Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Μπλοκάρει» το Υπουργείο Παιδείας τη συνένωση ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ

«Μπλοκάρει» το Υπουργείο Παιδείας τη συνένωση ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ

0

Στο σχεδιασμό της συνένωσης με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κεντρικής Μακεδονίας υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στρέφει το ΤΕΙ της Περιφέρειάς μας το υπουργείο

 Τουλουπίδης και Μπαντέκας εκφράζουν προβληματισμό γι’ αυτή την εξέλιξη και τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου ακαδημαϊκού φορέα εντός της ΑΜΘ

Το σενάριο της συγχώνευσης των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, φαίνεται ότι προωθείται και προχωρά, αφήνοντας πίσω τις διαβουλεύσεις της επιτροπής ανάμεσα στο ΔΠΘ και το ΤΕΙ της ΑΜΘ για συνένωση των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Περιφέρειας.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους στον «Παρατηρητή της Θράκης» ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης και ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ Δημήτρης Μπαντέκας, με τον μεν πρώτο να κάνει λόγο για διακοπή του διαλόγου με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ μέχρι την αλλαγή πολιτικής, εάν υπάρξει, από το Υπουργείο Παιδείας» και τον δεύτερο να τάσσεται υπέρ της ενδοπεριφερειακής συνένωσης και συνεργασίας.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει με την ανακοίνωση των νέων σχεδιασμών του Υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας και τη διαμόρφωση ενός Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας μέσα από τη συγχώνευση ιδρυμάτων, αρχής γενομένης από την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Όπως σημείωσε ο κ. Τουλουπίδης: «η σύγκλητος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ είχε αποφανθεί σχετικά με την συγχώνευση των δύο πανεπιστημίων δύο φορές,  ενώ και το ΔΠΘ είχε προχωρήσει στη δημιουργία σχετικής επιτροπής, αποτελούμενης από μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ, προς την επίτευξη του σχεδιασμού αυτού. Παρά τις διερευνητικές αυτές επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ των δύο ιδρυμάτων της ΠΑΜ-Θ, οι τελευταίες εξελίξεις ήθελαν αλλαγή στα σχέδια του Υπουργείου, που ματαιώνει τα όποια αποτελέσματα των προαναφερθέντων επαφών, καθώς κατόπιν σχετικής συνεδρίασης που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες, φαίνεται πως προωθείται η συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Η Σύγκλητος του ΔΠΘ συνεδρίασε εκ νέου, την περασμένη Πέμπτη, αποφασίζοντας τη διακοπή «του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών με το ΤΕΙ-ΑΜ-Θ». Ο κ. Τουλουπίδης χαρακτήρισε ως μόνη εφικτή τη συνένωση των δύο ιδρυμάτων εντός της Περιφέρειάς μας, πράγμα που συμμερίστηκε και ο κ. Μπαντέκας, ο οποίος ενημέρωσε ότι, σε σχετική πληροφόρηση που έλαβε από το υπουργείο οι διαβουλεύσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν «λόγω των προβλημάτων, νομικής φύσεως, που έχει το ΔΠΘ». Επεσήμανε πάντως, ο ίδιος ότι: «η άποψή μας είναι πως η πιο λογική είναι η συνένωσή μας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η δημιουργία ενός πανεπιστημίου μεγαλύτερου, από την Ορεστιάδα μέχρι και τη Δράμα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …