Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Αστική Πραγματικότητα» στην γκαλερί Balkan Art Gallery

«Αστική Πραγματικότητα» στην γκαλερί Balkan Art Gallery

0
vlaxodimos eksarxou

Εγκαίνια της έκθεσης του γλύπτη Βαγγέλη Βλαχοδήμου και της ζωγράφου Δήμητρας Εξάρχου

Το Σάββατο 7 Μαΐου από τις 20:00 έως τις 23:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αστική πραγματικότητα» των Βαγγέλη Βλαχοδήμου και Δήμητρας Εξάρχου στον χώρο της Balkan Art Gallery στην οδό Ιωακείμ Σγουρού 8 στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.

Η «αστική πραγματικότητα» στο έργο δύο εικαστικών

Το πολύτροπο και πολυμήχανο μπορεί να παρουσιάζει πολλές εκφάνσεις. Οι δύο έννοιες συνδιαλέγονται απόλυτα και ποικιλότροπα στη δημιουργία δύο Λαρισαίων καλλιτεχνών, των Δήμητρας Εξάρχου και Βαγγέλη Βλαχοδήμου, που ο καθένας όμως αποκαλύπτει με εντελώς διαφορετική και προσωπική γραφή τη δική του εκδοχή στη διαχείριση του «πολύτροπου». Πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η ζωγράφος Δ. Εξάρχου, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ο γλύπτης Β. Βλαχοδήμος, με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές στο ενεργητικό τους.

Κοινή αναφορά τους η πόλη, ο χαρακτήρα της, ο κόσμος των μονάδων, των ενοτήτων, των εικόνων που την συνθέτουν, οι έννοιες που εμπεριέχονται σε αυτήν στην πραγματική ή ιδεατή ή συμβολική και πολυδιάστατη εικόνα της.

Δήμητρα Εξάρχου

Μονοδιάστατες και γεωμετρικές οι συλλήψεις της Δήμητρας Εξάρχου, γραμμικές με επαναλήψεις κομματιών, που περικλείουν στυλιζαρισμένες ανθρώπινες φιγούρες, μινιατούρες ανθρώπινων τύπων επικαλύπτοντας τον καμβά – φόντο του έργου. Πρόκειται για μια ιλλουζιονιστική απόδοση που θυμίζει κολλάζ υφασμάτων ή πάτσγουωρκ ή διακοσμητικό χαρτί, το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον και προκαλεί για τη διερεύνηση του θέματος.

Βαγγέλης Βλαχοδήμος

Στερεομετρική και δομική η κατασκευαστική εκδοχή του Βαγγέλη Βλαχοδήμου στα τρισδιάστατα έργα του με ήχο και φως. Αντιπαράθεση ασύνδετων υλικών, χάρτινες κατασκευές δεμένες με μεταλλικά στοιχεία, ως πολυώροφα κτίρια ή ως όψεις της πόλης με τα ανοίγματα των φωτεινών στιγμών της, των κρυμμένων μυστικών της, του εσώτερου κόσμου της. Εφημερίδες, περιοδικά, στοιβαγμένα και φορμαρισμένα σε όγκο, ασφυκτικά, ως κουτιά σε διάφορες διαστάσεις, βιδώνονται με μεταλλικές επιφάνειες περικλείοντας το χάρτινο περιεχόμενο. Περιορισμένες κατασκευές σε μέγεθος ως μακέτες μεγάλων έργων, έκφραση ενός καλλιτέχνη που έχει δώσει δείγματα «κατάκτησης» του χώρου με εγκαταστάσεις μεγάλου μεγέθους.

Μια χειραγώγηση της πραγματικότητας ως πρόταση ουτοπικής αρχιτεκτονικής που αντιπαραθέτει τη φύση με την ανθρώπινη ύπαρξη και ενέργεια. Εκφράσεις καλλιτεχνικές, προσωπικές, συμβολικής αντιμετώπισης – θέασης και διαπραγμάτευσης της βιωμένης αστικής πραγματικότητας .

[Χρύσα Δραντάκη, Ιστορικός-Κοινωνιολόγος τέχνης]

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Γυναίκα στο μουσικό σύμπαν του Χατζιδάκι

Μια συναυλία με την διεθνή σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στις 10 Μαΐου στον Πολυχώρο Τέχνης και…