Σχόλια 03/10/17

0
sine-ilisia
Η αυτοδιάθεση των εθνών
Το πρόβλημα με το δημοψήφισμα των Καταλανών δεν είναι μόνο ότι ήταν αντίθετο στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά ότι δεν επρόκειτο για ένα έθνος που ήθελε να ξεφύγει από το Δυνάστη. Βασίστηκε απλά σε μια εθνικιστική λογική που λέει ότι εμείς φέρνουμε περισσότερα γιατί να πληρώνουμε για τους υπόλοιπους Ισπανούς. Στη Σκωτία τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς εκεί οι Σκωτσέζοι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, ενώ η Βρετανία είπε «άντε γεια».
Το θέμα με την Ισπανία, και εν πολλοίς και το Βέλγιο είναι ότι, ενώ θα έπρεπε η Ευρώπη να ανοίγει τα σύνορά της, αντίθετα μεμονωμένες εθνότητες επιλέγουν να περιορίζονται σε στενότερα σύνορα και μικρότερη εξωστρέφεια. Η Ευρώπη, αντίθετα στο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού που πια καθιερώθηκε και την έξαρση των ακροδεξιών στην ΕΕ, οφείλει να απαντήσει με περισσότερη Ευρώπη. Όχι περισσότερη αγορά και κεφάλαια, αλλά με ανοιχτά σύνορα, ανοιχτά μυαλά, ευρύτερες ιδέες, ακόμη περισσότερες ταυτότητες και ακόμη πιο ανεκτική και πλούσια σε διαφορετικότητα.
Ε.Δ.


Ένα απλό θέμα
Πριν λίγο καιρό στην οδό Καραολή τα Τραπεζικά καταστήματα ήταν αρκετά. Σήμερα με στόχευση τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, κάποια έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν με άλλα. Έμειναν όμως πινακίδες που είχαν μπει από τότε για ΑμΕΑ, για τις χρηματαποστολές, όπως και τα σίδερα στα πεζοδρόμια. Το θέμα δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως προς άλλα, όμως είναι μια παράλειψη που θα πρέπει να διορθωθεί. Το ότι ο δήμος θα πρέπει κι εδώ να παρέμβει δεν το συζητάμε. Σε δικά του πεζοδρόμια « φυτεύτηκαν» όλα αυτά, άρα αυτός θα πρέπει να τ’ αφαιρέσει. Το θέμα είναι τόσο απλό.
Γ.Δ.


Προϋποθέσεις
Ιδού λοιπόν μπροστά μας ένα πολιτικό και οικονομικό θέμα που συζητιέται εντός κι εκτός Ελλάδος. Εδώ το συζητάει η κυβέρνηση από τη δική της οπτική γωνία που τα βλέπει όλα ρόδινα κι εύκολα και από την άλλη το συζητούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί οι οποίοι είναι συγκρατημένοι. Κι αυτό διότι όντας οι άνθρωποι πραγματιστές και γνωρίζοντας τους Έλληνες και το πώς λειτουργούν το όλο θέμα, το θέτουν απλά και ωμά. Και λένε: « Προϋπόθεση για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως το τέλος του έτους, η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και η βιώσιμη έξοδος στις αγορές».
Ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα. Τούτα όλα υπεγράφησαν, τούτα και θα τηρηθούν. Πολλώ δε μάλλον που άλλαξαν προς το χειρότερο τα πράγματα στο υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας. Ο Σόιμπλε τουλάχιστον μας γνώριζε και τον γνωρίζαμε. Ενώ τώρα…
Γ.Δ.


Κλασική γωνιά στην Παλιά Πόλη. Λειτουργούσε ακόμη το Σινέ Νέα Ηλύσια. Το κτίριο σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Γιατί η ανυπακοή;
Απορούν οι συμπολίτες που γνωρίζουν και έχουν προσωπική άποψη για το τι συμβαίνει στη Λαϊκή Αγορά της Ξάνθης αλλά και στις υπόλοιπες του νομού των άλλων δήμων, ως προς τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι γνωστοί παζαρτζήδες. Η εικόνα είναι απογοητευτική αλλά και μειωτική για την κακή λειτουργία των δήμων, εκεί που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και χορήγησης των σχετικών αδειών. Η αναρχία στο όλο θέμα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, συν την παντελή έλλειψη υπευθυνότητας των παζαρτζήδων. Φεύγουν από την αγορά, εγκαταλείποντας τα σκουπίδια τους. Αδιαφορώντας τελείως για το πώς θα μαζευτούν, αγνοώντας τελείως τη δική τους υποχρέωση να τα συγκεντρώνουν σε μεγάλες σακούλες για να τις παραλάβει η υπηρεσία καθαριότητας. Έτσι, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, κάθε Σάββατο, βρέχει-χιονίζει, πληρώνει εργατοώρες για να συγκεντρωθούν τα σκουπίδια που άφησαν πίσω αυτοί που τα δημιούργησαν και έχουν την ευθύνη συγκέντρωσης.
Βέβαια, η κύρια ευθύνη ανήκει στους δήμους. Οι οποίοι για δικούς τους προσωπικούς λόγους ψηφοθηρίας, δεν εφαρμόζουν μια απλή διαδικασία. Αφού προηγηθεί ενημέρωση προς όλους γραπτή• να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια του ο καθένας σε δικούς τους μαύρους σάκους. Θα γνωρίζουν πως όποιος εντοπιστεί να μην το κάνει αυτό, θα του στερείται να συμμετέχει στο παζάρι την επόμενη και μεθεπόμενη φορά. Αυτή είναι η λύση, τη γνωρίζουν στους δήμους, αλλά είναι άτολμοι και αδιάφοροι. Κι αυτήν τους την αδιαφορία πληρώνουν οι δημότες με το επιπλέον κόστος των εργατών καθαριότητας. Εν τέλει, η Λαϊκή Αγορά, τουλάχιστον της Ξάνθης, ΔΕΝ αποφέρει κέρδη στον δήμο, γιατί κοστίζει ακριβά το καθάρισμα, όταν το ενοίκιο του χώρου είναι πολλές φορές πάμφθηνο και πολλές φορές μη εισπραττόμενο.
Γ.Δ.


Και αναρχία στους χώρους
Δεν είναι όμως μόνον αυτό το πρόβλημα στη Λαϊκή Αγορά της Ξάνθης. Υπάρχει κι άλλο με την αναρχία στους χώρους. Όλοι σχεδόν οι παζαρτζήδες, καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από αυτόν που έχουν δεσμευτεί να πληρώσουν και τους έχει παραχωρηθεί. Έτσι, ο καθένας επεκτείνει τα τετραγωνικά κατά πως τον συμφέρει, επεκτείνοντας την τοποθέτηση των προϊόντων του μέσα στους διαδρόμους των πεζών. Αυτό βέβαια είναι εις βάρος τους, αλλά δεν το καταλαβαίνουν. Αυτοί ενδιαφέρονται « ν’ απλωθούν». Κι έτσι, βλέπει ο ένας τον άλλο κι όλοι μαζί κάνουν του κεφαλιού τους. Κι αυτό γίνεται διότι δεν υπάρχει έλεγχος. Γι’ αυτό λέμε ότι επικρατεί αναρχία. Μάλιστα έφθασαν πληροφορίες στην εφημερίδα μας για επιλεκτικές συμπεριφορές υπέρ κάποιων από το δήμο.
Έναν χώρο έχει ο δήμος Ξάνθης που λειτουργεί μία ημέρα την εβδομάδα και δεν μπορεί να τον διαχειριστεί σωστά. Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει.
Γ.Δ.


Τιμή προς το παρελθόν
Σαν σήμερα 3 Οκτωβρίου 1893, απεβίωσε ο Στάλιος Παναγιώτης, μέγας ευεργέτης και δωρητής στο δήμο Ξάνθης. Ο θάνατός του επήλθε στη Χαλκηδόνα Κωνσταντινουπόλεως (Kadi koy τουρκικά). Ετάφη εκεί αρχικά και αργότερα μεταφέρθηκαν τα οστά του και τοποθετήθηκαν στον οικογενειακό του τάφο στα Νεκροταφεία Ξάνθης. Σημειωτέον ότι ο Παναγιώτης Στάλιος ήταν αυτός που δώρισε στο δήμο Ξάνθης έκταση 8 στρεμμάτων για να γίνουν τα Νεκροταφεία της Ξάνθης. Όπως ο ίδιος με χρήματά του έφτιαξε τον εκεί ευρισκόμενο Ιερό Ναό Κηρύκου και Ιουλίτης.
Προτείνουμε στον δήμο μας- παρότι δεν πιστεύουμε ότι θα το υλοποιήσει- να πραγματοποιήσει σήμερα ή έστω λίγο αργότερα, τρισάγιο στον τάφο του. Για να τιμήσει έναν ευεργέτη της πόλης, για να δώσει ένα μήνυμα προς τους νεώτερους Ξανθιώτες που έχουν χρήματα, να γίνουν ευεργέτες της πόλης. Πάντως ο ίδιος ο οικογενειακός τάφος παρότι έχει περιοριστεί σε έκταση, έχει ανάγκη φροντίδας από το δήμο. Από λόγους σεβασμού, διότι οι απόγονοι Στάλιου δεν ζουν στην Ξάνθη. Κι αυτά όλα που αναφέραμε είναι τα λιγότερα που μπορεί ανέξοδα σχεδόν να πραγματοποιήσει ο δήμος Ξάνθης. Ως προς τη φροντίδα των τάφων των επιφανών τέκνων της Ξάνθης, ε, η φροντίδα αυτών στο δήμο θα αντανακλά για τον σεβασμό προς αυτούς και το παρελθόν της πόλης.
Όλα πράγματα απλά, χωρίς ουσιώδη έξοδα, που σηματοδοτούν όταν τα τιμούμε πως είμαστε γνώστες της ιστορίας του τόπου την οποία οφείλουμε να τιμούμε.
Διαφορετικά…
Γ.Δ.


Διακινητές
Αυξάνονται με απίθανους αριθμούς οι συλλήψεις ατόμων που μεταφέρουν μη νόμιμους μετανάστες δια ξηράς στη περιοχή της Θράκης. Καθημερινά σχεδόν η Αστυνομία συλλαμβάνει άτομα που με κάθε είδος αυτοκινήτων, προσπαθούν να προωθήσουν λαθρομετανάστες. Μάλιστα εκτιμάται πως λόγω της δυσκολίας μετακίνησης μέσω της θάλασσας, οι οδικές προσπάθειες από Τουρκία στον Έβρο θα ενταθούν. Και η αύξηση βέβαια δεν θα σταματήσει παρά τις συλλήψεις, διότι τα χρήματα είναι πολλά. Γι’ αυτό και το σύστημα της λαθραίας μεταφοράς συνεχίζεται χωρίς διακοπή.
Γ.Δ.


Οι «εξυπνάδες» του κ. Δημήτρη Καμμένου
Αποτελεί υπέρτατη σοφία η φράση που μας έλεγαν παλιά: «Βούτα τη γλώσσα στο μυαλό και μετά μίλα». Δυστυχώς όμως πολλοί από τους εκπροσώπους μας στη Βουλή δεν τη γνωρίζουν κι ούτε βέβαια την εφαρμόζουν. Πλείστα παραδείγματα θα μπορούσε κανείς να αναφέρει. Το πιο πρόσφατο αυτό που δήλωσε ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος που τάχθηκε κατά της τροπολογία Κοντονή για την ισχύ των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στην χώρα μας. Είπε λοιπόν ο κ. Καμμένος να πληρώσουν οι βουλευτές από την τσέπη τους το πρόστιμο για τη μη συμμόρφωσή της χώρας στην απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την “Τουρκική Ένωση Θράκης”! Μια άλλη διάσταση όμως παρουσιάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στον κ. Καμμένο και είναι προφανές ότι είναι πιο κοντά στην λογική και την πραγματικότητα: «Συγκεκριμένα ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε: “Αν τα είπε είναι εξωφρενικά, διότι το θέμα δεν είναι το πρόστιμο και δεν είναι ότι γίνεται ρεζίλι η χώρα με το να της επιβάλλονται πρόστιμα. Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν υπάρχει συμμόρφωση η χώρα τίθεται υπό επιτροπεία. Υπό έλεγχο, υπό διαρκή έλεγχο. Και αυτό δεν είναι τιμητικό”.
Δηλαδή δεν μας φτάνει η οικονομική επιτροπεία θέλουμε και δικαστική;
Σε κάθε περίπτωση και δικαστήρια έχουμε και δικαστές και ο νοών νοείτω…
Μ.Ξ.


15 χρόνια περιμένουμε το φυσικό αέριο
Τουλάχιστον επί μία 15ετία γίνεται λόγος στην τοπική κοινωνία για το φυσικό αέριο και εκφράζεται σαν αίτημα τόσο από δημόσιους φορείς όσο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και από νοικοκυριά η σύνδεση της πόλης με φυσικό αέριο για θέρμανση αλλά και οικιακή χρήση. Αυτό που σε άλλες χώρες αποτελεί αυτονόητο εμείς εδώ περιμένουμε και παρακαλάμε τόσα χρόνια ενώ περνάνε από τα χωράφια μα ς 2 αγωγοί αλλά μόνο η Βιομηχανική περιοχή και το νοσοκομείο έχουν συνδεθεί. Ενέργειες είχαν γίνει και στο παρελθόν και δύο διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν για την δημιουργία ΕΠΑ κηρύχθηκαν άγονοι γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον καθώς κρίθηκε ασύμφορη η σύνδεση για πόλεις με αυτό τον πληθυσμό. Η πιο σοβαρή προσπάθεια έγινε από τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη που αποφάσισε να διαθέσει πόρους από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας να χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ τις υποδομές δικτύωσης. Επίσης θετικό είναι και το γεγονός ότι άλλαξε η νομοθεσία και από 1/1/2017 δεν χρειάζεται πια η δημιουργία ΕΠΑ, τοπικής Εταιρείας Παροχής Αερίου αλλά για πόλεις με πληθυσμό σαν την δικιά μας αναλαμβάνει η ΔΕΔΑ, Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου (θυγατρική της ΔΕΠΑ).
Τώρα ίσως πιο πολύ από ποτέ υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να ξεκινήσει η διαδικασία. Και πρέπει να το θέσουν ως προτεραιότητα δήμος και περιφέρεια γιατί εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει θετικά αποτελέσματα για την βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί θα κινηθεί η τοπική οικονομία και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας. Προφανώς το έργο θα βοηθήσει και στην προστασία του περιβάλλοντος αφού ως γνωστός το φυσικό αέριο δεν έχει ρύπους.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…