Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

0

Ο κ. Γιώργος Κουμπαρίδης μιλά στο «Ε» για την ζωή του φωτίζοντας πρόσωπα και γεγονότα της πόλης μας
Το «Ε» στο πλαίσιο του αφιερώματος που κάνει σε πρόσωπα και ιστορίες αυτής της πόλης καθώς και σε επαγγέλματα που χάνονται, θα φιλοξενήσει συνέντευξη του κ. Γιώργου Κουμπαρίδη που  διατηρούσε κατάστημα Ξηρών καρπών για 25 τουλάχιστον χρόνια επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου και απέναντι από το Επιμελητήριο.
Ένας ευγενέστατος άνθρωπος που παρά τα 94 του χρόνια σε καθηλώνει με την διαύγεια της μνήμης και της σκέψης του αλλά και την αυθεντικότητά του, την ειλικρίνειά του και την φιλοσοφημένη στάση του απέναντι στη ζωή και στους ανθρώπους. Με τις αφηγήσεις του φωτίζει τη ζωή αυτής της πόλης από το 1924, θυμάται με εντυπωσιακή ακρίβεια πρόσωπα και γεγονότα, ανθρώπων  που έφυγαν πριν δεκαετίες και φωτίζει με τις διηγήσεις του όλη την περίοδο αυτή και μαζί μιας Ελλάδας που βλέπουμε μέσα από παλιές ελληνικές ταινίες.
Σ’ ευχαριστούμε κ. Γιώργο…
Μ.Ξ. 


Επισκέπτες Παλιάς Πόλης
Μια πρωινή βόλτα στην Παλιά Πόλη την Κυριακή, πέρα από την ομορφιά, την ησυχία και τα αρώματα των λουλουδιών από τα σπίτια, μας επεφύλασσε και μια ευχάριστη έκπληξη. Είδαμε αρκετούς επισκέπτες να τριγυρνούν στα σοκάκια κι αυτό μας ικανοποίησε διότι όντως η Παλιά Πόλη έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.  Δηλαδή ότι η Πόλη αποτελεί επιλογή για επίσκεψη, τόσο για τον εσωτερικό τουρισμό όσο και τον απ’έξω.
Διότι όπως θα έχετε διαπιστώσει, πάρα πολλοί οι Τούρκοι αλλά και οι Βούλγαροι επισκέπτες πηγαίνουν μια βόλτα μέχρι την Παλιά Πόλη. Όπως το ίδιο κάνουν και αρκετοί ξένοι που ταξιδεύουν με κρουαζιερόπλοια. Όταν σταματάνε στην Καβάλα, ένας αριθμός τουριστών επιλέγει να έρθει στην Ξάνθη και επισκέπτεται την Παλιά Πόλη.
Γ.Δ.


Χωρίς ξεναγό
Και μια ο λόγος για την Παλιά Πόλη που αποτελεί διαμάντι ανεκτίμητο, να ξαναπούμε μια παράλειψη που υπάρχει και δε λέει να κλείσει. Πρόκειται για την έλλειψη ξεναγού, που με την παρουσία του θα εξηγούσε και θα ενημέρωνε τους επισκέπτες για την ιστορία της Ξάνθης και της Παλιάς Πόλης βέβαια, για τους καπνέμπορους και τη σημασία για την πόλη, για τον καπνό, για τους καπνεργάτες, για τους εμπόρους γενικά, τους Οθωμανούς, τους Εβραίους, τον ρόλο τους στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η δυνατότητα αυτή και αποτελεί ένα αρνητικό για την παραπέρα προβολή και ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης.
Γ.Δ.


Παρέλαση του Γυμνασίου Θηλέων στις 28 Οκτωβρίου 1950. Η παρέλαση γινόταν τότε από την Βασ. Κων/νου προς την 28ης Οκτωβρίου και διέρχονταν πάνω από την κεντρική πλατεία (αρχείο Βίκυ Μιχαλοπούλου )

Τα χρέη αγροτών
Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών, όπως και μια σειρά άλλων ευνοϊκών αποφάσεων υπέρ της πολυπληθούς τάξεως αγροτών και κτηνοτρόφων, κατά το λαό «μυρίζει εκλογές». Αυτό μου επεσήμανε ο συμπολίτης πρωί-πρωί τηλεφωνικά, έχοντας ένα ειρωνικό ύφος. Κι όταν του το επεσήμανα πως όλοι τα ίδια κάνουν, με αποστόμωσε λέγοντας: «Την αρχή την έκανε η Χούντα των Συνταγματαρχών που χάριστε τα δάνεια των μπαταχτσήδων αγροτών και κτηνοτρόφων. Το ξέχασες; »
Και πριν απαντήσω, μου έκλεισε το τηλέφωνο.
Γ.Δ.


Πάντα σε ετοιμότητα
Ως νομός δεν είχαμε ούτε πλημμύρες, ούτε χιονοπτώσεις, ούτε άλλο κακό συμβάν λόγω καιρού. Αν δε, είμαστε όλοι προσεκτικοί και προετοιμαστούμε κατάλληλα για τις πυρκαγιές, θα καταγράψουμε μια χρονιά χωρίς αρνητικά και δυσάρεστα γεγονότα εις βάρος της περιουσίας των κατοίκων αλλά και του Περιβάλλοντος του νομού. Ήδη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας έχει την εμπειρία, συνεδρίασε και είναι σε ετοιμότητα. Μια ετοιμότητα που διαπιστώθηκε και με τη φωτιά στη Sunlight.
Εδώ λοιπόν ισχύει το «προλαμβάνειν έναντι του θεραπεύειν».
Γ.Δ.


Να κινηθούν οι αρμόδιοι
Η επιτροπή Τουρισμού του νομού μας θα πρέπει με ιδιαίτερη σοβαρότητα να καταρτίσει ένα δυναμικό πλάνο δράσεων για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς το Νομό μας. Οφείλει να καλέσει τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς στον τουρισμό και από κοινού να καταρτίσουν το ετήσιο πλάνο δράσης. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να επιλεγούν οι στόχοι και να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια όσο γίνεται πιο σύντομα, παρότι άργησε, για να μην μείνει ο νομός μας έξω από τον τουριστικό χάρτη της χώρας αλλά και των Βαλκανίων.
Οφείλουν λοιπόν να κινηθούν τοπικά αυτοί που έχουν τις γνώσεις και την ευθύνη για να κερδίσει και η Ξάνθη το μερίδιο που της ανήκει από την τουριστική πίτα.
Γ.Δ.


Νέα διευθύντρια στην ALPHA
Είχαμε τη χαρά και ικανοποίηση να γνωρίσουμε προχθές τη νέα διευθύντρια του καταστήματος της ALPHA Τράπεζας επί της Καραολή. Και μάλιστα η γνωριμία παρότι σύντομη, έδειξε από την αρχή ότι στη νέα διεύθυνση του υποκαταστήματος, συνεχίζεται η ευγενής συμπεριφορά προς τους πελάτες.
Τα διαπιστευτήρια της κυρίας Πασοπούλου Βιβής θετικά απ’ όλες τις απόψεις λοιπόν, με τις ευχές μας για το καλωσόρισμα στην πόλη μας και βέβαιοι ότι από τη θέση της διεύθυνσης του υποκαταστήματος η εξυπηρέτηση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
Γ.Δ.


Φοιτητικές εκλογές και σκέψεις
Την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν φοιτητικές εκλογές στα Πανεπιστήμια της χώρας. Κι ενώ έχει οριστεί η ημερομηνία, το όλο κλίμα είναι υποτονικό και μένει στο χώρο του Πανεπιστημίου. Η κοινωνία έξω δε γνωρίζει τίποτε και οι σχετικές νεολαίες δραστηριοποιούνται εντός του Πανεπιστημίου όπως και πρέπει. Σίγουρα τα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας ενδιαφέρουν και την κοινωνία στην πόλη και μακάρι αυτά να λύνονται χωρίς υπερβολές.
Το Πανεπιστήμιό μας αποτελεί μια ζωντανή κοινότητα νέων ανθρώπων που δίνουν έναν «άλλον» τόνο στην πόλη. Και η ομαλή πορεία του Ιδρύματος είναι επιθυμία όλων. Διότι τόσο οι καθηγητές όσο οι υπόλοιποι διδάσκοντες, οι διοικητικοί υπάλληλοι και βέβαια οι φοιτητές, αποτελούν την ψυχή του Πολυτεχνείου και κατ’ επέκταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
Γ.Δ.


Ενθαρρυντικά τα νέα αλλά…
Την υψηλότερη μηνιαία επίδοση από το 2001 έως σήμερα κατέγραψε τον Απρίλιο του 2018 το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 100.246 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2018 καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού των προσλήψεων με πλήρη απασχόληση, οι οποίες αποτέλεσαν το 55,6% του συνόλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Απριλίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 268.072 και οι αποχωρήσεις σε 167.826. Από τις 167.826 συνολικά αποχωρήσεις, οι 74.641 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 93.185 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Τέλος, επίδοση- ρεκόρ αποτελεί και το θετικό ισοζύγιο κατά 155.826 θέσεις εργασίας για το διάστημα Ιανουάριος- Απρίλιος 2018, καθώς συνιστά την υψηλότερη καταγραφή πρώτου τετραμήνου από το 2001 έως σήμερα.
Καλά τα νέα αλλά ας μην ξεχνάμε τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές και πως αμείβονται.
Πρόκειται για τα 8μηνα της Κοινωφελούς ή άλλα προγράμματα ανέργων ας μην γελιόμαστε… και εποχικής εργασίας…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …