Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

0

Ο κακός μας ο καιρός…
Δεν έχουν φέτος σύμμαχο τον καιρό οι ΘΛΕ . Πάλι ματαιώθηκε η παιδική παρέλαση και οι συναυλίες του Κουρκούλη και της DEMY μεταφέρθηκαν στο αμφιθέατρο με αποτέλεσμα να είναι και πάλι απογοητευτική η συμμετοχή του κοινού. Κρίμα γιατί όλες αυτές οι εκδηλώσεις κοστίζουν, κρίμα γιατί ο δήμος έφτιαξε μια εξέδρα που δεν κατάφερε ακόμη να εγκαινιάσει, κρίμα γιατί λείπει η αποκριάτικη ατμόσφαιρα από την πόλη. Φτάσαμε στην τελευταία εβδομάδα και τίποτε δεν θυμίζει απόκριες. Ας ελπίσουμε να μας αποζημιώσει ο καιρός το τελευταίο τριήμερο που περιμένουμε και τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών .
Μ.Ξ.


Χρεώσεις
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει όσους επιχειρήσουν να κλείσουν αεροπορικό εισιτήριο με την Aegean, καθώς διαπιστώνουν όχι πλέον υπάρχει μια επιπλέον χρέωση.
Ο λόγος για την επιλογή θέσης, με την Aegean να χρεώνει με 8 ευρώ τη θέση στις εξόδους κινδύνου (όπου υπάρχει έξτρα χώρος για τα πόδια) και με 5 ευρώ τη θέση στις μπροστινές σειρές μέχρι τη μεσαία έξοδο κινδύνου.
Πρόκειται για μια πρακτική την οποία είχαμε συνηθίσει από την Ryanair και γενικά από τις εταιρείες χαμηλού κόστους, με την Aegean όμως να διατηρεί τις τιμές των εισιτηρίων της στα… γνωστά υψηλά επίπεδα.
Π.Π.


Είπε
«Υποχρέωση κάθε μορφής εξουσίας είναι να διαμορφώσει πολιτικές που θα δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες τις ευκαιρίες που θα προκύψουν χάριν στις βιομηχανίες του μέλλοντος και κυρίως να δημιουργήσουν ευκαιρίες να γυρίσουν πίσω 500.000 Έλληνες».
Άννα Διαμαντοπούλου,
πρόεδρος στο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη


Ξανθιωτάκια ποζάρουν μπροστά στις αποκριάτικες φιγούρες στην πλατεία Ελευθερίας (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Της Novartis τα παράλογα!
Με μία πρόχειρη ματιά στο διάγραμμα της φαρμακευτικής δαπάνης 2000-17, διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι αυτή πήρε την ανιούσα το 2001, έπιασε ταβάνι το 2009 ενώ από το 2010 έως το 2014 έπεσε κατακόρυφα στα ίδια επίπεδα με το 2000 στα οποία και διατηρείται. Την περίοδο αυτή, της κατακόρυφης πτώσης (κατά 50% !), υπουργοί υγείας ήταν τρεις από τους κατηγορούμενους για χρηματισμό, ο Ανδρέας Λοβέρδος (2010-2012), ο Μάριος Σαλμάς και ο Άδωνις Γεωργιάδης (2013-2014), με πολιτικούς προϊσταμένους τους τον Ε. Βενιζέλο και τον Α. Σαμαρά. Όλοι θυμόμαστε τον αγώνα που έδωσαν για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για τα γενόσημα, για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις συντάξεων και επιδομάτων, ενέργειες που έφεραν στο φως εκατοντάδες περιπτώσεις απάτης και έβαλαν τέλος στο μεγάλο πάρτυ που γινόταν, «μαζεύοντας» εντυπωσιακά τις δαπάνες υγείας. Και σε αυτές τις προσπάθειες φυσικά, οι σημερινοί κυβερνώντες ήταν απέναντι, διαμαρτυρόμενοι.
Και απορεί κανείς: καλά αυτοί οι υπουργοί ενώ μείωσαν τις δαπάνες, έκοψαν δηλαδή κατά 50% το τζίρο των φαρμακευτικών εταιρειών, από την άλλη χρηματίζονταν; Δηλαδή ήταν τόσο ανόητοι εκεί στη Novartis που ενώ οι υπουργοί τους μείωναν διαρκώς τις προμήθειες, να τους λαδώνουν από πάνω; Ενώ σ’ όλες τις υπόλοιπες χώρες έκαναν τη δουλειά τους με επίορκους γιατρούς και υπαλλήλους χωρίς την εμπλοκή πολιτικών. Παράδοξο δεν είναι;
Για να μην πει κανείς για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο- τον πιο σεσημασμένο απ’ όλους- που βρήκε την ευκαιρία στις 22 ημέρες της πρωθυπουργίας του να ξεδιπλώσει το εγκληματικό του ταλέντο και να πλουτίσει εις βάρος μας!
-Δεν αντέχει η υπόθεση αυτή σε καμία λογική επεξεργασία…


Προχωράει η ΣΑΣΟΕΕ
Δημιουργικά και με πρόγραμμα προχωράει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ). Χωρίς βιασύνη, οργανώνεται και δημιουργεί τις βάσεις που επάνω θα κτισθεί όλο το νέο οικοδόμημα. Από την ίδρυσή του ο ΣΑΣΟΕΕ, εδώ και δέκα μήνες, έχει ως μέλη του 100 περίπου υγιείς οργανώσεις του χώρου που στοχεύει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των οργανώσεων και του αγροτικού χώρου συνολικά. Ο Σύνδεσμος είναι αυτοχρηματοδοτούμενος κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό διότι εκφράζει τις απόψεις του αξιόπιστα και με αντικειμενικότητα ως σύμβουλος της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.
Με δύο λόγια, είναι μια ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, υγιής οργάνωση που στόχο έχει να σταθεί δίπλα στους αγρότες και της κάθε κυβέρνησης.
Ήδη την Τρίτη 27 Μαρτίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Αγροτικό Συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ. Δημιουργός και εμπνευστής της νέας αυτής οργάνωσης υπήρξε ο Αλέξανδρος Κοντός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Γ.Δ.


Ευκαιρία για μικρούς δήμους
Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία για την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων υποδομών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε εκατοντάδες μικρούς και μεσαίους οικισμούς.
Μάλιστα στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπεγράφη σχετική προγραμματική σύμβαση.
Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Γ’ Προτεραιότητας (από 2.000 έως 15.000 κατοίκων) και την υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και οι πρόεδροι ης ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) Γιώργης Μαρινάκης. Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, τα έργα αφορούν σε 237 οικισμούς, που δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο, και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι για τους 190 το 2020 και για τους υπόλοιπους 47 το 2023. Για την υλοποίησή τους έχουν δεσμευτεί συνολικά 916 εκατ. ευρώ μέσω κοινοτικής συμμετοχής και εθνικής συνδρομής, ενώ εάν απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση θα διατεθούν πόροι από πηγές όπως το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Υποδομών ή από το πρόγραμμα” χρηματοδότησης ΟΤΑ που διαχειρίζονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Γ.Δ.


Φυσικός έγραψε τρεις μελέτες κοσμολογίας μέσα από τη φυλακή
Τα σίδερα της φυλακής είναι για τους λεβέντες – και τους κοσμολόγους. Ένας Τούρκος θεωρητικός φυσικός, φυλακισμένος ως συνωμότης κατά της κυβέρνησης, κατάφερε στη διάρκεια της φυλάκισης του να γράψει τρεις επιστημονικές μελέτες κοσμολογίας πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα, όπως η θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού. Η περίπτωση του Αλί Καγιά είναι ενδεικτική για την κατάσταση χιλιάδων Τούρκων καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών, οι οποίοι κατηγορούνται είτε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση είτε για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Μιλώντας στο “Nature”, ο Τούρκος κοσμολόγος επεσήμανε ότι, όσο έμεινε στη φυλακή, κατάφερε να συνεχίσει το έργο του και, μόλις αποφυλακίσθηκε, έκανε τρεις προδημοσιεύσεις των μελετών του στο arXiv.
Χ.Ν.


Ό,τι δώσαμε, δώσαμε…
Όπως μπορούν να αντιληφθούν όλοι όσοι παρακολουθούν τις δημοσιονομικές εξελίξεις, κάπου εδώ φθάνουμε στο τέλος της προσαρμογής. Η κυβέρνηση από την πλευρά της μπορεί να επενδύει στο αφήγημα «καθαρής εξόδου», στην ολοκλήρωση του Προγράμματος και στον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδα, αλλά όλα – και πολύ περισσότερο οι αριθμοί- δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλήθηκε, έφτασε στα όριά της από τη φοροαφαίμαξη. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν εξαντληθεί από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, και μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού έχει οδηγηθεί στη φτωχοποίηση.
Πλέον το ασήκωτο βάρος δημιουργεί κύματα φοροδιαφυγής όπου αυτό είναι εφικτό. Και να είναι βέβαιοι οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί ότι οι «τρύπες» είναι πολλές. Κάτι περισσότερο θα ξέρει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής από τη δικηγορική καριέρα του. Πολλά μπορεί να λέγονται και να γράφονται για την επόμενη μέρα από την έξοδο των μνημονίων. Ωστόσο οι πληγές της κρίσης δεν πρόκειται να κλείσουν χωρίς αναπτυξιακή πολιτική. Καλύτερο αύριο με μοναδικό όπλο τους φόρους δεν υπάρχει. Ο,τι δώσαμε, δώσαμε…
Γ.Δ.


«Μαλλιά κουβάρια» στη ΝΔ
Άνω κάτω κάνει την πολιτική ζωή το σκάνδαλο Novartis και κυρίως την ΝΔ διαταράσσοντας την ενότητα των «φυλών» της. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διαγραφή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου. Είναι ένα μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαγραφή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να φρενάρει την έκφραση δημόσιας αμφισβήτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη από γαλάζιους βουλευτές, λίγες μέρες πριν έρθει στη βουλή η συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου που οδήγησε στη διαγραφή του στην οποία τόνιζε ότι «ο μουσαφίρης αντιπρόεδρος μόλις είπε στην Γιάννα Παπαδάκου ότι “πάρτυ στο χώρο της υγείας γινόταν μέχρι το 2010.” Τουτέστιν: όλα γίνονταν καλά από τον Παπανδρέου και μετά (ενδιαφέρον ε;;;;) κι όλα λάθος μέχρι τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Κατά τα άλλα αυτός ο κύριος είναι Νεοδημοκράτης… και βάζει τις κυβερνήσεις 2004-2009 (τότε βουλευτής του ακροδεξιού ΛΑΟΣ ο εν λόγω κύριος) στο στόχαστρο!!!».
Να θυμηθούμε ότι για την κόντρα της με τον κ. Γεωργιάδη διαγράφτηκε τον Οκτώβριο και η κα Κατερίνα Παπακώστα, η οποία σχολίασε τη διαγραφή Αντώναρου με μια αινιγματική δήλωση: «Σαββατοκύριακο, φίλοι μου. Η γάτα μου λέει ότι, πολλά ξέρει ο ποντικός μα πιο πολλά ο γάτος. Τα δύσκολα από Δευτέρα… Χαλαρά».
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …