Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

0

Ο Καραμανλής στη Θράκη
Ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποιεί με τη σύζυγό του ο Κώστας Καραμανλής από χθες, φιλοξενούμενος του στενού του φίλου και επί σειρά ετών συνεργάτη Ευρυπίδη Στυλιανίδη, στο πατρικό του οποίου στην Ξυλαγανή διαμένει.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το δάσος της Δαδιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να επισκεφθεί και την Ξάνθη αν και είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα ξεφύγει από το χαρακτήρα της ιδιωτικής επίσκεψης.
Ε.Δ.


Διόδια που χtίζονται για να γκρεμιστούν!
Αυτό το μυστήριο! Σταθμοί διοδίων χτίζονται για να γκρεμιστούν μέσα σε λίγους μήνες, αφού ο κ. Σπίρτζης σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι τα ηλεκτρονικά διόδια θα ξεκινήσουν από το 2019. Ο ίδιος βέβαια δε τα θέλει αλλά αυτό είναι μία άλλη περίπτωση…
Η Διαύγεια λοιπόν «θέλει» τις εργασίες για την κατασκευή του μετωπικού σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο (στην Άσπρη Άμμο) να έχουν ήδη ξεκινήσει από την Τετάρτη και γι’ αυτό περιορίζεται το πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας και των δύο ρευμάτων στο 474ο χιλιόμετρο και σε απόσταση 200 μέτρων, με σκοπό την ασφαλή πραγματοποίηση εργασιών κατασκευής του σταθμού. Οι σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να ισχύσουν ως και τις 31 Ιουλίου, ενώ η κίνηση αναμένεται να μη διακοπεί σε καμία φάση υλοποίησης του έργου.
Ε.Δ.


Ψυχραιμία σε λίγο θα μάθουμε…
Αγωνιά η κοινωνία της Ξάνθης  αλλά κυρίως των οικισμών του Τοπείρου όπου εφαρμόζονται και τα προληπτικά μέτρα εξαιτίας της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της SUNLIGHT. Κι είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό καθώς όλοι θέλουμε να ξέρουμε τι, πόσο και αν έχει επιβαρυνθεί ο αέρας που αναπνέουμε αλλά και  πιθανότατα το έδαφος ή το νερό.  Αν κι απ’ ότι λέγεται είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν έβρεξε. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τους ειδικούς επιστήμονες και να δοθούν οι σωστές κατευθύνσεις. Απ΄ ότι είπαν από την Αντιπεριφέρεια τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα  ανακοινωθούν το Σάββατο. Περιμένουμε λοιπόν… Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψύχραιμη και σωστή αντιμετώπιση.
Μ.Ξ.


Δοκιμή κρουνών
Οι του δήμου Ξάνθης υπεύθυνοι για την πυροπροστασία τόσο του αστικού χώρου όσο και εκτός αυτού, οφείλουν να προχωρήσουν σε μια απαραίτητη ενέργεια. Να θέσουν σε λειτουργία τους διάφορους κρουνούς που υπάρχουν στην πόλη και εκτός αυτής. Δηλαδή, να κάνουν την απαραίτητη δοκιμή εάν και κατά πόσο είναι σε λειτουργία και εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να επιλυθεί.
Το θέμα δεν είναι τόσο απλό, διότι οι κρουνοί κυρίως της Παλιάς Πόλης είναι ο κρίσιμος μηχανισμός αντιμετώπισης πυρκαγιάς στα στενά σοκάκια αυτής.
Ας κάνουν λοιπόν έναν έλεγχο σε όλους τους κρουνούς και τις δεξαμενές για να είναι σίγουροι εκεί στο δήμο Ξάνθης.
Γ.Δ.


«Έφυγε» ο Μίμης Τσίτσος
Ένας ταλαντούχος άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης πραγματικός «έφυγε» από τη ζωή προχθές. Πρόκειται για τον Μίμη Τσίτσο, γνωστό στην κοινωνία της πόλης από το πολυσχιδές έργο του. Με σπουδές στην Αυστρία, ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και διέπρεψε σε όλη τη χώρα. Υπήρξε δημιουργός μιας σειράς καταστημάτων κάθε κατηγορίας, κατοικιών, κέντρων διασκέδασης και ξενοδοχείων, πολλά από τα οποία, στη διαδρομή του ήταν και στην Ξάνθη, όπως το «Νατάσσα», το «Ξενία» και πολλά άλλα.
Έζησε στη Θεσσαλονίκη και οι εμπνεύσεις του βρίσκονται σε πολλά σημεία της χώρας ανάμεσά τους σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πήλιο, Χαλκιδική, πρόσφατα Λιτόχωρο και άλλα κοσμικά μέρη.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Παρασκευή στις 13.00 στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας. Ήταν περίπου 70 χρονών και ο ξαφνικός του θάνατος προήλθε από πνευμονία και γρίπη που μετεξελίχθηκαν.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Γ.Δ.


Χάος
Χάος χωρίζει την Εκπαιδευτική Κοινότητα και τους δημάρχους για το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Το θέμα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τουλάχιστον στο επίπεδο αυτό (είναι ένα άλλο θέμα το τι θα γίνει με το προσωπικό των παιδικών σταθμών) για το λόγο ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί επιφέρουν έσοδα στους Δήμους με χρηματοδοτήσεις, καθώς και με τα τροφεία, ενώ τα νηπιαγωγεία μόνον έξοδα, αφού η σχολική στέγη έχει περάσει στη δικαιοδοσία των δήμων και προκειμένου να αναβαθμιστούν τα νηπιαγωγεία για να φιλοξενήσουν τα τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά, θα δαπανηθούν πολλά χρήματα υποθέτουμε. Μέσα σε αυτή τη διάσταση απόψεων βέβαια δεν πρέπει να αγνοούμε αυτό που είναι και το σημαντικότερο, τα ίδια τα παιδιά και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης.
Γ.Δ.


5η Λευκή Νύχτα
Στη γειτονική πόλη της Καβάλας οι έμποροι και οι επαγγελματίες εν γένει, ετοιμάζονται για την 5η διοργάνωση της Λευκής Νύχτας. Μάλιστα χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζεται ο θεσμός με νέες ιδέες, ενώ σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των επαγγελματιών που συμμετέχουν στη γιορτή του Εμπορίου αφού ξεπεράστηκαν οι αρχικές φοβίες και αμφιβολίες.
Τώρα για μας εδώ, μη ρωτάτε. Εδώ η νύχτα συνεχίζει να είναι μαύρη, κατάμαυρη…
Γ.Δ.


Όλα βαίνουν…κακώς
Η συζήτηση στο γνωστό καφέ της πόλης ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Αιτία η αύξηση του κύματος μεταναστών και προσφύγων από την πλευρά του Έβρου. Οι περισσότεροι ήταν προβληματισμένοι με τη ραγδαία αύξηση που προμήνυε ακόμη μεγαλύτερη μεσοκαλόκαιρα. Ο δε προβληματισμός τους αυξανόταν από την διαπίστωση της έλλειψης σχεδίου και στρατηγικής για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος του προσφυγικού που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας. Κι αυτό, διότι πλέον ο αυξημένος αριθμός προσφύγων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιστικές δράσεις των ιδιωτών.  Εδώ πλέον μπορεί να βοηθήσει μόνον το κράτος. Ένα κράτος όμως όπως αποδεικνύεται κι εδώ ανοργάνωτο.
Συμπέρασμα: Όλα βαίνουν…κακώς!
Γ.Δ.


Επανεκκίνηση αμέσως
Μια καταστροφή είναι μια καταστροφή με όλη τη βαρύτητα της έννοιας. Η ζημιά στην ιστορική βιομηχανία Sunlight είναι σίγουρα μεγάλη. Το πόσο θα αποτιμηθεί σύντομα. Όμως εκείνο που σηματοδοτεί την ειδοποιό διαφορά είναι η άμεση δήλωση της διοίκησης της βιομηχανίας ότι το εργοστάσιο θα γίνει από την αρχή, θα γίνει σύγχρονο και ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του. Δηλαδή, άμεση επιβεβαίωση της συνέχειας. Η σημερινή φωτιά θ’ αποτελέσει μια παρένθεση στη διαδρομή της επιχείρησης στο χρόνο. Με τα ηθικά δεδομένα της σε ισχύ και με τη βοήθεια των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, η βιομηχανία σύντομα θα πρωταγωνιστεί και πάλι στον παγκόσμιο επιχειρηματικό στίβο.
Γ.Δ.


Το Φεστιβάλ Παιδικής Χορωδίας
Με μισό μάτι είδαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση – εισήγηση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη να αναλάβει το Κέντρο και να χρηματοδοτήσει την διοργάνωση του Φεστιβάλ Παιδικής Χορωδίας. Να θυμίσουμε ότι το Φεστιβάλ είναι μια διοργάνωση του πολιτιστικού συλλόγου Εβριτών. Το αίτημα του συλλόγου ήταν  ότι λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν να το διοργανώνουν μόνοι τους και ζητούν να τεθεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Λύρατζης δεν έφερε προηγουμένως το αίτημα αυτό στο Δ.Σ. του Κέντρου γεγονός γα το οποίο τον επέπληξε ο δήμαρχος. Ο λόγος όμως που το είδαν αρνητικά τόσο ο κ. Φανουράκης όσο και ο κ. Καμαρίδης είναι άλλος. Διέγνωσαν πολιτικά κίνητρα καθώς ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών ήταν υποψήφιος με την παράταξη του δημάρχου. Αυτό που ζήτησαν ήταν να γίνει το φεστιβάλ αλλά να συμμετάσχουν και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι και όχι μόνο οι Εβρίτες. Το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …