Σχόλια 03/04/17

0
parko-dioikitirio-1980
Αυξάνονται στην ΔΗΣΥ
Αυξάνονται και πληθύνονται στην Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ). Πρόσφατη προσχώρηση ο ανεξαρτητοποιηθείς από το Ποτάμι βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας. Έτσι, με την προσχώρηση αυτή, αισίως η ΔΗΣΥ φτάνει σε αριθμό τους 19 βουλευτές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν κι άλλες προσχωρήσεις βουλευτών.
Με την αύξηση του αριθμού των βουλευτών η ΔΗΣΥ είναι πλέον τρίτο κόμμα σε δύναμη βουλευτών. Εάν θα καταφέρει ν’αυξήσει τη δύναμή της και στις εκλογές φτάνοντας σε διψήφιο νούμερο όπως υποστηρίζουν στελέχη της, τότε αυτό πράγματι θα είναι μια σημαντική επιτυχία.
Γ.Δ.


Μέτωπο Νίκης
Κι ενώ στην ΔΗΣΥ ζουν το όνειρό τους και καλά κάνουν, κάποιοι άλλοι και άλλες, για να’ μαστε συγκεκριμένοι, ετοιμάζονται για το δικό τους όνειρο. Να ηγηθούν ως αρχηγοί μιας νέας πολιτικής κίνησης.
Η νέα προσπάθεια έχει όνομα αλλά και επωνυμία. Η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή (ναι, αυτή, γνωστή από το πρόσφατο αλλά και πιο μακρινό παρελθόν) αποφάσισε και δημιούργησε το Μέτωπο Νίκης. Έτσι ονόμασε την πρωτοβουλία της που έχει ζωή ολίγων ημερών. Εάν θα μακροημερεύσει, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε γιατί σ’ αυτή τη χώρα όλα είναι πιθανά. Όταν θεοποίησαν κάποιοι τον Αρτέμη Σώρρα, γιατί να μην πιστέψουν την Ραχήλ Μακρή που είναι και όμορφη γυναίκα;
Προσωπικά πάντως εκτιμώ πως πολύ δύσκολα, έως αδύνατο να βρει απήχηση η προσπάθεια της κ. Μακρή. Περισσότερο έγινε η Κίνηση για να διαπραγματευτεί τη συνεργασία της με κάποιον από τους άλλους παίκτες της πολιτικής σκηνής.
Γ.Δ.


Ώρα Αποφάσεων
Αντιθέτως πιστεύω ότι θα έχει παρουσία και κάποια προοπτική με πανελλαδική απήχηση η «Ώρα Αποφάσεων». Η ίδρυση του νέου Πολιτικού Φορέα ανακοινώθηκε προχθές επίσημα και συνιδρυτές φέρονται οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης. Πάντως θα πρέπει να ομολογήσουμε πως πλέον χρειάζεται να κρατάμε σημειώσεις για όλα τα νέα πολιτικά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί και άλλα που σίγουρα θα δημιουργηθούν και πολύ σύντομα μάλιστα.
Πρόκειται για μια πολυδιάσπαση η οποία προσωπικά εκτιμώ πως μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική, όμως δεν θα έχει τη ισχύ της δυναμικής παρέμβασης στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Κι έτσι, ικανοί και αξιόλογοι άνθρωποι τελικά θα περιθωριοποιηθούν, ενώ θα επιπλέουν οι φελλοί και άτομα των κομματικών διεργασιών που δεν δίνουν και μεγάλη σημασία στις ικανότητες, δυνατότητες και άλλα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας πολιτικός.
Γ.Δ.


Το πάρκο με τις 3 προτομές των Ξανθιωτών αξιωματικών, στην πλατεία Διοικητηρίου τότε. Το πράσινο υπερτερούσε. Με κάθε «αλλαγή» μειώνεται. Σήμερα είναι γεμάτο πλάκες…
(Αρχείο Κ. Μαυρομάτη)


Επιστροφή σε Μπελογιάννη και Μάρσαλ
Τώρα που τελείωσε η υπερήφανη αξιολόγηση και έρχεται η καταιγίδα των νέων μέτρων, πρέπει να ανυψωθεί κάπως το φρόνημα των καταπτοημένων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και αυτό θα το αναλάβουν πρόσωπα ζώντα και τεθνεώτα. Ακόμα και ο στρατηγός Μάρσαλ θα αναστηθεί. Ήδη το προσκλητήριο παρόντων και απόντων έχει ήδη αρχίσει.
Για τους (εναπομείναντες) αριστερούς υπάρχουν διάφορες παραστάσεις τύπου «θυμόμαστε τον Μπελογιάννη». Για τον οποίο το κανάλι της Βουλής, με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου στην Αμαλιάδα, είχε δεκάωρο (!) πρόγραμμα.
Για τους θελγόμενους από τα σκάνδαλα (με ή χωρίς εισαγωγικά) υπάρχουν οι Εξεταστικές της Βουλής. Τώρα έχουμε τον Παπαντωνίου, αύριο τον Αδωνι, μεθαύριο κάτι άλλο θα βρεθεί.
Κι επειδή όλα αυτά μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη απόδοση, αφού η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες είναι οικτρή, θα ζητήσουν και υπερατλαντική βοήθεια. Ηδη ο Πάνος Καμμένος, μετά την χειραψία που του χάρισε ο Τραμπ, ανέστησε τον στρατηγό Μάρσαλ. Αφού δεν ήρθαν τα δις του Πούτιν και του Σώρρα, ας ετοιμαστούμε. Έρχονται τα δις του Τραμπ – Μάρσαλ, που θα τα μεταφέρει το κυβερνητικό αεροσκάφος και θα τα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο Καμμένος με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές. Κάπως έτσι θα πάμε τους επόμενους μήνες. Με προσκλητήριο νεκρών και ζωντανών και με άφθονο προπαγανδιστικό σανό, ο οποίος θα αγοραστεί με τους πακτωλούς δολαρίων, που θα στείλει ο Τραμπ στον Καμμένο. Ευτυχείτε, που θα έλεγε και ο παλιός κονφερανσιέ.
Γ.Κ.


Επιτέλους αντίδραση
Δεν ήταν αναμενόμενο γι’ αυτό και μας ξάφνιασε ευχάριστα πλέον. Διότι αποφάσισαν οι φορείς της Θράκης, επιτέλους, ν’ αντιδράσουν! Μια αντίδραση απέναντι στην κεντρική διοίκηση και εν γένει τους φορείς του κράτους που αυθαίρετα αποφασίζουν για τους Θρακιώτες εν αγνοία τους. Και η αντίδρασή τους αυτή που θα υλοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες θα έχει ως στόχο την άρνησή τους να δεχτούν να γεμίσει η Περιφέρεια νέα διόδια, γεγονός βέβαια που θα έχει οικονομική επιβάρυνση τόσο στους πολίτες- κατοίκους, όσο και στις επιχειρήσεις.
Χαιρετίζουμε λοιπόν την αντίδραση αυτή που ξεκίνησε με την αντίθεση να δημιουργηθούν νέα διόδια παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις κυβερνητικών εκπροσώπων.
Γ.Δ.


Απαράδεκτοι και ‘’με τη βούλα’’ στο προσφυγικό
Δημοσιεύθηκαν προχθές οι συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προς την Ελλάδα για το έτος 2017. Και φυσικά δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η χώρα μας κλήθηκε πράγματι να σηκώσει δυσανάλογο βάρος των προσφυγικών ροών, αλλά ήταν η κυβέρνηση αυτή που προσκαλούσε στην χώρα, αυτή που έδινε υποσχέσεις και έπαιρνε χρήματα μη κάνοντας τίποτα. Σταχυολογώντας τις συστάσεις, ο ΟΗΕ παρατηρεί: (α) Απαράδεκτη καθυστέρηση και πρακτικές αθέμιτων διακρίσεων στην εξέταση αιτημάτων ασύλου. (β) Η παραμονή ατόμων στα νησιά σε ακατάλληλες συνθήκες συνωστισμού και ανασφάλειας δεν ανταποκρίνεται στα ανθρωπιστικά πρότυπα. (γ) Πρέπει να προχωρήσει η μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα αλλά όχι σε χώρους που είναι εμφανώς ακατάλληλοι για ανθρώπινη διαβίωση (όπως οι αποθήκες στην Κεντρική Μακεδονία και στο Ελληνικό). (δ) Τα παιδιά εκτίθενται σε διαρκείς κινδύνους προστασίας (σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, έλλειψη επαρκούς πρόσβασης στην εκπαίδευση, εμπόδια στην επανένωση οικογενειών). (ε) Οι συνθήκες σε κάποιους χώρους φιλοξενίας εκθέτουν γυναίκες, άντρες, αγόρια και κορίτσια στη σεξουαλική βία, κακοποίηση και εκμετάλλευση. Μία από τις ενέργειες που προβλέπεται να κάνει: «Μαζί με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και άλλους ανθρωπιστικούς εταίρους, η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα παροχής οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών, προκειμένου σταδιακά να εγκαταλειφθεί η βοήθεια σε είδος και να αυξηθούν οι ευκαιρίες αυτονομίας για τους αιτούντες άσυλο». Και προφανώς για να μην πηγαίνουν τα χρήματα σε μεσάζοντες διαχειριστές και δεν φτάνουν εκεί που πρέπει.
Χ.Δ.


Αδέσποτα: το… δημοφιλές θέμα
Αν κάποια στιγμή καταμετρηθούν τα θέματα για τα οποία έχουν γραφεί τα περισσότερα στην Ξάνθη, τότε το πιθανότερο είναι το βραβείο να κερδίσουν τα… αδέσποτα. Πολύ μελάνι χύθηκε, πολλές κουβέντες ειπώθηκαν, χιλιάδες ευρώ ακούστηκαν για κατασκευή κυνοκομείου, τα οποία μειώθηκαν τελικά, αλλά κυνοκομείο ακόμη δεν βλέπουμε. Όχι ότι θα είναι φυσικά η λύση. Στην Ελλάδα των άκρων, το νομοθετικό πλαίσιο ή θα είναι ανύπαρκτο έως χαλαρό ή θα γίνει το αυστηρότερο που υπάρχει (αδέσποτα, παιδικές χαρές κτλ). Είναι όμως και η μόδα. Μια βόλτα στην πλατεία το απόγευμα και θα δει κανείς δεκάδες έφηβους να έχουν από ένα σκύλο ο καθένας. Έχουν όμως και την κατάλληλη παιδεία; Γνωρίζουν τις ευθύνες ή μόλις το γλυκό κουτάβι αρχίσει να μεγαλώνει θα βρεθεί στον δρόμο; Και στον δρόμο θα γίνει ένα από τα πολλά αδέσποτα που κινούνται σε αγέλες. Η φωτογραφία από την Π. Χρύσα.
Χ.Δ.


«Καληνύχτα Οντέρ», από τον Κώστα Ζαγναφέρη
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη που αναφέρεται στην ανεξαρτητοποίηση του περιφερειακού συμβούλου Ροδόπης κ. Οντέρ. Ειδικότερα ο κ. Ζαγναφέρης αναφέρει μεταξύ άλλων πως: « το περιφερειακό συμβούλιο ούτε βουλή είναι, ούτε βήμα ανάδειξης και κοινωνικής καταξίωσης αλλά χώρος μόνο προσφοράς στο τόπο, χωρίς ιδιοτέλειες και προσωπικές στρατηγικές». Επισημαίνει δε πως: «οι όποιες διαφωνίες που υπάρχουν πρέπει και να κατατίθενται και να επιλύονται εντός της παράταξης και ότι όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού». Καταλήγει δε ότι: «όλοι κρίνονται και όποιοι ασχολούνται με πράγματα που δεν αξίζουν ο χρόνος τους προσπερνά και δεν θα έχουν θέση ούτε για τον… σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας!».
-Έχει ιδιαίτερη σημασία μια τέτοια δήλωση κυρίως όταν γίνεται από ένα πολιτικό που είναι γνωστό ότι έχει διεκδικήσει την θέση του περιφερειάρχη. Μια πολιτική δήλωση υπέρ της ενότητας της παράταξης, με δεσμευτικό για χαρακτήρα και για τον ίδιο…
Μ.Ξ.


Η Ξάνθη διαθέτει αξιόλογο τουριστικό προϊόν
Με μια ανοιξιάτικη λιακάδα ήρθε ο Απρίλης στην πόλη μας και η Ξάνθη έμοιαζε γιορτινή το Σάββατο. Πλήθος κόσμου στην πλατεία, το αδιαχώρητο στα καφέ της, έως και σε μέρη όχι τόσο κεντρικά. Πολύς κόσμος και ξένος μάλιστα, στην Παλιά Πόλη αλλά και πολλά σχολεία που επιλέγουν την πόλη και την περιοχή μας για εκδρομές. Είναι πολύ ενθαρρυντικά όλα αυτά γιατί δείχνουν ότι κάτι κινείται τουριστικά στην πόλη μας και ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να καταστεί ένας τουριστικός προορισμός, χειμώνα καλοκαίρι και για πολλές μορφές τουρισμού. Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά, αυτό που χρειάζεται είναι σχεδιασμός και σοβαρή δουλειά και η δημοτική αρχή να θέσει ως προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Κάτι βέβαια που δεν το έχει κάνει. Το μόνο που έκανε είναι μια επιτροπή τουρισμού που αμφιβάλλω αν συνεδρίασε ποτέ…
Και ξέρουμε τι ισχύει για τις επιτροπές… Ότι θέλουμε να… ξεφορτωθούμε κάνουμε μια επιτροπή!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …