Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο δήμος Μύκης «πρασινίζει» με τους μαθητές των σχολείων του

Ο δήμος Μύκης «πρασινίζει» με τους μαθητές των σχολείων του

0
sminthi-dimotiko2

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η σημερινή μέρα αφιερώνεται στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού από τους μαθητές

Σχεδιασμός και παρεμβάσεις από το δήμο και για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Προγραμματίζεται η δημιουργία καταφυγίου και δράσεις ευαισθητοποίησης των δημοτών

Μία δέσμη δράσεων και παρεμβάσεων με γνώμονα της ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης θέτει σε εφαρμογή ο δήμος Μύκης, με σκοπό να καταδείξει τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής και παράλληλα να κινητροδοτήσει τη συμμετοχή των δημοτών και κυρίως των νέων σε δράσεις που έχουν σκοπό την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρώτη εκστρατεία για την καθαριότητα στο δήμο Μύκης

Ο δήμος Μύκης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανέλαβε την πρωτοβουλία να καθιερώσει τη σημερινή ημέρα, δηλαδή την 5η Απριλίου ως ημέρα ευαισθητοποίησης για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση. Σε συνεργασία με τα σχολεία του δήμου, οι μαθητές θα προμηθευτούν σήμερα σακούλες και γάντια από το δήμο και θα αναλάβουν να καθαρίσουν πάρκα και δασικές περιοχές, προκειμένου να στείλουν μήνυμα εθελοντισμού και ενεργής συμμετοχής στη διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος. Ο δήμος θα παρέχει επίσης συνεργεία που θα αναλάβουν να μεταφέρουν τα σκουπίδια και να βοηθήσουν στις δράσεις των σχολείων.

Ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή επεσήμανε: «Πραγματοποιούμε μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την πρώτη εκστρατεία για την προστασία του περιβάλλοντος. Ξέρουμε ότι τα παιδιά είναι αυτά που ευαισθητοποιούνται περισσότερο και δίνουν το έναυσμα και στους γονείς τους να προβαίνουν σε ανακύκλωση και οικολογικές δράσεις. Θέλουμε ο γονιός να είναι το παράδειγμα για το παιδί και το παιδί για το γονιό» και συνέχισε «η περιοχή μας έχει πολλές φυσικές ομορφιές και γι’ αυτό επιδιώκουμε να εντάξουμε όλους τους δημότες μας στη διαδικασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Μαζί με τους μαθητές καλούμε και τους γονείς και όποιον πολίτη επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις εθελοντικού καθαρισμού, προκειμένου όλοι μαζί, να ενώσουμε τα χέρια και να έχουμε ένα δήμο καθαρό». Παράλληλα, ο ίδιος εξήγησε ότι: «θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και αυτό να είναι μια παρέμβαση διαρκής. Αν μη τι άλλο κάθε χρόνο απαιτούνται πάνω από 350.000 ευρώ για την καθαριότητα. Αυτά βγαίνουν από τις τσέπες όλων μας».

Μείζον θέμα τα αδέσποτα

Παράλληλα, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ο δήμαρχος ενημέρωσε για τις δράσεις στις οποίες προέβη ο ίδιος και τα όσα σχεδιάζει για ένα φαινόμενο που ειδικά στο δήμο Μύκης έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν σε πολλούς δρόμους της ορεινής περιοχής, μόνα τους ή σε αγέλες με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια και των οδηγών που διέρχονται αλλά και των ίδιων των ζώων. Πολλά είναι και τα αδέσποτα ζώα που έχουν συγκεντρωθεί στα μεγάλα χωριά του δήμου, με το πρόβλημα να εντείνεται όσο συνεχίζεται η πρακτική των ανεύθυνων που παρατάνε τα σκυλιά τους στο βουνό όταν τα βαρεθούν.

Ο κ. Καπζά σημείωσε ότι τα αδέσποτα σκυλιά αφενός μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα και αφετέρου μπορούν να συμβάλουν στη μετάδοση ζωανθρωπονόσων. «Η συμπεριφορά των πολιτών είναι φιλική προς αυτά, αλλά το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται. Παρά την αυστηρή νομοθεσία παρατηρούμε μια συνεχόμενη αύξηση και γι’ αυτό θεωρούμε το πρόβλημα ένα από τα σημαντικότερα στο δήμο μας», σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «με σύμβαση που έχουμε με κτηνίατρο αναλαμβάνουμε την περισυλλογή, εξέταση και επανένταξη των ζώων, τη στείρωση καθώς και τον αντιλυσσικό εμβολιασμό». Ο δήμαρχος εξηγεί ότι το ζήτημα πρέπει να προσεγγίζεται με ευαισθησία και σεβασμό και παράλληλα κάνει έκκληση προς τους πολίτες από όλους τους δήμους, κυνηγούς και κτηνοτρόφους να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα απέναντι στα ζώα τους.

Να σημειώσουμε ότι στο δήμο Μύκης το 2013 είχαν γίνει 32 στειρώσεις αδέσποτων και 442 εμβολιασμοί, το 2014 πραγματοποιήθηκαν 46 στερώσεις και 446 εμβολιασμοί και το 2015 90 στειρώσεις και 410 εμβολιασμοί. Στόχος του δήμου είναι και φέτος με βάση τη σύμβαση με κτηνίατρο που υπεγράφη να γίνουν πάνω από 80 στειρώσεις και πάνω από 400 εμβολιασμοί. Παράλληλα, συστήθηκαν οι απαραίτητες επιτροπές για την παρακολούθηση του έργου και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Πάντως, ο κ. Καπζά τονίζει ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου θα υπάρξουν επαφές με φορείς και τα φιλοζωικά σωματεία, ενώ το πιο στοχευμένο θα ήταν η συμμετοχή ή η συνεργασία εθελοντών από το δήμο της Μύκης με τις φιλοζωικές, προκειμένου να αντλούν άμεση ενημέρωση, τεχνογνωσία και να υπάρχει μία κοινή προσπάθεια στην περιοχή. Παράλληλα, ο δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία καταφυγίου, διαμορφώνοντας ένα χώρο όπου θα μπορούν να λειτουργούν εθελοντές κτηνίατροι και να υπάρχει η δυνατότητα αποθεραπείας των ζώων, όποτε απαιτείται. Επιπλέον, με βάση τον Οργανισμό Λειτουργίας έχει γίνει και αίτημα για την κάλυψη θέσης κτηνιάτρου στο δήμο.

Προσεχώς ξεκινά και η ανακύκλωση

Τέλος, εντατική είναι η προετοιμασία του δήμου για να δώσει τη δυνατότητα ανακύκλωσης στους δημότες του. Ήδη έχουν παραληφθεί οι κάδοι και προγραμματίζονται ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ο δήμαρχος παραδέχεται ότι η εφαρμογή της ανακύκλωσης στο δήμο δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ωστόσο θα υπάρξει συνεχής προτροπή από την πλευρά του δήμου, ενώ για μια ακόμη φορά κρίσιμη θα είναι και η ενθάρρυνση των μαθητών μέσα από πρωτοβουλίες των σχολείων. Σχετικά με το θέμα, ο κ. Καπζά σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από τη δημοτική αρχή, ενώ σχολιάζοντας την ανάγκη να υπάρξει μαζική ανταπόκριση από την πλευρά των δημοτών σχολίασε: «Αν πετύχουμε στην ανακύκλωση, θα πετύχουμε όλοι μαζί».

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …