Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επίσκεψη στον οδοντίατρο: ανάγκη ή πολυτέλεια;

Επίσκεψη στον οδοντίατρο: ανάγκη ή πολυτέλεια;

0
odontiatroi

Οι οδοντίατροι της Ξάνθης αγωνίζονται να διατηρήσουν το επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών παρά την συνεχή αύξηση του κόστους

Αν. Πανταζόπουλος: «Οι φθηνές λύσεις της Βουλγαρίας δεν διασφαλίζουν και την ποιότητα. Θα έψαχνε κάποιος έναν φθηνό γιατρό για bybass

Οι οικονομικές δυσκολίες και η περίοδος επαγγελματικής ανασφάλειας που βιώνει ο ελληνικός λαός δεν έχουν αφήσει ανέγγιχτο σχεδόν κανένα τομέα και κανένα επάγγελμα. Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούμε τους γιατρούς προνομιούχους έναντι άλλων συνανθρώπων μας αναφορικά με τις αποδοχές τους, αλλά και ο ιατρικός κόσμος έχει πληγεί σημαντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ο κλάδος των οδοντιάτρων. Το «Ε» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, χειρουργό οδοντίατρο Ανδρέα Πανταζόπουλο, για τις δυσκολίες που μετέρχονται οι συνάδελφοί του.

Συνεχώς αυξανόμενο το κόστος λόγω εισαγόμενων υλικών

pantazopoulos andreasΌπως συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια στον ιατρικό κόσμο, είναι πολλοί οι νέοι γιατροί που επιλέγουν το εξωτερικό, όπου συνήθως είναι περιζήτητοι. Αυτό το φαινόμενο καταγράφεται και στους οδοντιάτρους, σύμφωνα με τον κ. Πανταζόπουλο, αφού πολλά μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου βιώνουν οικονομικές δυσκολίες. Γενικότερα, η πελατεία και η δουλειά των οδοντιάτρων κυμαίνεται από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή. «Κάποια κοινωνικά στρώματα πραγματοποιούν συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρό τους και αυτό καθορίζει και την δουλειά του κάθε γιατρού», δήλωσε ο ίδιος, κατανοώντας ότι το κόστος είναι αυτό που κυρίως ‘’φρενάρει’’ τον κόσμο από το να κάθεται συχνότερα στην οδοντιατρική καρέκλα. Πολλοί οδοντίατροι έχουν μειώσει το τιμολόγιο των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς δεν υπάρχει καθορισμένο ενιαίο τιμολόγιο, αλλά το αυξανόμενο κόστος είναι αυτό που δεν επιτρέπει μεγάλες αυξομειώσεις. «Το κόστος είναι μεγάλο, αφού το 80% σχεδόν των ιατρικών υλικών που χρησιμοποιούμε είναι εισαγόμενο», τόνισε ο κ. Πανταζόπουλος, σημειώνοντας ότι και τα capital controls δυσκόλεψαν την πρόσβαση, καθώς στο παρελθόν γίνονταν μαζικές παραγγελίες. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εκεί που παλιότερα μαζευόμασταν δύο-τρεις οδοντίατροι και κάναμε μία παραγγελία με κοντέινερ, τώρα περιμένουμε να μας στείλουν με courier από το εξωτερικό και αν, αφού πρέπει να προπληρωθούν όλα».

Δύσκολη πρόσβαση των ασθενών στην δημόσια Υγεία – Δύο οδοντίατροι για όλη την Ξάνθη

Ο κ. Πανταζόπουλος, παρότι ιδιώτης οδοντίατρος, έθιξε και το θέμα πρόσβασης των ασθενών στην δημόσια Υγεία. Όπως ανέφερε, αυτή την στιγμή για ολόκληρη της Π.Ε. Ξάνθης υπάρχουν δύο οδοντίατροι στο ΠΕΔΥ, ενώ κανείς δεν βρίσκεται σε κεντρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής. «Θα έπρεπε να υπάρχει δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη από την δημόσια Υγεία για όσους δεν έχουν το απαραίτητο εισόδημα, τουλάχιστον μέχρι ένα επίπεδο, και το οτιδήποτε επιπλέον να το καλύπτουν οι ιδιώτες οδοντίατροι», δήλωσε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης.

Θετικά τα αποτελέσματα στα σχολεία – Η στοματική υγιεινή αρχίζει να γίνεται τρόπος ζωής

Την ανάγκη για ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στην οδοντιατρική περίθαλψη τόνισε ο κ. Πανταζόπουλος αναφορικά με την σπουδαιότητά της. Όπως μας είπε, τα τελευταία χρόνια η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί και αυτό σχετίζεται άμεσα με την κακή διατροφή, παρότι η μεσογειακή διατροφή που παλιότερα είχαμε είναι σήμερα παράδειγμα για όλο τον δυτικό κόσμο. Η κακή διατροφή συνήθως περιέχει αρκετή ζάχαρη, συνεπώς επηρεάζει και την υγεία των δοντιών στα παιδιά. «Ευτυχώς στις τελευταίες επισκέψεις στα σχολεία είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα με μείωση των δεικτών τερηδόνας, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος σταδιακά μπαίνει στο πνεύμα και οι γονείς μεριμνούν για την στοματική υγεία των παιδιών», δήλωσε ο ίδιος.

Έχουν αρχίσει να ατονούν οι επισκέψεις Ξανθιωτών σε οδοντίατρους της Βουλγαρίας

Το κύμα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια προς την αγορά της γείτονος Βουλγαρίας εμπεριείχε και τις ιατρικές υπηρεσίες. Πολλοί ήταν αυτοί που επέλεγαν έναν άγνωστο σ’ αυτούς αλλά οικονομικότερο οδοντίατρο. Ο κ. Πανταζόπουλος ανέφερε ότι σταδιακά έχουν αρχίσει να εκλείπουν αυτές οι μαζικές επισκέψεις στην Βουλγαρία, θεωρώντας ότι ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον την διαφορά. «Αν κάποιος επισκεφθεί ένα ιατρικό κέντρο της Βουλγαρίας, όπου τα περισσότερα διευθύνονται από αμερικανικές εταιρείες, δεν θα βρει μεγάλες διαφορές στις τιμές. Μιλάμε πάντα στην περίπτωση που θέλει να κάνει κάτι που να μοιάζει με οδοντιατρική. Αν τώρα εμπιστευτεί κανείς τον κάθε συνοικιακό γιατρό, τον οποίο δεν ξέρει και δεν μπορεί να τον επισκεφθεί άμεσα σε κάποια απρόοπτη εξέλιξη, τότε ρισκάρει. Θα έψαχνε κανείς έναν φθηνό γιατρό για bypass; Η στοματική υγεία είναι εξίσου σημαντική», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αεροσκάφη της AEGEAN φτάνει σήμερα το Άγιο Φως στη Θράκη

Θα φτάσει λίγο μετά τις 21.00   Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσ…