Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

0

Έργα κάτω από τη γη
Λίγα λόγια για τη ΔΕΥΑΞ και το σημαντικό έργο που υλοποίησε με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε οδούς του κέντρου της πόλης (Χατζησταύρου-Αγίου Ελευθερίου και άλλες). Κι αυτό γιατί τα έργα υποδομής αυτής της κατηγορίας δεν φαίνονται. Υλοποιούνται, σκεπάζονται και συνήθως ξεχνιούνται. Όσοι όμως ωφελούνται από τα έργα αυτά, τα θυμούνται διότι πέρα από τα θέματα υγείας που εξασφαλίζουν, εδώ είναι το κυριότερο,  σταματούν και οι συχνές βλάβες του παρελθόντος.
Τέλος καλό λοιπόν για το έργο αυτό που ως έργο είναι μεν σημαντικό, αλλά ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της γης. Για τη ΔΕΥΑΞ όμως, εκείνο που μετρά είναι να προσφέρει υγιεινό νερό, ποσότητα αρκετή και προσιτή τιμή. Κι αυτά προσφέρονται.
Γ.Δ.


Παλιά πρόταση
Το γράψαμε αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Είχαμε προτείνει λοιπόν τότε να ξεκινήσει από ένα-δύο ιδιώτες από το Λάγος που θα κάνουν βαρκάδα με μικρά καΐκια τόσο στη λίμνη όσο και στην γύρω περιοχή. Προφανώς η χωρητικότητα των σκαφών θα είναι τέτοια που θα μπορούν να κινούνται στη λίμνη με ασφάλεια. Μάλιστα είχαμε αναφέρει ως παράδειγμα τις λίμνες Πλαστήρα και Κερκίνης όπου καΐκια « βολτάρουν»  τους επισκέπτες, ξεναγώντας τους μάλιστα για το ιστορικό της λίμνης, τα ψάρια που ζουν σ’  αυτήν και βέβαια για τα χιλιάδες πουλιά που ζουν ένα χρονικό διάστημα στις λίμνες.
Γ.Δ.


Φωτογραφία (πού αλλού; Από το πάρκο στην Πισίνα), δύο επαγγελματιών, του Δημ. Δοβρίδη αρτοποιού (αριστερά) και του Αθ. Νικολαΐδη το 1960.

Καλή αρχή
Τελικά αυτό δεν υλοποιήθηκε ακόμη. Είμαστε όμως σίγουροι ότι το αγώγι θα ξυπνήσει τον «αγωγιάτη»  και θα δούμε και θα απολαύσουμε αυτές τις βαρκάδες. Μέχρι να ξεκινήσει όμως όλη αυτή η ιστορία, έχουμε μια άλλη επιχειρηματική πρωτοβουλία. Και μάλιστα από το λιμάνι των Αβδήρων. Όπου ήδη ξεκίνησαν και διοργανώνονται ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές που περιλαμβάνουν Θάσο, Σαμοθράκη, Χαλκιδική και Σποράδες. Κι όλα αυτά τα ταξίδια με ιστιοπλοϊκά σκάφη της εταιρείας «Avdiros Sailing»  που δίνει την ευκαιρία για βόλτες, για ψάρεμα ή ενοικίαση για ταξίδι με την παρέα ·που το οργανώνουν οι ενοικιαστές όπως αυτοί επιθυμούν.
Να λοιπόν μια καλή αρχή για το νομό μας, για το λιμάνι Αβδήρων. Μια καλοκαιρινή, θαλασσινή διέξοδο ιδιαίτερα διαφορετική.
Γ.Δ.


Τριήμερο αναμνήσεων
Είναι ένα έθιμο πανελλαδικό αλλά και άλλων χωρών. Να συγκεντρώνονται μετά από χρόνια σε μια πόλη, οι απόφοιτοι κάποιας σχολικής χρονιάς και να τα λένε και να θυμούνται τα νιάτα τους και τις τρέλες τους. Ε, λοιπόν, αυτό πρόκειται να κάνουν οι απόφοιτοι της χρονιάς 1961-62 του Γυμνασίου Ξάνθης. Αποφάσισαν και θα βρεθούν εδώ, με τη συμπλήρωση 56 χρόνων από την αποφοίτησή τους, το τριήμερο 25,26 και 27 Μαΐου. Ήδη δημοσιοποίησαν το πρόγραμμα του τριημέρου και βέβαια τους ευχόμαστε να περάσουν όμορφα με τις νεανικές τους αναμνήσεις.
Γ.Δ.


Θετική ενέργεια
Τρεις δήμοι του νομού μας, οι Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου (άγνωστο γιατί δε συμμετέχει ο δήμος Μύκης), αποφάσισαν να παρέχουν εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη και τέλος ύδρευσης για ανάπηρα άτομα ή οικογένειες με ανάπηρο άτομο. Πρόκειται για μια καθόλα ευαίσθητη απόφαση των δήμων. Είναι μια παροχή σημαντική που αποδεικνύει μια ευαισθησία θετική και επαινετή, ιδιαίτερα τώρα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Ας επωφεληθούν επομένως οι δικαιούχοι κι ας επικοινωνήσουν με τα Κέντρα Κοινότητας κάθε Δήμου.
Γ.Δ.


Καλώς το κι ας άργησε
Λοιπόν ιδού το καλό νέο. Στις 20/7/2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00, στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης θα αποσφραγιστούν οι προσφορές της Διακήρυξης του έργου: « Εργασίες Βελτίωσης και Αποκατάστασης Κολυμβητηρίου Δήμου Ξάνθης». Στο έργο προβλέπονται εργασίες Οικοδομικές, Υδραυλικές και Ηλεκτρομηχανολογικές, συνολικού ποσού 356.000 ευρώ. με δυο λόγια, σ’ έναν χρόνο το πολύ, θα έχουμε και πάλι Κολυμβητήριο. Αυτό όντως είναι ένα καλό νέο. Όμως, εάν δεν εξασφαλιστεί η σωστή φύλαξη του χώρου, τόσο με άνθρωπο όσο και κάμερες, ό,τι τελικά ξαναγίνει θα είναι πεταμένα χρήματα για άλλη μια φορά. Ο χώρος χρειάζεται φύλαξη από τις γνωστές «ευπαθείς ομάδες» που λεηλατούν αδιακρίτως και ατιμώρητοι βεβαίως.
Καλοδεχούμενα τα έργα στο Κολυμβητήριο παρότι λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές και παρότι επίσης άργησαν πάρα πολύ. Υπομονή ένα χρόνο επομένως. Ως τότε όμως να γίνει μια σωστή μελέτη λειτουργίας του χώρου και φύλαξης αυτού. Κατά τα λοιπά, « καλώς το κι ας άργησε το Κολυμβητήριο» .
Γ.Δ.


Πάλι τα σκουπίδια
Εντάξει, δεν είναι δυνατόν πίσω από κάθε απολίτιστο κάφρο να υπάρχει κι ένας άλλος για να μαζεύει τα σκουπίδια του. Έλεος πια με το θέμα αυτό που δε λέει να σταματήσει. Φίλος λοιπόν με αγάπη στη θάλασσα και το κολύμπι, μας είπε αγανακτισμένος ότι συνάντησε σκουπίδια παραγωγής ανθρώπινης παρέμβασης. Μια δε κατηγορία σκουπιδοδημιουργών είναι κάποιοι ερασιτέχνες ψαράδες της « ευπαθούς ομάδας» οι οποίοι πάνε ψαρεύουν και φεύγοντας αφήνουν τα σκουπίδια τους εκεί! Άλλοι πάνε για πικ-νικ στις παραλίες, τρώνε τον αγλέορα κι αντί να πάρουν τα σκουπίδια μαζί τους φεύγοντας, τ’αφήνουν εκεί!
Γ.Δ.


55 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
Σαν χθες 22 Μαΐου το 1963, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης δέχεται δολοφονική επίθεση από το φασιστικό παρακράτος στη Θεσσαλονίκη. Μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής της ΕΔΑ, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, παλιός βαλκανιονίκης και κορυφαίος στην εποχή του Έλληνας ειρηνιστής (αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση), ήταν ο στόχος των παρακρατικών μηχανισμών ιδιαίτερα για την πλούσια, παγκόσμια δράση του στο φιλειρηνικό κίνημα, που αναπτυσσόταν διαρκώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Το παρακράτος των Γκοτζαμάνηδων με το τρίκυκλο του θανάτου του έκοψε το νήμα της ζωής του, στερώντας από την χώρα ένα αληθινό δημοκράτη αγωνιστή ανθρωπιστή και ειρηνιστή με διεθνή ακτινοβολία, μια προσωπικότητα που αν ζούσε θα έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στην ιστορικές εξελίξεις. Πριν λίγες μέρες είχαμε την  επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες, όπου πρωτεύει η βία, ο φανατισμός, η φασιστική ιδεολογία και νοοτροπία.
Δεν πρέπει αυτό το τέρας να το αφήσουμε να γιγαντωθεί… Καμιά ανοχή σε τέτοια φαινόμενα από όπου κι αν προέρχονται.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…