Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προληπτικά μέτρα στην ΑΜΘ για την εμφάνιση κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Βουλγαρία

Προληπτικά μέτρα στην ΑΜΘ για την εμφάνιση κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Βουλγαρία

0

Ζώνη αυξημένης επιτήρησης βάθους 10 χλμ κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών και Ελληνοβουλγαρικών συνόρων

Οδηγίες προφύλαξης και επαγρύπνησης προς τους κτηνοτρόφους από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜΘ

Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στις 23/06/2018 στην Βουλγαρία (περιφέρεια Yambol), ένα νόσημα που ενδημεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονική Τουρκία , η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας δημοσιοποιεί οδηγίες πρόληψης και προφύλαξης του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.

Συγκεκριμένα ενημερώνει ότι η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών είναι ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας νόσημα και προσβάλλει κυρίως τα αιγοπρόβατα. Τα Βοοειδή και οι Χοίροι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο. Κυριότερα συμπτώματα είναι: υψηλός πυρετός , κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχας, διάρροια, ορώδες υγρό από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, έντονη σιελόρροια και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι στο κοπάδι. Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με επαφή με μολυσμένα ζώα μέσω των εκκρίσεων (σάλιο, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, ούρα, κόπρανα),  με μολυσμένη  τροφή ή νερό, στρωμνή, μηχανήματα, κλπ. Σχετικά με την ανθεκτικότητα του ιού, στο εξωτερικό περιβάλλον επιβιώνει έως και 72 ώρες, υπό σκιά και υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Οδηγίες προς κτηνοτρόφους

-Τοποθετούμε περίφραξη και απολυμαντική τάφρο στην είσοδο και έξοδο της  εκμετάλλευσης

-Αποφεύγουμε επισκέψεις και επαφές με άλλα κοπάδια και δεν  δανειζόμαστε ζώα την περίοδο των συζεύξεων

-Η αγορά και πώληση ζώων γίνεται μόνο μετά από ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, τα ζώα φέρουν ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους και συνοδεύονται από επίσημα  υγειονομικά πιστοποιητικά.

-Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στις εγκαταστάσεις οχημάτων και ανθρώπων ξένων προς την εκμετάλλευση

-Τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα καθαρισμού, απολύμανσης, μυοκτονίας και  απεντόμωσης των εγκαταστάσεων της εκμεταλλευσης

-Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό ύποπτων  κλινικών συμπτωμάτων.

-Έλεγχος και Εκρίζωση:  Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται με θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής έστω και με ένα θετικό ζώο. Προς το παρόν δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός. Παρόλα αυτά έχει ήδη δημιουργηθεί Τράπεζα Εμβολίων στην Κοινότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Μέτρα των Κτηνιατρικών Αρχών για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου

-Δημιουργία μιας ζώνης βάθους 10χλμ (ζώνη αυξημένης επιτήρησης), κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών και Ελληνοβουλγαρικών συνόρων

-Συχνή κλινική επιτήρηση όλων των ποιμνίων αιγοπροβάτων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην παραπάνω ζώνη. Μετακίνηση ζώων από την ζώνη μόνο μετά από κλινική εξέταση με αρνητικά αποτελέσματα

-Λειτουργία των απολυμαντικών τάφρων στα σημεία εισόδου της χώρας από Τουρκία και Βουλγαρία, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής υπενθυμίζει πως απαγορεύονται ρητά οι μετακινήσεις ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Τουρκία   στην Ελλάδα.Η έγκαιρη διάγνωσή του νοσήματος είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση και εκρίζωσή του.  Για το λόγο αυτό συνιστά επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων και τη συνεργασία τους με τις  Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Τέλος, εφιστά την προσοχή όλων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων  και λοιπών εμπλεκομένων) για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις  Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κορωνοϊός προ των πυλών: Προετοιμασία και ψυχραιμία

Επέστρεψαν από Μιλάνο και παρακολουθούνται οι μαθητές και οι καθηγητές τους Αναβλήθηκε η ε…