Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Εκκλησία του «πρόσφυγα-Θεού» δίπλα στους πρόσφυγες

Η Εκκλησία του «πρόσφυγα-Θεού» δίπλα στους πρόσφυγες

0
mitropolitis prosfyges

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Κιλκίς βρέθηκε η Μητρόπολη Ξάνθης με ανθρωπιστική βοήθεια

Ξάνθης Παντελεήμων: «Βλέπουμε τον άνθρωπο ως πρόσωπο, πέρα από θρησκεία, χρώμα και εθνικότητα»

Την Δευτέρα 4 Απριλίου ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη, επισκέφθηκαν το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς, όπου έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο. Ο Μητροπολίτης διένειμε στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες ανθρωπιστική βοήθεια και συγκεκριμένα τα εξής είδη:

3.000 ζευγάρια κάλτσες, δωρεά της Τράπεζας Πειραιώς

50 sleeping bags

Φάρμακα από το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο της Μητρόπολης Ξάνθης

100 κιλά καραμέλες και ζαχαρωτά για τα παιδιά των προσφύγων

Οι δύο αρχιερείς απηύθυναν λόγους νουθεσίας και παρηγοριάς στους πρόσφυγες, οι οποίοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Εκκλησία για τα όσα κάνει για αυτούς, ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική τους καταγωγή. Μετά την επίσκεψη ο Μητροπολίτης και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν από τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης στις δομές κοινωνικής πρόνοιας που έχει αναπτύξει η τοπική εκκλησία.

Υποδειγματικές οι δομές του στρατού στο Κιλκίς – Ευχαριστίες σε όσους συνδράμουν το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης

Το «Ε» επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος θεώρησε επιβεβλημένο κατ’ αρχάς να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά τόσο την Τράπεζα Πειραιώς, όσο και τους επώνυμους και ανώνυμους που συνδράμουν το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, με την ανθρωπιστική αυτή αποστολή να αποτελεί συνέχεια εκείνης του Σεπτεμβρίου του 2015. Όπως μας περιέγραψε ο ίδιος, παρότι οι 2.000 περίπου πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς διαμένουν σε καταυλισμό, οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο στρατός με μεγάλες σκηνές και χώρους υγιεινής δεν θυμίζουν σε τίποτα τις εικόνες που αντικρίζουμε στην Ειδομένη. «Ο Ταξίαρχος που είναι υπεύθυνος είναι από τα Κομνηνά και έχει γίνει πολύ καλή και οργανωμένη δουλειά, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις που εμπλέκεται ο στρατός. Εμείς παραδώσαμε την βοήθεια στους αρμόδιους αξιωματικούς και αυτοί φροντίζουν ώστε να διανεμηθεί με τον καλύτερο τρόπο όπου χρειάζεται», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης, συμπληρώνοντας ότι στον καταυλισμό διαμένουν κυρίως Σύριοι. «Είναι πολύ ήρεμοι και ευγενικοί άνθρωποι και μας ευχαριστούσαν για την βοήθεια, ενώ τα παιδιά πήραν ιδιαίτερη χαρά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η θεώρηση της Εκκλησίας για τον συνάνθρωπο

Η θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της στην θεολογία του προσώπου. Μέσα σε αυτήν εντάσσεται η ρήση του Αποστόλου Ιωάννου που λέει αφοπλιστικά: «Αν δεν αγαπάς τον αδελφό σου, που τον βλέπεις, πώς είναι δυνατό ν’ αγαπάς τον Θεό, που δεν Τον βλέπεις;». Η Εκκλησία προσπάθησε από πολύ νωρίς να εξαλείψει τους διαχωρισμούς σε χριστιανούς και μη, σε δούλους και ελεύθερους, σε γυναίκες και άντρες. Σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, σε εποχές που όλα αυτά δεν ήταν καθόλου αυτονόητα. Στο πρόσωπο του Χριστού που αναγκάστηκε ως βρέφος να φύγει πρόσφυγας στην Αίγυπτο για να γλυτώσει από την μάχαιρα του Ηρώδη ενσαρκώνεται το πρόσωπο κάθε παιδιού-πρόσφυγα ανεξαρτήτως ενθοφυλετικής καταγωγής ή θρησκευτικής αναφοράς. Αυτό μας ανέφερε και ο Μητροπολίτης Ξάνθης, τονίζοντας ότι η Εκκλησία βλέπει τον άνθρωπο ως υπόσταση και εικόνα του Θεού, πέρα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Παρά τις ‘’παραφωνίες’’ που κατά καιρούς εκφράζονται από εκπροσώπους της Εκκλησίας και αποκαλύπτουν μια φοβική στάση απέναντι στο διαφορετικό και ιδίως στο Ισλάμ, η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη και ανοίγει την αγκαλιά της σε κάθε άνθρωπο, χωρίς να τους διακρίνει σε ημέτερους και ξένους. Εξάλλου, όπως παρατήρησε ο κ. Παντελεήμων: «Ο λαός μας γνωρίζει από προσφυγιά και ξέρει να στέκεται αλληλέγγυος δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Λόγω της αυξημένης τιμής στο αρνί και στο λάδι – 14 ευρώ το αρνί στα Κρεοπωλεία – Έω…