Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Αποφεύχθηκε ο «ξαφνικός θάνατος» της ΣΕΚΑΠ

Αποφεύχθηκε ο «ξαφνικός θάνατος» της ΣΕΚΑΠ

0

Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής έκανε δεκτή της αίτηση αναστολής και δίνει παράταση ζωής μέχρι τις 17 Ιανουαρίου που ορίστηκε τακτική δικάσιμος της κύριας αίτησης

 

 Πρόεδρος σωματείου Εργαζομένων, Κ. Γαβριηλίδης: «Είναι μια ανάσα, όχι η λύση, έχουμε δρόμο μπροστά μας …»

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Γ. Χατζηθεοδώρου: «Να ζητήσουν συγγνώμη όσοι έφεραν τη ΣΕΚΑΠ σ’ αυτή τη θέση και να πάψουν να κρύβονται» – Κατά της διαγραφής του προστίμου η ΝΔ

 

«Σολομώντεια» χαρακτήρισαν την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για τη ΣΕΚΑΠ, νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι δίνεται ανάσα στην εταιρεία, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση γίνεται εν μέρει δεκτή η αίτηση αναστολής της απόφασης για την καταβολή του προστίμου των 38,2 εκ. ευρώ με παράλληλη δέσμευση των ακινήτων της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για την συζήτηση της κύριας αίτησης ορίστηκε τακτική δικάσιμος στις 17 Ιανουαρίου 2018.

«Ανάσα» 20 ημερών για την ΣΕΚΑΠ

Η απόφαση δίνει την δυνατότητα στην ΣΕΚΑΠ να συνεχίσει την λειτουργία της και την κυκλοφορία των προϊόντων της στην εγχώρια αγορά καθώς ξεμπλοκάρει προσωρινά τη δέσμευση της εγγυητικής από το Τελωνείο Ξάνθης και έως ότου συζητηθεί η κύρια αίτηση. Κατά συνέπεια αποφεύχθηκε ο «ξαφνικός θάνατος» δεδομένου ότι μετά από απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας τέθηκε σε προετοιμασία η διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης η οποία επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αν το Πρωτοδικείο απέρριπτε την αίτηση αναστολής. Να σημειώσουμε πως στην συζήτηση την ΣΕΚΑΠ εκπροσώπησε ο γνωστός δικηγόρων των Αθηνών Αλέξανδρος Λυκουρέζος ενώ τους εργαζόμενους ο δικηγόρος Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης που παρενέβη κατά την συζήτηση της αίτησης  όπως και η δικηγόρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κα Λίτσα Μιχαηλίδου.

Ανακοίνωση της ΣΕΚΑΠ

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Με την απειλή του δυσβάστακτου προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ να παραμένει ακόμα ισχυρή και αμετάβλητη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για λίγες ημέρες ακόμα».

Πρόεδρος σωματείου Εργαζομένων, Κ. Γαβριηλίδης: «Είναι μια ανάσα, όχι η λύση, έχουμε δρόμο μπροστά μας …»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε στο «Ε», ο πρόεδρος του ενός και των δύο σωματείων εργαζομένων κ. Κώστας Γαβριηλίδης: «Είναι μια θετική απόφαση. Δίνει μια «ανάσα» στην εταιρεία αφού θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της και μεις θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Αλλά δεν είναι λύση έχουμε δρόμο μπροστά μας …Ο αγώνας μας συνεχίζεται έως ότου διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας και οι θέσεις εργασίας».

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Γ. Χατζηθεοδώρου: «Να ζητήσουν συγγνώμη όσοι έφεραν τη ΣΕΚΑΠ σ’ αυτή τη θέση και να πάψουν να κρύβονται»

Ικανοποιημένος δήλωσε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου που παραβρέθηκε στην Κομοτηνή μαζί με τους βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρη Στογιαννίδη. Δεν παρέλειψε όμως να επιρρίψει ευθύνες σ’ όσους έφεραν την ΣΕΚΑΠ σ’ αυτή τη δύσκολη θέση: «Όλοι αυτοί που έφεραν της ΣΕΚΑΠ σ’ αυτή τη δύσκολη θέση πρέπει να πάψουν να κρύβονται και οφείλουν να βγουν και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Η δική μας παρουσία εδώ αποδεικνύει πως είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα της ΣΕΚΑΠ και των εργαζομένων».

Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στην Κομοτηνή

Στο πλευρό των εργαζομένων στην Κομοτηνή στάθηκαν επίσης ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Μαυρίδη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Ν. Χατζόπουλο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης Γιάννης Δρεμσίζης, οι αντιδήμαρχοι Ξάνθης Παπαδόπουλος και Ηλιάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τσέπελης και Τριανταφυλλίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αμοιρίδης. Οι εργαζόμενοι κατέκλυσαν με πανό και συνθήματα τον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου από τις 10 το πρωί ενώ η συζήτηση άρχισε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου και η απόφαση ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 14.00.

Κατά της διαγραφής του προστίμου η ΝΔ – Προτείνει καταβολή με δόσεις – Τι είπε η εκπρόσωπος Μ. Σπυράκη

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της εκπροσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη στο “Ράδιο Παρατηρητής 94FM” για το θέμα της ΣΕΚΑΠ. Η εκπρόσωπος της ΝΔ τάχθηκε εναντίον της διαγραφής προστίμου της ΣΕΚΑΠ προτείνοντας τμηματική καταβολή του. Σημείωσε δε πως η ΝΔ προτείνει να έρθει η εταιρεία σε επαφή με τις Αρχές ώστε να καταστεί δυνατή η τμηματική, με δόσεις δηλαδή, καταβολή του προστίμου. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, η εταιρεία θα διατηρηθεί ζωντανή και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην εργασία τους, οι τοπικοί παραγωγοί από την περιοχή (Ροδόπη, Ξάνθη, κ.λπ.) θα μπορούν να δίνουν στην εταιρεία ένα μέρος της παραγωγής τους, ενώ και το δημόσιο συμφέρον δεν θα θιγεί, διότι τελικά το πρόστιμο θα εισπραχθεί και δεν θα διαγραφεί έστω και σε βάθος χρόνου.

“Η διαγραφή ενός προστίμου, πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στο εθνικό συμφέρον, εγείρει και ζητήματα εμμέσων κρατικών ενισχύσεων. Η Ε.Ε. απαγορεύει να ενισχύεται μια εταιρεία έναντι μιας άλλης που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο” είπε χαρακτηριστικά η κα Σπυράκη.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …