Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Μπαίνουν’’ τελικά τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

‘’Μπαίνουν’’ τελικά τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

0
farmaka-rafia

Παρά τις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών, από τον Σεπτέμβριο θα πωλούνται στα ράφια των μάρκετ 216 φάρμακα

Χ. Ζεϊμπέκ: «Προσωπικά θεωρώ ότι τα φάρμακα θα έπρεπε να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, αλλά είναι κοινοτική οδηγία»

Το πολύ μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν κάνει ‘’πρεμιέρα” στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε σημεία λιανικής πώλησης, σύμφωνα με πληροφορίες, φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως παυσίπονα και αντιπυρετικά, που πλέον δεν θα πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Ο χρόνος πιέζει, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της εγχώριας αγοράς φαρμάκου, οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των συναντήσεων της Κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ήδη έχει υπογραφεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι όροι για την κυκλοφορία των φαρμάκων αυτών στα ράφια λιανικής, τα οποία πλέον θα ονομάζονται φάρμακα γενικής διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ). Πρόκειται για τα πρώτα 216 φάρμακα (43 δραστικές ουσίες), που οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται και εκτός φαρμακείων, για την αντιμετώπιση προφανών συμπτωμάτων (π.χ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.ά.), με απλές οδηγίες και ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για σκευάσματα γνωστά, που οι καταναλωτές ζητούσαν από τους φαρμακοποιούς για την ανακούφιση από πόνους, κρυολογήματα, συνάχι κ.ά.

Νέες τιμές, νέες συσκευασίες και ειδική σήμανση στα ράφια των μάρκετ

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει κανονικά να εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο θα γνωστοποιείται ο κατάλογος των 216 φαρμάκων που θα κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα. Οι ίδιες πηγές από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν πως ο τελικός κατάλογος θα αφορά εμπορικές ονομασίες φαρμάκων, που ήδη έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και βρίσκονται στο εμπόριο, και όχι την επωνυμία των δραστικών ουσιών. Μένει επίσης να καθοριστούν οι νέες τιμές των φαρμάκων, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη συσκευασία και την περιεκτικότητα, αλλά και από τον ανταγωνισμό, δεδομένου πως η τιμή τους αναμένεται να απελευθερωθεί. Τα φάρμακα θα βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδικά σταντ και σε διαχωρισμένο και διακριτό χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, με ευκρινή σήμανση “Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ”. Οι φαρμακοβιομηχανίες από την άλλη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη διάθεση της νέας αυτής κατηγορίας φαρμάκων, οι συσκευασίες των οποίων θα είναι μικρότερες και θα φέρουν ειδική σήμανση. Την ίδια ώρα, αν και το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει πως τα 216 σκευάσματα θα είναι τα πρώτα και μόνα που θα βγουν εκτός φαρμακείων, φαίνεται πως οι θεσμοί έχουν άλλα σχέδια και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και δεύτερο κύμα απελευθέρωσης.

Δ. Κάλφα: «Πολλαπλός ο κίνδυνος από την έξοδο των φαρμάκων από τα φαρμακεία»

kalfa 2-emprosΌπως δήλωσε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα, παρά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών όλης της χώρας από τον Ιούνιο, τελικά η κυβέρνηση πέρασε τα μέτρα που επιτρέπουν την έξοδο των φαρμάκων γενικής διάθεσης από τα φαρμακεία. «Είναι σοβαρό ζήτημα το ότι φεύγουν γενικής διάθεσης φάρμακα από το φαρμακείο και μπορούν πλέον να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, και δεν έχει να κάνει με την μεγαλύτερη πρόσβαση των καταναλωτών, όπως λέγεται. Η πρόσβαση είναι μεγάλη ήδη με τα χιλιάδες φαρμακεία που λειτουργούν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα, αλλά φάρμακα. Η τάση που έχει η ελληνική κοινωνία στην κατανάλωση φαρμάκων ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία λόγω της κατάχρησης των φαρμάκων. Εξάλλου, ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι και συμβουλευτικός», τόνισε η ίδια.

Χ. Ζεϊμπέκ: «Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης»

Zeibek xousein-emprosΟι φαρμακοποιοί υπενθύμιζαν το προηγούμενο διάστημα πως ο μέχρι προ ολίγων μηνών υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ήταν μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπέγραψαν το 2013 κείμενο, εγκαλώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα του φαρμάκου και ζητώντας να μην περάσει αυτό το μέτρο. Ανάμεσα στους 21 βουλευτές που υπέγραφαν τότε ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, φαρμακοποιός και ο ίδιος. Το κείμενο του 2013 ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «…ο φαρμακοποιός εκτός από επαγγελματίας είναι και σύμβουλος υγείας και παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα του πολίτη, ειδικά στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία όπου η υποβάθμιση των παροχών υγείας είναι εμφανής». Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ζεϊμπέκ σημείωσε ότι προσωπική του άποψη παραμένει ακόμη ότι τα φάρμακα θα πρέπει να παραμείνουν μόνο στα φαρμακεία, παρότι στα 216 που απελευθερώνονται περιέχονται πολλά όπως βιταμίνες και παυσίπονα. «Τα Depon π.χ. τα έβρισκε ήδη κάποιος στα περίπτερα. Φυσικά η λάθος χρήση είναι επικίνδυνη, αλλά αποτελεί κοινοτική οδηγία και πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, όπως επίσης και δέσμευση των προηγούμενων μνημονίων, που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…