ΣΧΟΛΙΑ 16/02/2017

0
kapnergaton rampa

Η αφωνία και η αλήθεια

Η αφωνία στον Τύπο και εν γένει στα Μέσα Ενημέρωσης είναι ένα δυσάρεστο γεγονός. Πολλώ μάλλον όταν αυτή λαμβάνει χώρα από άνωθεν εντολή. Τότε ναι, αποτελεί «αφωνία» που κραυγάζει, που φωνάζει από μακριά ότι υποκρύπτεται κάτι για κάποιους λόγους. Έτσι λοιπόν, άφωνα πέρασε μια τελευταία είδηση της τοπικής επικαιρότητας την οποία πρόβαλε η Εφημερίδα μας. Τέλος πάντων, προχωράμε, ο χρόνος θα δείξει πολλά, ενδεχομένως και σύντομα.

Γ. Δ.

Πως θα στελεχωθούν;

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού , επιθυμεί να συστήσει και λειτουργήσει Δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Μάλιστα μόνο στον δήμο Ξάνθης θα δημιουργηθούν πέντε! Το θαυμαστικό οφείλεται στο εύρος της φιλοδοξίας διότι, εάν συνυπολογίσουμε ολόκληρη την Ελλάδα, θα χρειαστούν να γίνουν χιλιάδες Δομές. Εξ’ αυτού του απλού συλλογισμού λοιπόν ορμώμενοι, θέτουμε δυο ερωτήματα λογικού περιεχομένου για μας. Πρώτον, με πόσους και με ποιες ειδικότητες θα στελεχωθούν αυτές οι Δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης; Θα πρόκειται για Ιατρούς, Νοσοκόμες ή κάτι άλλο ενδιάμεσα; Και πόσα άτομα θα καλύψουν μια Δομή; Ερώτηση δεύτερη. Από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα για να καλύψουν αυτό το τεράστιο λειτουργικό κόστος; Αναμένουμε απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματά μας αν και αμφιβάλλουμε ότι θα τις έχουμε…

Γ. Δ.

Φίλιος κυνισμός

Η πρόταση του Φίλη για συνεργασία με το ΄΄βρώμικο ΠΑΣΟΚ΄΄ είναι μνημείο κυνισμού με σκοπό την παραμονή στην εξουσία. Και υπάρχουν ακόμη φωνές στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και στο πλαίσιο της Οικουμενικής. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος το είπε καθαρά: Κομματικός πατριωτισμός είναι σήμερα το συμφέρον της χώρας.

Γ. Λ.

Απλά σχέδια επί χάρτου

Δε θέλω να χαλάσω τα ωραία όνειρα κάποιων για τις μεγάλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο σιδηρόδρομο στην Περιφέρειά μας. Όμως οφείλω να τους προσγειώσω στην ωμή πραγματικότητα. Διότι άλλο πράγμα είναι να λες ότι προτίθεσαι, ότι σκέφτεσαι να κάνεις νέες χαράξεις, νέες παρεμβάσεις και ηλεκτροδότηση γραμμών που κοστίζουν του κόσμου τα εκατομμύρια ευρώ για να μην πούμε δις. Καλά θα ήταν όλα αυτά να γίνουν. Όμως πρόκειται για απλές φιλοδοξίες, απλές επιθυμίες και σχέδια επί χάρτου.

Γ. Δ.

Κάτι κρύα ολλανδικά αστεία

Δεν ξέρουμε ποιον να πρωτοπιστέψουμε! Τον Τσακαλώτο; Τον Τζανακόπουλο; Ή ποιον άλλον; Ο μεν Τσακαλώτος μας προετοιμάζει εδώ και καιρό πως θα έχουμε μείωση του αφορολογήτου (ναι, αυτό για το οποίο θα παραιτούνταν) και κάποιο κούρεμα. Ο Τζανακόπουλος μας τις έχει απαγορέψει κάτι τέτοιες μαύρες σκέψεις. Και πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση; Μας βιάζει όλους. Όλοι περιμένουν να πάρουμε ρευστότητα από τη ρευστότητα που θα παραχωρήσει ο Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες. Όνειρα. Αν πιστεύαμε μόνο τον Πρωθυπουργό, τότε από τις 5 Δεκεμβρίου του 2016 θα βλέπαμε κάποια από τα ευρώ που θα μας έστελνε ο σύντροφος Ντράγκι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν χάσαμε το κουράγιο μας και στείλαμε τα όνειρά μας να μας περιμένουν στις 20 του Φλεβάρη. Δυστυχώς και αυτή τη φορά ο Ντάισελμπλουμ μας επεφύλαξε ένα από τα κρύα ολλανδικά αστεία. Δεν θα έχουμε λύση ως τις 20 του Φλεβάρη: απλώς δεν προλαβαίνουμε! Και αν πιστέψουμε σοβαρές δημοσιογραφικές πηγές, τότε η αξιολόγηση θα χρειαστεί και μερικούς ακόμα μήνες. Κάτι που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης φαίνεται να αγνοεί. Αλλιώς δεν θα δήλωνε: «Οι προϋποθέσεις για συμφωνία υπάρχουν. Στις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία είτε δρομολόγηση συμφωνίας σε ορατό χρόνο. Δεν μπορεί η συμφωνία για την Ελλάδα να εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών». Λογικές και φρόνιμες σκέψεις που δεν εισακούονται στον σκληρό πυρήνα εκείνων που διαμορφώνουν την κυβερνητική πολιτική.

Χ.Δ.

Οδηγική αναισθησία

Συνεχώς λέμε ότι δεν υπάρχει η ανάλογη παιδεία, ιδίως η οδηγική, ότι βγάζουμε στον δρόμο την αναισθησία που μας διακατέχει και την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον πλησίον. Κάτι που καθημερινά βλέπει κανείς μέσα στην πόλη, είναι οι ράμπες για ΑμΕΑ και καροτσάκια γενικώς, τις οποίες πολλοί οδηγοί μάλλον βλέπουν σαν κατασκευή που βοηθάει το αυτοκίνητο να ανέβει στο πεζοδρόμιο. Δεν εξηγείται αλλιώς. Η φωτογραφία από συμπολίτη μας, στην γωνία της οδού Καπνεργατών προς το ΚΤΕΛ. Φαρδύς πλατύς πάρκαρε ο συνέλληνας, ο οποίος αποδείχθηκε, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, ότι ήταν κάπου εκεί απέναντι και έπινε την φραπεδιά του. Ακόμη και όταν αρχίζει η έρευνα σε ποιον ανήκει το αμάξι, κανείς δεν ευαισθητοποιείται. Μόλις εμφανιστεί Τροχαία και γερανός, τώρα ξαφνικά μένει ο καφές στην μέση. Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και μητέρες με καρότσια, μείνετε στα σπίτια σας. Τα πεζοδρόμια ανήκουν στους οδηγούς.

Χ.Δ.

Πρόταση στην Κορινθίου να… βασιλεύσει

Πρόταση να γίνει βασίλισσα του ξανθιώτικου καρναβαλιού έγινε, όπως μάθαμε, και στη Μαρία Κορινθίου! Η εντυπωσιακή καλλονή αποδέχθηκε αρχικά την πρόταση, ωστόσο στη συνέχεια δεν μπορούσε να οριστικοποιήσει άμεσα την… αποδοχή του στέμματος, καθώς εκκρεμούσε η πιθανότητα συμμετοχής της στο Survivor.

Είναι βέβαιο ότι πολλοί θα έσφιγγαν θερμά το χέρι του Πασχάλη Λύρατζη για την επιλογή της Μαρίας Κορινθίου, ωστόσο πριν προλάβουν να απογοητευτούν ας γνωρίζουν ότι θα μας κόστιζε… κάτι παραπάνω, αφού το κόστος θα ήταν 3.000 ευρώ, χωρίς τα λοιπά έξοδα.

Ε.Δ.

Το τελευταίο καρναβάλι του Λύρατζη;

Πάντως, ο κ. Καμαρίδης δήλωσε ότι δε θα εγκρίνει ξανά τη συμμετοχή βασίλισσας, αν δεν είναι από την Ξάνθη, αφού, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή μας έχει πανέμορφα κορίτσια που θα μπορούσαν επάξια να υπηρετήσουν το ρόλο αυτό.

Η απάντηση πάντως, που πήρε από τον Πασχάλη Λύρατζη, ήταν: «αυτά να τα πεις στον επόμενο πρόεδρο»!

Έχει συζητηθεί κάτι; Ήταν εξαρχής προκαθορισμένη η αντικατάσταση του προέδρου; Είναι άρα αυτό το τελευταίο καρναβάλι του Πασχάλη Λύρατζη; Θα μάθουμε προσεχώς.

Ε.Δ.

Οι Κομοτηναίοι και το Καρναβάλι μας

Σε διαγωνισμό μικροψυχίας, επαρχιωτισμού και φοβικών κόμπλεξ επιδίδονται κάποιοι στην πόλη μας επειδή ένας σύλλογος Κομοτηναίων οι Trel@cademy μαζί με τον σύλλογο Εβριτών της Ροδόπης διοργανώνουν μια εβδομάδα πριν το δικό μας καρναβάλι ένα τριήμερο με αποκριάτικα δρώμενα στην πόλη τους. Και ώ τι πιο φυσικό, προσκλήθηκαν και αποφάσισαν να συμμετέχουν και δυο πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης. Αυτό ήταν! Κάποιοι αλαλάζουν αλλοφρόνως ότι επήλθε η καταστροφή, ότι μας κλέβουν το καρναβάλι μας οι Κομοτηναίοι και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και άλλα φαιδρά!

Το Ξανθιώτικο καρναβάλι δεν κινδυνεύει από το Αποκριάτικο τριήμερο της Κομοτηνής και δεν είναι καθόλου μεμπτό που συμετέχουν σύλλογοι της Ξάνθης. Το Ξανιωτικο Καρναβάλι κινδυνεύει από κάτι τέτοιες νοοτροπίες που δεν προάγουν τον θεσμό και μένουν κολλημένοι σε επιλογές …για τα καρναβάλια!

Μ.Ξ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

odos komotinis xanthi

Εικόνα του παρελθόντος από την Ξάνθη. Δρόμος με κυβόλιθους, καταστήματα φτωχικά και ένας ορεσίβιος με το γάιδαρό του φορτωμένο με ξύλα προς πώληση. Πιθανότατα πρόκειται για την οδό Κομοτηνής (τότε) Π. Τσαλδάρη σήμερα.

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …