Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Βιστονίδα χρειάζεται εδώ και τώρα αντιπλημμυρικά έργα

Η Βιστονίδα χρειάζεται εδώ και τώρα αντιπλημμυρικά έργα

0

Αποτέλεσε θέμα της σύσκεψης υπό τον περιφερειάρχη Χ. Μέτιο. Κίνδυνος να σπάσει ο εκχειλιστήρας στο βόρειο τμήμα της λίμνης και να πλημμυρίσει το Πόρτο Λάγος

 

Καταγγελία του προέδρου του Αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας: «Μας κλέβουν τα ψάρια και τα πουλάνε στην μαύρη αγορά…»

 

 

Η αντιπλημμυρική προστασία της Βιστονίδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής Πόρτο Λάγος ήταν το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου το μεσημέρι, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου , του δημάρχου Αβδήρων, Γιώργου Τσιτιρίδη, του προέδρου του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας και προέδρου του συνδέσμου Μισθωτών Συνεταιρισμών Λιμνοθαλασσών Γιώργου Γκίλη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π. Ε. Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης και εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βριστονίας – Ισμαρίδας– Δ. Νέστου.

Κίνδυνος να σπάσει ο εκχειλιστήρας στο βόρειο τμήμα της λίμνης και να πλημμυρίσει το Πόρτο Λάγος

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γκίλης έθεσε τα δύο πιο βασικά ζητήματα που απασχολούν τον αλιευτικό συνεταιρισμό αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία αν δεν αντιμετωπιστούν και άμεσα μάλιστα. Ειδικότερα ανέφερε πως χρειάζεται άμεση παρέμβαση με έργα συντήρησης στον εκχειλιστήρα στο βόρειο τμήμα της λίμνης, ο οποίος όπως είπε κατασκευάστηκε πριν κάποιες δεκαετίες και έκτοτε δεν έχει συντηρηθεί με αποτέλεσμα να έχει διαβρωθεί σε σημείο που αν δεχτεί λίγο περισσότερο νερό να υπάρχει κίνδυνος να σπάσει και να πλημμυρίσει το Πόρτο Λάγος. Το άλλο σημαντικό πρόβλημα αφορά το στόμιο του «Λαγού». Είναι το σημείο που μπαίνει οξυγόνο για τα ψάρια που μεγαλώνουν στο εκτροφείο και το οποίο έχει καλυφθεί από φερτές ύλες. Ο κ. Γκίλης τόνισε ότι απαιτείται να γίνουν άμεσα έργα καθαρισμού στο σημείο γιατί τα ψάρια κινδυνεύουν από ασφυξία.

Υπάρχουν 650.000 ευρώ για την Βιστονίδα τους είπε ο περιφερειάρχης

Ο κ. Μέτιος αναγνώρισε την σημαντικότητα των προβλημάτων και ενημέρωσε τον πρόεδρο των Συνεταιρισμού ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ύψους 650.000 ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Βιστονίδα η οποία και πρόκειται να δημοπρατηθεί. Ωστόσο ζήτησε από τον Συνεταιρισμό να εκπονήσει δύο μικρότερες μελέτες για τα συγκεκριμένα έργα με ενδεικτικό προϋπολογισμό ώστε να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό εργαλείο και να δημοπρατηθούν άμεσα γιατί είναι έργα άμεσης προτεραιότητας. Ο Συνεταιρισμός απάντησε θετικά στον περιφερειάρχη και πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει τις υπομελέτες.

Τα προβλήματα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας έθεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος Γιώργος Γκίλης

Καταγγελία του προέδρου του Αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας: «Μας κλέβουν τα ψάρια και τα πουλάνε στην μαύρη αγορά…»

Όμως δεν εξαντλούνται σ’ αυτά τα δύο, τα προβλήματα του Συνεταιρισμού απλά είναι άλλης φύσης. Ειδικότερα μιλώντας στο «Ε» ο κ. Γκίλης ανέφερε πως είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο να πιάνουν άτομα που ρίχνουν δίχτυα και τους κλέβουν τα ψάρια τα οποία και πουλάνε στην μαύρη αγορά: «Μας έχουν κατακλέψει…. αν κάνει κανείς μια βόλτα το βράδυ θα δει και 100 δίχτυα. Κλέβουν τα ψάρια και τα πουλάνε στην μαύρη αγορά και μεις περιμένουμε να πουλήσουμε λιανική. Απαιτείται αστυνόμευση και αυτό είναι αίτημα όλων όσων δραστηριοποιούνται σε λιμνοθάλασσες. Αυτό το θέμα πρέπει να το θέσουμε στην αυριανή μας συνάντηση με την αρμόδια γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κοκκινάκη», αναφέρει ο κ. Γκίλης.

Ζητούν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις παγωνιές του 2017

Ένα επίσης θέμα που θα θέσουν στην ίδια συνάντηση με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου είναι και το ζήτημα της αποζημίωσής τους από τον ΕΛΓΑ για τις παγωνιές του 2017 κατά τις οποίες έπαθαν μεγάλη καταστροφή αφού έχασαν πολύ μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου τους. Να σημειώσουμε πως εξετάζονται τρόποι να αναλάβει ο ΕΛΓΑ την αποζημίωση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …