Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Με μία μόνο παρατήρηση ‘’πέρασε’’ ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης

Με μία μόνο παρατήρηση ‘’πέρασε’’ ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης

0
oikonomiki-noem16

‘’Μη ρεαλιστικός’’ ο προϋπολογισμός του 2017 από το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ μόνο αναφορικά με την πρόβλεψη των οφειλών του δήμου Ξάνθης προς τρίτους

Συνεδρίαση ‘’αστραπή’’ καθώς το θέμα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα – Καταψήφισαν, ως είθισται, τα μέλη της αντιπολίτευσης

Σε μία συνεδρίαση ‘’αστραπή’’, από άποψη χρονικής διάρκειας, συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου το θέμα της τροποποίησης του σχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2017. Παρόντες στην συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου Ξάνθης Κυριάκου Παπαδόπουλου οι κύριοι Αγκόρτζας, Χατζηευφραιμίδης, Τριανταφυλλίδης, Κίρατζη, Μποζ Ραμαντάν στην θέση της κας Γκιρτζίκη από την πλευρά της συμπολίτευσης, ενώ την αντιπολίτευση εκπροσώπησαν οι κύριοι Βασιλούδης και Φανουράκης. Η κατεπείγουσα συνεδρίαση συγκλήθηκε προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της τροποποίησης του σχεδίου του προϋπολογισμού του δήμου, σύμφωνα με το έγγραφο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων για την τελική ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σχεδόν… ‘’απαρατήρητητος’’ πέρασε ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης

Το έγγραφο του Παρατηρητηρίου και τις υποδείξεις που περιέχονται σ’ αυτό ανέγνωσε ο προϊστάμενος της Οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Ξάνθης, Αργύρης Ζολώτας, ο οποίος εξήγησε στο Σώμα πως η μοναδική ουσιαστικά παρατήρηση αφορά την πρόβλεψη των οφειλών που θα έχει ο δήμος Ξάνθης στις 31/12/2016. Στο σχέδιο προϋπολογισμού που είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία και είχε αποσταλεί πριν από ένα περίπου μήνα στο Παρατηρητήριο, η πρόβλεψη για τα χρέη του δήμου προς τρίτους είχε εκτιμηθεί στις 430.000 ευρώ. Ο στατιστικός ανταποκριτής του Παρατηρητηρίου έκρινε βάσει οδηγιών ότι το ποσό θα πρέπει να τεθεί στις 650.000 ευρώ. Όπως εκτίμησε ο κ. Ζολώτας, δεν θεωρεί ότι οι οφειλές θα φτάσουν σε αυτό το ποσό, αλλά είναι υποχρεωμένοι να το αλλάξουν εφόσον επισημάνθηκε ως παρατήρηση. Οι οφειλές αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο έργα τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν εντός του 2016 και ως εκ τούτου μένουν σε εκκρεμότητα και οι πληρωμές τους.

Είναι μη ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός;

Τα μέλη της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μάθουν γιατί χαρακτηρίστηκε από το Παρατηρητήριο ως ‘’μη ρεαλιστικός’’ ο προϋπολογισμός του δήμου, εφόσον η υπόδειξη αφορά κάτι επουσιώδες. Ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας ανέγνωσε την σχετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία ‘’η παράβαση ακόμη και μιάς των οδηγιών’’ καθιστούν τον προϋπολογισμό μη ρεαλιστικό και χαρακτηρίζεται έτσι. Οι εξηγήσεις έχουν και αυτές μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού είναι δεδομένη τα τελευταία χρόνια η καταψήφιση από τα μέλη της αντιπολίτευσης του προϋπολογισμού της δημοτικής αρχής και όσων σχετίζονται με αυτόν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…