Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παραμένει ανοχύρωτο το Κουτσό από τις πλημμύρες

Παραμένει ανοχύρωτο το Κουτσό από τις πλημμύρες

0
plimmires koytso

Ο δήμος Αβδήρων ολοκλήρωσε την μελέτη ωστόσο το αντιπλημμυρικό έργο που θα κατασκευάσει η περιφέρεια δεν ξεκίνησε

«Κώλυμα» με τον αναδασμό στο Κουτσό που δεν ξεκίνησε καν…

Συναγερμός σήμανε στο τοπικό Συντονιστικό όργανο του Δ. Αβδήρων που συνεδρίασε στο πλαίσιο που έχει τεθεί από την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ενόψει του χειμώνα. Ο δήμος Αβδήρων ως πεδινός δήμος παρουσιάζει μια «ευάλωτη» πλευρά ως προς το πρόβλημα των πλημμυρών από τις οποίες πλήττεται λίγο έως πολύ κάθε χειμώνα.

Έγιναν τα απαραίτητα πλην όμως το πρόβλημα του Κουτσού παραμένει….

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου ολοκληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες προετοιμασίες όπως καθαρισμός δικτύου ομβρίων, καθαρισμός καναλιών και πως βρίσκεται σε εγρήγορση όλος ο μηχανισμός του δήμου ωστόσο το αντιπλημμυρικό έργο στο Κουτσό βρίσκεται ακόμη στην μελέτη…Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει αναγνωριστεί ως αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής καθώς κάθε φορά – όπως τον Γενάρη του 2015 – που σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις το Κουτσό μετατρέπεται με Βενετία! Κι ενώ Περιφέρεια – Δήμος και κάτοικοι συμφωνούν ότι πρέπει να θωρακιστεί από πλημμύρες η περιοχή κι ενώ υπήρχαν διαθέσιμα 250.000 ευρώ για το έργο από την προηγούμενη ακόμη διοίκηση της περιφέρειας (Γιαννακίδη – Καραλίδη), το έργο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη από την Περιφέρεια και η μόνη πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι ότι ο δήμος Αβδήρων που ανέλαβε να εκπονήσει την μελέτη την έχει ολοκληρώσει και την έχει παραδώσει στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Να θυμίσουμε επίσης πως ήταν η δεύτερη προσπάθεια γιατί την πρώτη μελέτη την γύρισαν πίσω οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης και τότε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαγναφέρη την είχε χαρακτηρίσει «προχειροδουλειές».

Το έργο τώρα «κολλάει» στον αναδασμό

Κι ενώ αυτή την φορά η μελέτη έχει γίνει αποδεκτή και από την περιφέρεια μάλιστα διατίθεται το ποσό των 430.000 ευρώ για την εκτέλεση του έργου ωστόσο δεν έχει αρθεί ένα άλλο πρόβλημα. Πρόκειται για τον αναδασμό στο αγρόκτημα του Κουτσού που δεν έχει καν ξεκινήσει… και θεωρείται ως προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η κατασκευή αποστραγγιστικού καναλιού που θα δίνει διέξοδο στο νερό που έρχεται από την Συδινή. Στις πλημμύρες του 2015 που καταστράφηκαν περιουσίες για να «τραβηχτούν» τα νερά, ο δήμος αναγκάστηκε να κόψει τον δρόμο στην Κεσσάνη, όπου στην συνέχεια έγινε η αποκατάστασή του με ένα έργο που περιλαμβάνει μικρή γέφυρα από την περιφέρεια.

Αυτό όμως δεν δίνει λύση στο Κουτσό το οποίο παραμένει ανοχύρωτο από τις πλημμύρες και ενώ η προσπάθεια για την αντιπλημμυρική του προστασία έχει ξεκινήσει από το 2012.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αεροσκάφη της AEGEAN φτάνει σήμερα το Άγιο Φως στη Θράκη

Θα φτάσει λίγο μετά τις 21.00   Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσ…