπωλίου, το σημαντικότερο ίσως κτίσμα της Ξάνθης, κορυφαίας αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας. Και είναι δεδομένο ότι όσο, ο δήμος αφήνει το χρόνο να περάσει, αυτός θα εισέρχεται όλο και πιο ορμητικός στο κτήριο της Καπναποθήκης και θα αφήνει τη φθορά να «αλώνει» την πολύτιμη περιουσία της Ξάνθης. Και τότε θα φτάσουμε στο σημείο που οι αρχές θα δικαιολογούνται ότι δεν υπάρχει επιστροφή, όπως συμβαίνει με άλλα σημαντικά κτήρια της πόλης.

Ο δήμος οφείλει να προστατεύσει την περιουσία του, κυρίως όταν πρόκειται για την πιο πολύτιμη περιουσία της Ξάνθης

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα τέθηκε σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, η πρόταση της Αρχιτεκτονικής για παραχώρηση του ακινήτου της Καπναποθήκης, ώστε το πανεπιστήμιο να αναλάβει την αποκατάσταση και αξιοποίησή του, ωστόσο το αίτημα τέθηκε σε αναβολή, λόγω έλλειψης επαρκούς προετοιμασίας, αλλά και εξαιτίας των σοβαρών προβληματισμών που εκφράστηκαν.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …