Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Το έθιμο του Σταυρού αναβιώνει και φέτος στα Πηγάδια

Το έθιμο του Σταυρού αναβιώνει και φέτος στα Πηγάδια

0

Εκδηλώσεις στο χωριό της ημέρα των Θεοφανείων

Η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων Ξάνθης διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων στα Πηγάδια Ξάνθης, όπου και θα λάβει χώρα ένα ιδιαίτερο έθιμο του Σταυρού.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 έχει ως εξής:

-7:10π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία για την εορτή των Θεοφανείων – ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

-11:00π.μ. Το έθιμο του Σταυρού

-12:00π.μ. Παραδοσιακό γλέντι στην αίθουσα απέναντι από τον Ι.Ν.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Ανήμερα των Θεοφανείων μετά τον Μεγάλο Αγιασμό στους ιερούς Ναούς στα περισσότερα  μέρη «ρίχνουν τον Σταυρό» σε λίμνες, θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές. Από τους παρευρισκόμενους πολλοί είναι αυτοί που αψηφούν το τσουχτερό κρύο του χειμώνα και βουτούν για να πιάσουν πρώτοι τον τίμιο Σταυρό.

Στην ενορία μας αναβιώνει ένα πολύ παλιό έθιμο, όπου αντί της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού στο νερό, υπάρχει ένας μικρός Σταυρός που τον έφεραν οι πρόγονοί μας από το χωριό Χατζηγύρι στην περιοχή της Κεσσάνης, ο οποίος τοποθετείται σε ένα ψωμάκι ανάμεσα σε πολλά άλλα.

Τα ψωμάκια αυτά μοιράζονται μέσα στην εκκλησία ένας από κάθε οικογένεια παίρνει ένα ψωμάκι με την ελπίδα ότι θα κερδίσει τον Σταυρό.

Αυτός που θα τον κερδίσει, είναι ο «νονός» όλου του έτους και τον διατηρεί στο σπίτι του όλο τον χρόνο ανάβοντας καντήλα στο εικονοστάσι.

Την ώρα που συμβαίνει αυτό μέσα στην εκκλησία ο παλιός νονός μαζί με παιδιά που κρατάνε εικόνες στα χέρια τους τρέχουν σε όλο το χωριό φωνάζοντας «Κύριε Ελέησον» και προσκυνούν τον Σταυρό και όσοι δεν μπόρεσαν να πάνε στην εκκλησία.

Ο Σταυρός δεν «βγαίνει» ποτέ έξω από το χωριό.

Στο τέλος του έτους παραδίνει τον Σταυρό με όλες τις ετοιμασίες που προβλέπονται από την προφορική παράδοση και προσφέρει γεύμα σε όλους όσους θα παρευρεθούν.

Έτσι και φέτος για άλλη μια φορά το ιδιαίτερο αυτό έθιμο θα αναβιώσει και σας καλούμε όλους να έρθετε να γνωρίσετε έναν άλλο τρόπο εορτασμού των Θεοφανείων, αλλά και να διασκεδάσετε στο παραδοσιακό μας γλέντι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το «Κτήμα Βουρβουκέλη» υποδέχεται την έκθεση του Γ. Καδήρογλου

«Η άνιστι χροιά της Άνοιξης» παρουσιάζεται στο εικαστικό κοινό της Ξάνθης από τις 24 Νοεμβ…