ΣΧΟΛΙΑ 06/12/2016

0
stauros mpenos

Δημοτικές συζητήσεις

Συζητήσεις προκάλεσε ο προχθεσινό σχόλιο της στήλης για τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης.

Μαζί δε, μαθαίνω, και προβληματισμούς έντονους. Στο κέντρο αυτού του προβληματισμού το τι μέλλει γενέσθαι για όλους τους επίδοξους δημαρχιακούς μνηστήρες.

Σε συζήτηση που έγινε σε γραφείο κεντρικής οικοδομής οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι ‘’το μαζί είναι κομμάτι δύσκολο και το χώρια επικίνδυνο να τους κρατήσει άλλη μια φορά στην αντιπολίτευση’’.

Γι’ αυτό και συζητούν και αναλύουν, προτείνουν και γράφουν ονόματα, απορρίπτουν αλλά και εν γένει κινούνται διαλογικά και αναζητούν τον ‘’έναν ’’ τον ‘’ηγέτη’’ που θα πάρει όλο το φορτίο στους ώμους για να το πάει νικηφόρα μπροστά. Στην παρούσα χρονική περίοδο σ’ αυτή τη φάση βρίσκεται η υπόθεση.

Γ.Δ.

Το θέμα του προσώπου

Είτε κανείς το αποδέχεται είτε όχι, η επιλογή του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής της αντιπολίτευσης στα δημοτικά πράγματα του δήμου Ξάνθης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας συν βέβαια και της ηγετικής ομάδας που θα επιλεγεί να διοικήσει το δήμο.

Επικεφαλής λοιπόν της αντιπολίτευσης με έξωθεν καλή μαρτυρία κα αποδοχή από την κοινωνία, με διάθεση για προσφορά και εργασία, μαζί με τους άμεσους συνεργάτες που θα αναλάβουν καίριους και κρίσιμους τομείς είναι το μυστικό της επιτυχίας για να κερδηθεί μια δύσκολη μάχη.

Το ερώτημα επομένως είναι ένα: Υπάρχει το άτομο αυτό; Υπάρχουν αυτοί που θα αποφασίσουν να θέσουν τις γνώσεις και ικανότητες τους, τον χρόνο τους και τις ιδέες τους για την πρόοδο και την αλλαγή στο δήμο Ξάνθης; Η απάντηση προφανώς δεν είναι εύκολη. Κι ούτε θα την δώσουμε εμείς διότι δεν είναι θέμα δικό μας.

Πρωτίστως είναι θέμα των Ξανθιωτών που επιζητούν μια νέα αντίληψη στο δήμο, νέες φρέσκιες ιδέες και προτάσεις, ρήξεις και ανατροπές και όραμα. Κυρίως όραμα. Ο χρόνος προφανώς θα δείξει το μέλλον.

Γ.Δ.

Αισιοδοξία για το κυπριακό

Ήρθε η ώρα το κυπριακό να βρει τη λύση του, να δρομολογηθεί μια υπέρβαση και οι δυο κοινότητες να τα βρουν μεταξύ τους.

Χωρίς την πατρονία Ελλάδας και Κύπρου. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα θετικές και ενθαρρυντικές και μακάρι να απομακρυνθούν οι σειρήνες του εθνικισμού και των καιροσκοπικών υπολογισμών όπως έγινε το 2004 και πρόσφατα. Ένα από τα θετικά της τελευταίας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες είναι ότι θετικές είναι και οι θέσεις του ΑΚΕΛ, του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου.

Ήρθε η ώρα λοιπόν! Η σημαδιακή και μοναδική. Να ξεκαθαρίσει η υπόθεση στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και οι Ελλαδίτες να μην ανακατευτούν.

Αρκετή ζημιά προξένησαν στο νησί κατά το παρελθόν.

Εν κατακλείδι, οι δυο ηγέτες προσπαθούν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους, μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Οι ευχές μας μαζί τους.

Γ.Δ.

Ποδοσφαιρικό

Να που η ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης μπορεί να κερδίζει και εντός έδρας!

Μάλιστα οι παίκτες στοιχημάτισαν προχθές, την έπαιξαν Χ2 και έχασαν φυσικά.

Τέλος πάντων η ομάδα κερδίζει, βάζει γκολ και έχει ομοιογένεια, στοιχεία θετικά για το μέλλον της και κάτι υποθετικό: Εάν η ομάδα μας κέρδιζε τα παιχνίδια εντός, βαθμολογικά θα ήταν πολύ ψηλά.

Είπαμε όμως ‘’εάν’’ και με υποθέσεις αυγά δε βάφονται…

Γ.Δ.

Ζυμώσεις

Ζυμώσεις λοιπόν ενόψει.

Όχι αυτές του Σωματείου Αρτοποιών που παράγουν νόστιμα πράγματα αλλά πολιτικών παρατάξεων. Οι οποίες συναντιούνται, πίνουν καφέδες και μπύρες και μιλούν για τη σύσταση νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

Φορέας ο οποίος φιλοδοξεί, όπως λένε, να αγκαλιάσει και να  εκπροσωπήσει τον χώρο που καταλαμβάνουν η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Δηλαδή, τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που ιδεολογικά θα βρίσκεται στο χώρο του Κέντρου.

Αν η όλη προσπάθεια θα πετύχει, είναι άγνωστο. Κι αυτό διότι πολλές συναντήσεις έγιναν και γίνονται για τον σκοπό αυτό αλλά χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα συγκεκριμένο.

Γ.Δ.

Να μην εκδοθούν τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν ζητήσει άσυλο αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για τους τρείς από τους οκτώ συνολικά Τούρκους  στρατιωτικούς, που είχαν φθάσει στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα στη γείτονα το περασμένο καλοκαίρι. Για τους τρεις που εκδικάστηκε χθες το αίτημα των τουρκικών αρχών το δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοση τους στην Τουρκία δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι τρεις εκζητούμενοι. Και οι τρεις υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα. Υπέρ της μη έκδοσής τους τάχθηκε και η αρμόδια εισαγγελέας.

Σήμερα εκδικάζεται το αίτημα των τουρκικών αρχών για τρεις ακόμα Τούρκους στρατιωτικούς

Μ.Ξ.

Σε διεθνείς δρόμους το Via Egnatia

Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος της κίνησης πολιτών «Διάζωμα», παρουσιάζοντας σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης την νέα φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα αρχαιολογικά μνημεία, προκειμένου να τα αναδείξουμε. Ανέφερε ότι τα μνημεία θα πρέπει να τοποθετηθούν στο κέντρο της ζωής μιας κοινωνίας. Αυτό θα επιτευχθεί εάν η αξιοποίηση των μνημείων αγκαλιάσει κι άλλους τομείς, όπως τον πρωτογενή τομέα, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό μιας περιοχής. Γενικά, δηλαδή, να ενσωματωθεί ο ρυθμός ζωής μιας τοπικής κοινωνίας στη νέα προσέγγιση αξιοποίησης των μνημείων. Οι χρηματοδοτήσεις πλέον είναι συγκεκριμένες, όπως είπε, από το ΕΣΠΑ, το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg και το πακέτο Γιούνκερ. Επίσης ο κ. Μπένος έκανε λόγο για διεθνοποίηση του φεστιβάλ Via Egnatia και ένταξη και του «Διαζώματος» μέσα σε αυτό, προβάλλοντας μια πολύ φιλόδοξη ιδέα συμμετοχής όλων των χωρών που διατρέχει αυτή η αρχαία εμπορική οδός από την Ρώμη ως την Κωνσταντινούπολη.

Χ.Δ.

Ευχάριστη έκπληξη από τα ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκσυγχρονίζονται και μας επεφύλασσαν μια ευχάριστη πρωινή έκπληξη. Με μήνυμα sms στο κινητό ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι το ταχυδρομικό αντικείμενο με κωδικό αριθμό τάδε βρίσκεται στα ΕΛΤΑ Ξάνθης (κεντρικό κατάστημα) Ανθ. Μιλτιάδη Γεωργίου, δίνοντας μάλιστα ως τηλέφωνο επικοινωνίας το 25410 84237. Επικοινωνήσαμε, όντως, και μάθαμε ότι η νέα αυτή υπηρεσία διατίθεται από τα ΕΛΤΑ για τα δέματα που αναγράφουν πάνω το τηλέφωνο του παραλήπτη, ώστε να ενημερώνεται εγκαίρως και να έχει στο κινητό του ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του δέματος. Ως όνομα αποστολέα στο μήνυμα που λαμβάνει κανείς εμφανίζεται το ELTA. Να συγχαρούμε, λοιπόν, για την πρωτοβουλία, που στην εποχή μας, με τα κινητά τηλέφωνα να χρησιμεύουν ακόμη και για την επιβίβαση στο αεροπλάνο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε μια εικόνα, είναι μια θετική κίνηση στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του ταχυδρομείων.

Χ.Δ.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Ξανθιώτες σε πόζα της εποχής στο σιντριβάνι στο πάρκο, έναντι Ξενία

sintrivani xenia

(από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …