Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

0

Δώρο άδωρο
Διαφήμισε δεόντως η κυβέρνηση την απόφασή της να εξοφλήσουν σε 120 δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ε, λοιπόν, τζίφος η υπόθεση. Και δεν το ισχυριζόμαστε εμείς, αλλά ο αρμοδιότερος όλων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Ο οποίος υποστηρίζει βάση των στοιχείων που υπάρχουν, πως το 66% των μικρομεσαίων που ενδιαφέρονται για τη ρύθμιση αυτή είναι αποκλεισμένο!
Και ο αποκλεισμός αυτός τους στερεί από την επιθυμία της ρύθμισης εξαιτίας των όρων που περιλαμβάνει για να έχει δικαίωμα να υπαχθεί κάποιος. «Από χέρι» όπως λέμε, βγαίνουν έξω το 66% και άρα η όλη προσπάθεια μένει στον αέρα.


Δώρο άδωρο ΙΙ
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα γιατί συνέβη αυτό το λάθος. Η εξήγηση είναι μάλλον απλή. Οι μανδαρίνοι του υπουργείου Οικονομικών λοιπόν, που ζουν εκτός της επιχειρηματικής πραγματικότητας, παίρνουν στο λαιμό τους τους υπουργούς με ότι τους ετοιμάζουν. Έτσι έγινε και τώρα. Αντί να δουν με ρεαλισμό το πρόβλημα για να βρουν μια λογική και εφαρμόσιμη λύση, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Δυσκολεύουν τη λύση! Κι έτσι ακυρώνουν τις εξαγγελίες του υπουργού. Ο οποίος στη συνέχεια πληροφορείται για την γκάφα που του ετοίμασαν και τον εξέθεσαν.  Γι’ αυτό ενώ το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει όντως τους μικρομεσαίους, όμως για να έχει απόδοση με τη συμμετοχή των περισσότερων, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές.
Είναι φανερό πως από την όλη πρόταση λείπει η γνώση της αγοράς σήμερα. κι αυτό είναι το σημαντικότερο.
Γ.Δ.


4 τουλάχιστον οι τυχεροί της φορολοταρίας στην Ξάνθη
Σε απάντηση του σχετικού σχολίου του «Ε» για τη Φορολοταρία και αν υπάρχουν Ξανθιώτες ανάμεσα στους τυχερούς που κέρδισαν τα 1.000 ευρώ επικοινώνησε μαζί μας γνωστό λογιστικό γραφείο της πόλης μας και μας γνωστοποίησε πως 4 πελάτες του γραφείου έχουν κερδίσει στην φορολοταρία. Εννοείται λοιπόν ότι οι  τυχεροί στην Ξάνθη θα είναι πολλοί περισσότεροι καθώς δεν μπορεί να περιορίζονται μόνο στους πελάτες του λογιστικού γραφείου.
Μ.Ξ. 


Οικογενειακή έξοδος σε ταβέρνα της πόλης με την ανάλογη αποκριάτικη διακόσμηση (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Τραγικό!
Πατέρας, μητέρα και δύο αγοράκια νεκρά, στην προσπάθεια της οικογένειας να φύγουν από την Τουρκία. Αιτία το κυνηγητό σε βάρος του πατέρα που πρόσφατα αποφυλακίστηκε και της μητέρας που διώχτηκε από τη θέση της ως δασκάλα. Δεν τους έμεινε άλλη επιλογή παρά να φύγουν προς άλλη χώρα. Και επέλεξαν η φυγή τους να γίνει με μικρή πλαστική βάρκα από τον Έβρο. Όμως, όλα πήγαν στραβά για την άτυχη οικογένεια. Για άγνωστο λόγο η βάρκα αναποδογύρισε και όλη η οικογένεια πνίγηκε στα παγωμένα νερά του Έβρου. Κι έτσι η κοινωνία βίωσε άλλο ένα ανθρώπινο δράμα. Μια άδικη απώλεια αθώων ψυχών. Που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα που υπάρχει, αυτό της ζωής τους, για να γλιτώσουν το κυνηγητό, την δίωξη την ανεργία και την αδικία που τους βρήκε.
Θλίψη, μεγάλη θλίψη για μια τέτοια απώλεια, δίπλα μας, νέων ανθρώπων με όνειρα κι ελπίδες που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Τι κρίμα αλήθεια, τι αδικία και τι πόνος…


Τιμάει την Ξάνθη
Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτές. Πρόκειται για μια σειρά επιχειρήσεων που εδρεύουν στο νομό μας και οι οποίες πέρα από το γεγονός ότι βοηθούν στην οικονομία της περιοχής, την κάνουν γνωστή τόσο στη χώρα όσο και εκτός αυτής στο εξωτερικό. Μία από αυτές τις επιχειρήσεις είναι και η SUNLIGHT που έχει τις εγκαταστάσεις της στο Όλβιο. Η Συστήματα Sunlight, όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος της, αποτελεί θυγατρική εταιρεία του ομίλου Olymbia ιδιοκτησίας Πάνου Γερμανού.
Η Sunlight για μας τους Ξανθιώτες βραβεύτηκε πρόσφατα αναδεικνυόμενη νικήτρια στην κατηγορία «Ανάπτυξη Αγορών και Προϊόντων» στη δεύτερη διοργάνωση των Growth Awards.
Μακάρι να έχουμε ως νομός συχνά ευχάριστα επιχειρηματικά νέα. Θ’ αποτελούν ένα αισιόδοξο μήνυμα που το χρειάζεται τόσο ο νομός όσο και η χώρα.


Περικοπές
Η είδηση είναι λιτή, καθαρή και πικρή και όπως λέει ο λαός μας, μόλις γίνει γνωστό το περιεχόμενο αυτού που έρχεται «θα κλάψουν μανούλες». Λοιπόν, η είδηση μας ενημερώνει ότι άρχισαν ήδη να φτάνουν στους συνταξιούχους τα ενημερωτικά σημειώματα με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους, η οποία θα περικοπεί από 1-1-2019. Στα δε σημειώματα υπάρχει ειδική ένδειξη στην οποία θα φαίνεται το ποσό που θα περικοπεί από τη σύνταξη ή θα καταργηθεί τελείως. Πράγμα που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις θα είναι χαμηλότερες.
Γ.Δ.


Γκολ αυτοί; Σέντρα εμείς
Αυτό είναι το σύστημα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που εφαρμόζει διαρκώς ηττηφόρα η κυβέρνηση. Εξ ου και η χώρα έχει γίνει εντελώς του κλώτσου και του μπάτσου του κάθε «συμμάχου και εταίρου» και του κάθε γείτονα που έχει βρει τη χρυσή ευκαιρία να πάρει τώρα όσα δεν μπόρεσε εδώ και 73 χρόνια. Σε θάλασσα, ξηρά, αέρα.
Στη διεθνή πολιτική σου αναγνωρίζεται πως έχεις μόνο ό,τι υπερασπίζεσαι. Ό,τι δεν υπερασπίζεσαι το χάνεις. Το τι πιστεύει η κάθε ελληνική κυβέρνηση για τα δικαιώματα της χώρας δεν παίζουν κανένα ρόλο στο παγκόσμιο παιχνίδι. Και κανέναν ρόλο δεν παίζουν οι Συνθήκες, αυτές υπάρχουν για να καταστρατηγούνται. Όποιος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα του την έχασε. Όπως τη χάσαμε οικονομικά εδώ και 8 χρόνια.
Η Τουρκία δηλώνει τώρα με θράσος ότι τα Ίμια δεν είναι σε γκρίζα ζώνη αλλά ότι της ανήκουν! Όχι τυχαία όμως. Έχει δει ποιους έχει απέναντί της. Δεν έχει ούτε τον Αντρέα, που έβγαλε το στόλο στο Αιγαίο το ’87 με το Σισμίκ και τους ανάγκασε να τα μαζέψουν, ούτε τον παλιό Καραμανλή, αλλά τον Καμμένο και τον Τσίπρα (που δεν ήξερε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα). Η Τουρκία και ο κάθε τραμπούκος οπουδήποτε στον κόσμο, καταλαβαίνουν από ένα πράγμα μόνο: Τη γλώσσα τους. Δηλαδή τη βία. Κι αυτήν φοβούνται. Εδώ δεν χρειάζεται διαλλακτικότητα (αλα Μπουτάρης), αλλά ούτε φυσικά και πόλεμος. Πρέπει να δείξεις αποφασιστικά ότι δεν φοβάσαι να πολεμήσεις μέχρι τέλους, να υπερασπιστείς τον τόπο σου!


Δημόσια Παρέμβαση
Σχετικά με την υπόθεση Novartis έχω να υποβάλλω μία ερώτηση, μία απορία και ένα σχόλιο.
Η ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα: Με την ευκαιρία της υπόθεσης Novartis, μήπως υπάρχει περίπτωση να διερευνήσει ο, κατά τα άλλα ευαίσθητος για τις δημόσιες δαπάνες, κ. Τσίπρας για ποιους λόγους η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από 1,2 δισ. ευρώ το 2000 σε 2,85 δισ. το 2005 και σε 5 δισ. το 2009, τη χρονιά της χρεοκοπίας, ενώ ακολούθως και μέχρι σήμερα έχει πέσει στα 2 δισ.; (Σημειωτέον, τα στοιχεία αυτά είναι επίσημα, δεν προέρχονται από «ανώνυμες» πηγές «κουκουλοφόρων»).
Η απορία προς τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο, διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Καραμανλή: η εξώθηση σε παραίτηση της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς σχετίζεται καθόλου με την υπόθεση Novartis την οποία διερευνούσε; Απομακρύνθηκε δηλαδή επειδή, τάχατες, απέκρυπτε στοιχεία που θα έπρεπε να αποκαλυφθούν ή, μήπως, το αντίθετο, επειδή δηλαδή ενεργούσε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και στο πλαίσιο αυτό είχε στοιχεία για ονόματα που δεν έπρεπε να ακουσθούν;
Το σχόλιο: Με την μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα είναι πολύ εύκολο να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι όσοι αναφέρονται στην υπάρχουσα δικογραφία της Novartis είναι όλοι ένοχοι και, κατά συνεκδοχή, όσοι είχαν λόγο για την φαρμακευτική δαπάνη στην υπό εξέτασιν περίοδο, αλλά δεν αναφέρονται στην δικογραφία, είναι αθώοι! Θα αρκούσε προς τον σκοπό αυτό να έχει στα χέρια της η κυβέρνηση κάποιο κραυγαλέα επιβαρυντικό στοιχείο για κάποιον από όσους αναφέρονται στη δικογραφία και να το δημοσιοποιήσει την κατάλληλη στιγμή! Τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο –στην οχλοβοή που θα δημιουργηθεί– να υποστηρίξει κάποιος με σώφρονα λόγο ότι αυτό δεν συνεπάγεται ότι και οι υπόλοιποι είναι ένοχοι. Ας περιμένουμε να δούμε εάν υπάρχει κάποιος τέτοιος πραγματικά νοσηρός εγκέφαλος πίσω από όλη την υπόθεση!
Κωνσταντίνος Γάτσιος


Διέρρηξαν 7 αυτοκίνητα την Πέμπτη το πρωί!
Μπαράζ διαρρήξεων είχαμε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι δράστες επέλεξαν αυτή τη φορά να ανοίξουν σταθμευμένα αυτοκίνητα στην γύρω περιοχή της «παραλίας». Συνολικά διέρρηξαν 7 αυτοκίνητα. Έσπασαν τα τζάμια και πήραν κινητά αλλά και διάφορα έγγραφα  που βρήκαν. Πολλά απ’ αυτά – όπως μας ενημέρωσαν από την Γενική αστυνομική διεύθυνση – βρέθηκαν πεταμένα σε διάφορους χώρους. Όλη νύχτα η αστυνομία Ξάνθης δεχόταν καταγγελίες για διαρρήξεις και έπαιρνε καταθέσεις, όμως   δεν είχε προβεί σε συλλήψεις, τουλάχιστον μέχρι χθες.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο παρά την προσπάθεια των αστυνομικών αρχών να καθησυχάσουν τον κόσμο. Υπάρχει έξαρση διαρρήξεων τα βλέπουμε καθημερινά!
Δεν ωφελεί να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε αλλά να παρθούν πιο δραστικά μέτρα αστυνόμευσης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …